Vankka hylly piiloripustuksen avulla

Piilokiinnityksellä ripustettu hylly näyttää tyylikkäältä. Jos hyllyyn asentaa sivut ja tekee siitä ikään kuin laatikon, rakenteesta tulee vielä vankempi, eikä se ala roikkua, kuten tavallisilla hyllyillä on usein tapana.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päviää
Hinta
15 euroa

Hylly roikkuu tukevasti neljän pitkän ruuvin varassa. Ruuveja ei näe enää sen jälkeen, kun ne on työnnetty paikoilleen.

Johdanto

Jos rakennat hyllyn, jossa on myös sivu-levyt - kuin laatikon ilman pohjaa - saat vankan hyllyn, joka ei koskaan ala roik-kua, sillä kyljet vankistavat rakennetta merkittävästi. Hylly näyttää kuitenkin kevyeltä ja tyylikkäältä, koska siinä ei ole taustalevyä eikä näkyviä kiinni-tysheloja. Kokoamiseen käytetään liimaa ja hakasia.

Laatikko on tehty mdf-levystä jiiriin sahatuin kulmin. Esimerkkikuvissa sahasimme levyt itse, mutta ne voi sahauttaa myös liikkeessä jo valmiiksi. Laatikon voi rakentaa myös suoraan sa-hatuin kulmin ja tarvittaessa ruuvata si-vut kiinni ala- ja ylälevyyn. Tämä tapa on hieman jiirivaihtoehtoa helpompi.

Painavilla keittokirjoilla on oma paikkansa vankalla hyllyllä, joka on ripustettu huomaamatto-masti piilokiinnityksin.

Ohjeet

01
Sahaa ja kokoa 7 Vaihe

1

Jos rakennat laatikon ilman jiiriliitoksia, pystysivujen pitää jatkua vaakasivujen yli, ja vaakasivujen jäädä pystysivujen väliin, jotta liitoksesta tulee vahvin mahdollinen.

2

Sahaa sivut 45 asteen jiiriin. Jiiriliitokset näyttävät tyylikkäiltä. Pöytäsahaa käyttämällä jiireistä saa täysin yhtenevät, mutta tehtävään voi käyttää myös ohjainkiskolla varustettua pyörösahaa.

3

Yhdistä osat liimalla. Koska laatik-koa ei tapiteta tai loveteta yhteen, liimausvaihe on tärkeä. Sivele liimaa ensin viistopinnoille ja anna sen imeytyä levyyn. Sivele sitten uusi liimakerros vanhan päälle, ennen kuin asennat levyn paikoilleen.

4

Naulaa liitokset yhteen hakasilla. Naulaimen käyttö 40-50 mm hakasten kiinnittämiseksi on helpoin keino, mutta myös vasaraa ja uppo-kantanauloja voi käyttää. Hakaset ammutaan noin 6-8 cm:n välein.

5

Mittaa, onko laatikko varmasti suorakulmainen, kun olet koonnut sen. Yksi helppo tarkistuskeino on käyttää levyä, joka on varmasti sahattu suoraan kulmaan, ja sijoittaa se laatikon kulmaa vasten. Voit käyttää myös suorakulmainta.

6

Hio kaikki reunat hiomapaperilla, kun liima on kuivunut, jotta reunat eivät jää teräviksi. Kulmia kannattaa pyöristää hieman enemmän, jotta kukaan ei loukkaisi itseään niihin.

7

Tasoita näkyvät sahatut reunat. Etusivun reunat tasoitetaan kemiallisella puutasoitteella niin, että pinnoista tulee yhtä sileät kuin sivuista, kun laatikko myöhemmin maalataan. Käytä kestävää maalia, niin vältyt naarmuilta.

02
Mittaa ja ripusta 6 Vaihe

Laatikko kiinnitetään neljällä asennus-ruuvilla, jotka ruuvataan seinään siten, että ne työntyvät hieman ulos. Kun laati-kon sivuihin porataan kaksi reikää samalla etäisyydelle toisistaan kuin sei-nän ruuvit ovat, laatikko voidaan työn-tää ruuvien varaan roikkumaan.

Tämä laatikko ripustetaan tiilisei-nään. Jos jokin rei’istä sattuisi osumaan saumakohtaan, sitä on siirrettävä kunnes ruuvi osuu tiileen. Ruuvit kannattaa sijoittaa hyllyn pystysivuille: tällöin ei näy, jos ruuvia joudutaan hieman siirtämään. Vaakasivuun asennettujen ruuvien siirto sen sijaan näkyisi. Ylimmät reiät sijoitetaan tässä 8 cm laatikon yläreunasta.

1

Mittaa laatikon ripustuspaikka niin, että laatikko sijoittuu haluttuun kohtaan seinään ja pöytätasoon nähden. Mittaa huolellisesti, sillä laatikossa ei ole taustalevyä, jolla voisi peittää mahdolliset virheporaukset.

2

Kiinnitä seinään kaksi palaa maalarinteippiä pystyviivoiksi kuten kuvassa. Tee mittausmerkinnät teippeihin, niin seiniin ei jää jälkiä. Tästä on etua, jos sattuu mittaamaan vääriin. Virhemerkintöjä ei joudu maalaamaan piiloon.

Kumpaankin pysty-teippiin merkitään mittausten jälkeen kahden reiän paikka. Reikien etäisyys toisistaan on 44,4 cm.

3

Poraa reiät neljälle ruuville. Pidä porakone vaakasuorassa, kun poraat. Pidä pölynimuria porauskohdan alla, niin pöly ei leviä. Käytä kiviseinään 6 mm:n poraa ja betoniseinään 6,5 mm:n poraa, muuten ruuvit eivät ota kiinni.

Jos poraat kivi-seinää ja osut saumaan, siirrä reikää 3,3 cm, niin osut keskelle tiiltä.

4

Poraa kaksi reikää laatikon kumpaankin pystysivuun. Reikien pitää sopia seinään kiinnitettyjen ruuvien etäisyysmittaan. Laske laatikko alas ja poraa reiät 8 mm:n kierreporalla. Avarra reikiä 8,5 mm:n poralla.

5

Kiinnitä ruuvit seinään. Tässä käy-tetään 7,5 x 132 mm:n asennusruuveja. Muista, että niissä ei saa olla kantaa. Ne ruuvataan siten, että 5-6 cm ruuvista jää näkyviin. Tämä vahvistaa ripustusta.

6

Työnnä laatikko ruuveihin. Laatikon on tässä vaiheessa oltava aivan suorassa, jotta ruuvit voivat liukua reikiin. Kun hylly on sijoitettu oikein, se on hyvin vahva eikä ala koskaan repsottaa.

Materiaalit

16 mm mdf-levyä:

  • 2 kpl á 25 x 38,5 cm
  • 2 kpl á 25 x 46 cm

Lisäksi:

  • Puuliimaa
  • Hakasia, 40 mm
  • Asennusruuveja, 7,5 x 132 mm
  • Kemiallista puutasoitetta
  • Hiomapaperia, karkeus 80 ja 120
  • Maalia (tässä korkeakiiltoista)

Erikoistyökalut

  • Naulain
  • Pyörösaha

Vie aikaa

Noin 1 päivä

Hinta

Noin 15 €

Vaikeusaste

Hylly on helppo rakentaa, mutta sahattaessa ja ruuvien paikkoja mitoitettaessa on syytä olla erityisen huolellinen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Huonekalut