Rouhea lankkupöytä 300 eurolla

Kymmenen hengen lankkupöytä, joka maksaa noin 300 euroa, kuulostaa melkein liian halvalta ollakseen totta. Se on kuitenkin mahdollista, jos teet pöydän itse ja sahaat lankut kahdesta sauvaliimatusta pöytälevystä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
300 euroa

Johdanto

Kymmenen hengen lankkupöytä, joka maksaa noin 300 euroa, kuulostaa melkein liian halvalta ollakseen totta. Se on kuitenkin mahdollista, jos teet pöydän itse ja sahaat lankut kahdesta sauvaliimatusta pöytälevystä. Yksi 26x600x2400 millin pöytälevy maksaa noin 100 euroa, minkä lisäksi laudat, öljy, maali ja ruuvit maksavat noin 70 euroa.

Pöydän runko on kevyt, tyylikäs ja tukeva, ja jalat tehdään viistoiksi sahatuista laudoista. Runko on yksinkertainen ja tukeva, ja se kootaan ilman hankalia puusepänliitoksia. Lähes kaikki osat sahataan suorassa kulmassa ja yhdistetään ruuveilla, joiden kannat jäävät piiloon pöydän alapuolelle.

Rakenna lankkupöytä

Pöydänjalkojen tekeminen vaatii tarkkuutta ja taitoa, mutta pöydän rakenne on muuten melko yksinkertainen. Voit rakentaa pöydän viikonlopussa. Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • piirrät sapluunan pöydänjaloille ja sahaa osat
 • kokoat pöydän rungon
 • sahaat lankut

Ohjeet

01
Pöydänjalat 6 Vaihe

1

Piirrä jalkojen (H ja J) sapluunat kahdelle pahvinpalaselle olevan kuvan mittojen mukaan. Ole huolellinen, jot-ta et joudu säätämään jalkoja myöhemmin.

2

Leikkaa sapluunat terävällä matto­ veitsellä. Osat kannattaa leikata linja-laudan tai pitkän viivoittimen avulla, jotta sapluunoista tulee suorat. Aseta sapluunat puiden päälle ja piirrä osien ääriviivat.

3

Sahaa osat pistosahalla. Käytä uutta terää, jotta osien reunoista tulee mahdollisimman siistit ja tikuttomat.

4

Hio sahauspinnat sileiksi esimerkiksi pöytään kiinnitetyn pitkän hiomapaperin avulla. Voit käyttää myös tasohiomakonetta tai kärkihiomakonetta.

5

Lyö neljä naulaa puoliväliin asti leveään jalan osaan (H) ja levitä toiseen osaan (J) liimaa. Purista rimat yhteen, lyö naulat pohjaan ja pyyhi ylimääräinen liima pois kostealla rätillä.

6

Hio jalat sileiksi. Jalat on helpompi hioa, ennen kuin ne on kiinnitetty pöydän runkoon.

02
Tukeva runko 6 Vaihe

1

Vaakalaudat (D ja F) pitää sahata 8 milliä viistoiksi, jotta ne sopivat yhteen pöydän­ jalkoihin (H ja J) kanssa. Säädä sirkkelin kulma sopivaksi ja sahaa laudat materiaali­ listassa kerrottujen mittojen mukaisiksi.

2

Poraa vaakalautoihin valmiit reiät 4 millin terällä. Yhdistä osat toisiinsa liimalla ja kol­ mella 4,0x50 millin ruuvilla joka kohdasta.

3

Poraa reiät vaakarimoihin, levitä saumaan reilusti liimaa ja ruuvaa jalat kiinni 4,0x35 millin ruuveilla.

4

Sahaa poikkipuut (C). Kiinnitä ne liimalla ja 5,0x60 millin ruuveilla vaakalautojen (D) väliin.

5

Poraa 18 reikää osaan (D) ja 8 reikää osaan (F). Levitä osiin reilusti liimaa vaaka­ lautojen (E ja G) asentamista varten.

