Tyylikäs daybed

Tämä daybed eli päiväpeti on huippulaatua alusta loppuun. Sänky rakennetaan tummasta jalopuusta ja kootaan tyylikkäillä puusepänliitoksilla, jotka on helppo tehdä itse.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
200 euroa
Daybed

Tyylikäs daybed. Tummaa puuta ja upeita yksityiskohtia.

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa on kattavat materiaalilistat ja piirrustukset. Käymme läpi vaihe vaiheelta, miten rakennat tyylikkään päiväpedin. Näytämme, miten:

 • teet istuimen rimoista
 • teet tappiliitoksen ja asennat jalat
 • rakennat poikkipuun jalkojen välille
 • suojaat puun öljyllä

Ohjeet

01
Sängyn kansi 5 Vaihe

Tämä sänky rakennetaan 21x43 millin rimoista. Rimat sahataan itse azobe­ laudoista.

Rimat hiotaan sileiksi jyväkoon 60, 120 ja 180 hiomapapereilla. Lopuksi terävät reunat pyöristetään höylällä. Puun pintaa ei voi höylätä azoben erikoisen rakenteen vuoksi.

Kun pinta on viimeistelty, rimat sahataan kahden metrin pätkiksi. Lopuksi niihin porataan reiät kierre­ tankoja varten.

1

Tarkista linjalaudalla, että rimat (A) ovat tarpeeksi suoria. Se on tärkeää, jotta sängystä tulee tasainen.

2

Poraa reiät välikapuloihin (B) ja rimoihin (A). Käytä porakonetelinettä ja stoppareita, jotta reiät osuvat samoihin paikkoihin.

3

Poraa reunimmaisiin rimoihin (A) kolot 22 millin lattaterällä, jotta mutterit uppoavat pinnan alle.

4

Kokoa istuin asentamalla reikiin kierre­ tangot. Asenna välikapula (B) jokaisen pitkän riman (A) väliin.

5

Sängyn kansi on nyt koottu ja valmis jalkojen kiinnittämistä varten. Kierretangot katkaistaan vasta, kun sänky on valmis.

02
Jalat 3 Vaihe

1

Tee jalan (D) päähän tappi. Tapin pitää olla 21 milliä paksu ja 38 milliä korkea eli saman kokoinen kuin välikapulat. Tee aluksi pieniä uria sirkkelillä ja poista niiden väliin jäävät puukaistaleet taltalla.

2

Aseta jalan (D) tappi reunimmaisten rimojen (A) väliin ja poraa reikä kierre­ tankoa varten. Aseta rimat sängyn kannen päälle tarkasti kierretangon kohdalle. Purista rimat yhteen poraamisen ajaksi.

3

Poraa reikä jalkaan (D) 11 millin terällä tarkasti kierretangon kohdalle. Poraa reikä vapaalla kädellä reunimmaisen riman läpi. Rima toimii terän ohjaimena.

03
Poikkipuut 11 Vaihe

Jokaisen jalan kohdalle asennetaan poikkipuu. Sen kumpaankin päähän tehdään tappi, joka painetaan jalan ylä-osassa olevaan reikään. Tapin keskelle sahataan ura kiinnityskiilaa varten.

Varmista, että jalka ja poikkipuu ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Kokoa jalat ja poikkipuut yhteen liimalla ja kiiloilla.

Kiinnitä jalat sänkyyn irrottamalla reunimmaiset rimat. Kiinnitä jalat kierretankoihin ja asenna tankojen päihin mutterit.

1

Mittaa, kuinka pitkä poikkipuun (C) pitää olla. Kiinnitä rimat väliaikaisesti sängyn kanteen puristimilla. Purista osat yhteen niin tiukasti kuin mahdollista. Poikkipuun mitta vastaa jalkojen välistä etäisyyttä.

2

Tee poikkipuuhun (C) tappi ja merkitse sen paikka jalkaan. Tapin kolmella sivulla on pieni, kahden millin pykälä. Yläpuolella on 10 millin pykälä, jotta tappi ei tule liian lähelle puun päätyä.

3

Poraa jalkoihin (D) tappien reiät sopivalla kokoisella terällä. Tässä käytetään 14 millin terää 17 millin tapille. Poraa aluksi noin kolme neljäsosaa reiästä ulkopuolelta ja viimeistele reikä toiselta puolelta.

4

Sahaa tapin keskelle ura selkäsahalla kiinnityskiilaa varten. Kiila painuu jalan kapeaa puolta vasten, joten kiilaa varovasti. Älä lyö kiilaa pohjaan asti!

5

Yhdistä jalat (D) ja poikkipuu (C). Levitä liimaa pensselillä, jotta sitä menee joka puolelle. Aseta osat suoraan kulmaan kahden puristimen väliin. Kun osat ovat suorassa, lyö poikkipuuhun kiila.

6

Kiinnitä jalat sängyn kanteen. Irrota reunimmaiset rimat (A), jotta voit kiin-nittää jalat (D) kierretankoihin. Kiinnitä uloimmat rimat muttereilla ja lyhennä kierretangot sopiviksi.

7

Öljyä sänky kertaalleen. Käytä öljyä, joka suojaa jalopuuta ja korostaa sen tummaa hehkua.

Tyylikäs päiväpeti

EPÄKESKOTAPPI Tavallisessa tapissa on samankokoinen pykälä kahdella tai neljällä puolella, mutta tässä mallissa mallissa on yksi selvästi isompi pykälä. Yhdellä puolella on 10 millin pykälä, ja muilla kahden millin kavennus. Siten poikkipuun tapin pää ei tule liian lähelle jalan yläreunaa.

UPOTETTU MUTTERI Sängyn reunaan porataan lattaterällä iso reikä, jotta mutteri ei näy kokonaan.

KIILATTAVA EPÄKESKOTAPPI Kiilalla vahvistettu epäkeskotappi on tavallista tappia kestävämpi. Kiilaa varten tarvittava lovi sahataan tapin keskelle selkäsahalla.

REI’ITETTY TAPPILIITOS Jalan yläosassa oleva tappi on yhtä pitkä ja paksu kuin sängyn rimojen välissä olevat kapulat. Tapit tekevät jalkojen saumoista huomaamattomat ja tyylikkäät. Tappiin porataan reikä kierretankoa varten.

Materiaalit

Höylättyä rimaa, 21x43 mm:

 • 15 rimaa (A) á 200 cm
 • 38 välikapulaa (B) á 3,8 cm
 • 2 poikkipuuta (C) á 58,9 cm

Höylättyä rimaa, 43x43 mm:

 • 4 jalkaa (D) á 35 cm

Lisäksi:

 • 3 kierretankoa, ruostumatonta terästä, 10 mm
 • 6 mutteria, ruostumattomia
 • Puuöljyä

Erikoistyökalut

 • Porakoneteline
 • Selkäsaha

Vie aikaa

Noin 3 päivää.

Hinta

Höylätystä männystä tehty sänky maksaa noin 200 euroa. Jalopuusta tehty kaluste maksaa helposti kaksi kertaa enemmän.

Vaikeusaste

Poraa rimat ja välikapulat huolellisesti, jotta kierretangot mahtuvat niiden läpi ja sängystä tulee tasainen.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Yksinkertainen päiväpeti

Tyylikäs päiväpeti piiloliitoksilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pohja

Jokaisen pohjariman välissä on kapula.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Jalat

Jalkaparien välissä on vaakatuet.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Selkeät merkit tummaan puuhun

VINKIT: Sahaa helposti kovaa puuta

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Huonekalut