Johdanto
Ohjeet
01
Sahaa ja kokoa
7
Vaihe
Jos rakennat laatikon ilman jiiriliitoksia, pystysivujen pitää jatkua vaakasivujen yli, ja vaakasivujen jäädä pystysivujen väliin, jotta liitoksesta tulee vahvin mahdollinen.
Sahaa sivut 45 asteen jiiriin. Jiiriliitokset näyttävät tyylikkäiltä. Pöytäsahaa käyttämällä jiireistä saa täysin yhtenevät, mutta tehtävään voi käyttää myös ohjainkiskolla varustettua pyörösahaa.
Yhdistä osat liimalla. Koska laatik-koa ei tapiteta tai loveteta yhteen, liimausvaihe on tärkeä. Sivele liimaa ensin viistopinnoille ja anna sen imeytyä levyyn. Sivele sitten uusi liimakerros vanhan päälle, ennen kuin asennat levyn paikoilleen.
Naulaa liitokset yhteen hakasilla. Naulaimen käyttö 40-50 mm hakasten kiinnittämiseksi on helpoin keino, mutta myös vasaraa ja uppo-kantanauloja voi käyttää. Hakaset ammutaan noin 6-8 cm:n välein.
Mittaa, onko laatikko varmasti suorakulmainen, kun olet koonnut sen. Yksi helppo tarkistuskeino on käyttää levyä, joka on varmasti sahattu suoraan kulmaan, ja sijoittaa se laatikon kulmaa vasten. Voit käyttää myös suorakulmainta.
Hio kaikki reunat hiomapaperilla, kun liima on kuivunut, jotta reunat eivät jää teräviksi. Kulmia kannattaa pyöristää hieman enemmän, jotta kukaan ei loukkaisi itseään niihin.
02
Mittaa ja ripusta
6
Vaihe
Laatikko kiinnitetään neljällä asennus-ruuvilla, jotka ruuvataan seinään siten, että ne työntyvät hieman ulos. Kun laati-kon sivuihin porataan kaksi reikää samalla etäisyydelle toisistaan kuin sei-nän ruuvit ovat, laatikko voidaan työn-tää ruuvien varaan roikkumaan.
Tämä laatikko ripustetaan tiilisei-nään. Jos jokin rei’istä sattuisi osumaan saumakohtaan, sitä on siirrettävä kunnes ruuvi osuu tiileen. Ruuvit kannattaa sijoittaa hyllyn pystysivuille: tällöin ei näy, jos ruuvia joudutaan hieman siirtämään. Vaakasivuun asennettujen ruuvien siirto sen sijaan näkyisi. Ylimmät reiät sijoitetaan tässä 8 cm laatikon yläreunasta.
Mittaa laatikon ripustuspaikka niin, että laatikko sijoittuu haluttuun kohtaan seinään ja pöytätasoon nähden. Mittaa huolellisesti, sillä laatikossa ei ole taustalevyä, jolla voisi peittää mahdolliset virheporaukset.
Kiinnitä seinään kaksi palaa maalarinteippiä pystyviivoiksi kuten kuvassa. Tee mittausmerkinnät teippeihin, niin seiniin ei jää jälkiä. Tästä on etua, jos sattuu mittaamaan vääriin. Virhemerkintöjä ei joudu maalaamaan piiloon.
Kumpaankin pysty-teippiin merkitään mittausten jälkeen kahden reiän paikka. Reikien etäisyys toisistaan on 44,4 cm.
Poraa reiät neljälle ruuville. Pidä porakone vaakasuorassa, kun poraat. Pidä pölynimuria porauskohdan alla, niin pöly ei leviä. Käytä kiviseinään 6 mm:n poraa ja betoniseinään 6,5 mm:n poraa, muuten ruuvit eivät ota kiinni.
Jos poraat kivi-seinää ja osut saumaan, siirrä reikää 3,3 cm, niin osut keskelle tiiltä.
Poraa kaksi reikää laatikon kumpaankin pystysivuun. Reikien pitää sopia seinään kiinnitettyjen ruuvien etäisyysmittaan. Laske laatikko alas ja poraa reiät 8 mm:n kierreporalla. Avarra reikiä 8,5 mm:n poralla.
Kiinnitä ruuvit seinään. Tässä käy-tetään 7,5 x 132 mm:n asennusruuveja. Muista, että niissä ei saa olla kantaa. Ne ruuvataan siten, että 5-6 cm ruuvista jää näkyviin. Tämä vahvistaa ripustusta.
Materiaalit
16 mm mdf-levyä:
- 2 kpl á 25 x 38,5 cm
- 2 kpl á 25 x 46 cm
Lisäksi:
- Puuliimaa
- Hakasia, 40 mm
- Asennusruuveja, 7,5 x 132 mm
- Kemiallista puutasoitetta
- Hiomapaperia, karkeus 80 ja 120
- Maalia (tässä korkeakiiltoista)
Erikoistyökalut
- Naulain
- Pyörösaha
Vie aikaa
Noin 1 päivä
Hinta
Noin 15 €
Vaikeusaste
Hylly on helppo rakentaa, mutta sahattaessa ja ruuvien paikkoja mitoitettaessa on syytä olla erityisen huolellinen.