6

Purista osat (D ja E) yhteen puristimilla ja ruuvaa ulompi vaakalauta (E) kiinni sisäpuolelta 4,0x35 mm ruuveilla. Kiinnitä päädyissä olevat vaakaosat (F ja G) samalla tavalla.

03
Pöytälevy 5 Vaihe

Pöytälevyn tekeminen on koko projek­ tin helpoin osa. Tärkeintä on sahata lankut huolellisesti. Voit sahata osat itse pöytäsirkkelillä tai käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla tai ostaa osat rauta­ kaupasta valmiiksi mittaan sahattuina.

Pöydän leveys riippuu siitä, kuinka leveät raot lautojen väliin jätetään. Tässä jutussa lautojen välissä käytetään 5 milliä paksuja pahvinpalasia.

1

Sahaa levyt 25 senttiä leveiksi paloiksi pöytäsirkkelillä, upotussahalla tai käsi­ sirkkelillä. Voit käyttää jämäpaloja pöydän kokoamiseen.

2

Hio sahauspinnat sileiksi ja suoriksi nauhahiomakoneella. Hio pinnat sen jälkeen tasohiomakoneella tai epäkesko­ hiomakoneella. Käytä aluksi jyväkokoa 120, ja viimeistele pinta jyväkoolla 180.

3

Aseta lankut rungon päälle ja katso, missä järjestyksessä laudat kannattaa asentaa. Käännä siisteimmät reunat pöydän reunoja kohti.

4

Pohjusta, tasoita ja maalaa runko. Maalaa runko lopuksi kalustemaalilla. Käytä telaa ja pensseliä.

5

Aseta lankut ylösalaisin. Poraa tukilautoihin valmiit ruuvinreiät ja ruuvaa osat kiinni pöytä­ levyyn 4,0x40 millin ruuveilla. Käännä pöytälevy oikein päin rungon päälle ja kiinnitä levy runkoon kulmaraudoilla.

Materiaalit

Sauvaliimattua tammipöytälevyä

 • 2 levyä (A ja B) á 26x600x2400 mm

45x70 mm lankkua:

 • 2 poikkipuuta (C) á 83,6 cm

20x70 mm lautaa:

 • 2 vaakalautaa (D) á 227,6 cm
 • 2 vaakalautaa (E) á 214 cm
 • 2 vaakalautaa (F) á 83,6 cm
 • 2 vaakalautaa (G) á 74 cm

20x95 mm lautaa:

 • 4 jalan osaa (H) á 71 cm
 • 4 jalan osaa (J) á 71 cm

Lisäksi:

 • 4,0x35, 4,0x40, 4,0x50 ja 5,0x60 mm ruuveja
 • 1,8x40 mm nauloja
 • Puuliimaa
 • Valkoista pöytäöljyä
 • Pohjustetta
 • Kalustelakkaa

Vie aikaa

Viikonlopun.

Hinta

Noin 300 euroa.

Vaikeusaste

Pöydänjalkojen tekeminen vaatii taitoa ja tarkkuutta, mutta muilta osin pöydän rakentaminen on melko yksinkertaista.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Pöytä 4 lankusta

Pöytälevy on 101,5 senttiä leveä, ja se on tehty 4 lankusta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kapenevat jalat

Jalat kapenevat lattiaa kohti. Ne on tehty tavallisista 21x95 millin laudoista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Näkymättömät ruuvit

Ruuvit eivät jää näkyviin, sillä ne asennetaan sisäpuolelta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pöytälevyn kokoaminen

Lankut yhdistetään toisiinsa neljällä poikittaisella laudalla.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT:Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

TYÖKALUT: Näin käytät nauhahiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät nauhahiomakonetta. Se on vahvin hiomakone, joka tekee karkeaa jälkeä. Epätasaisen pinnan hiomisessa voi säästää paljon aikaa, jos pinta hiotaan aluksi nauhahiomakoneella.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Huonekalut