Rakenna luksusjakkara jämäpaloista

Näytämme, miten rakennat halvan luksusjakkaran jämäpaloista yhdessä viikonlopussa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
100 euroa
Jakkara jämäpuusta

Käytä jämäpalat tyylikkään jakkaran rakentamiseen.

Johdanto

Keittiön pöytälevyn jämäpalasta voi tehdä muutakin kuin leikkuulaudan. Näytämme, miten rakennat levynpaloista yksinkertaisen mutta kauniin jakkaran ja yhdistät osat toisiinsa siisteillä tappiliitoksilla.

Ohjeissa näytetään, miten:

  • sahaat ja höyläät jakkaran jalat
  • liimaat jakkaran osat lujasti yhteen
  • teet sapluunan listoja varten
  • teet täydelliset tappiliitokset

Ohjeet

01
Suorat jalat 4 Vaihe

Aseta levynpala pöytäsirkkelin päälle oikaistu reuna ohjainta vasten. Sahaa kuusi 3,8x4x44,5 sentin kokoista jalkaa (A). Höylää levyn reuna suoraksi jokaisen jalan jälkeen.

2

Säädä sähköhöylä siten, että jaloista (A) tulee 3,8x3,8 sentin kokoiset kahdella tai kolmelle työnnöllä. Sahaa lopuksi kaksi pohjarimaa (B). Ne ovat yhtä paksuja mutta 33,2 senttiä pitkiä.

3

Sahaa jalkojen (A) ja pohjarimojen (B) päät viistoiksi. Tee jaloista 43 senttiä pitkiä ja pohjarimoista 33-senttisiä. Käytä uutta terää, jotta sahauspinnoista tulee siistit.

4

Sahaa kymmenen 35x3,8x2,1 sentin kokoista rimaa. Höylää ohjaimen puoleinen reuna suoraksi ja sahaa ensimmäinen rima. Höylää levyn reuna ennen seuraavan riman sahaamista.

02
Vahvat liimaliitokset 4 Vaihe

Kaikkiin liitoksiin pitää levittää reilusti liimaa. Käytä liimaa mieluummin liian paljon kuin liian vähän ja pyyhi ylimääräinen liima pois kostealla pyyhkeellä. Jos liima tuntuu liian paksulta, voit ohentaa sitä tilkalla vettä ja levittää liiman pensselillä.

1

Aseta ensimmäisen jalan osat suoraa reunaa vasten. Liimaa saumojen päälle pätkät paksua maalarinteippiä. Kiinnitä teipit aluksi poikkisuunnassa, sitten pituussuunnassa.

2

Käännä jalat (A) pystyyn ja tarkista, että ne ovat 90 asteen kulmassa. Teippaa osat yhteen maalarinteipillä ja tarkista, että liima pursuaa ulos saumoista.

3

Tee toinen reuna (A+B+A) samalla tavalla. Aseta reunat ja väliosat (A) höyläpenkille. Teippaa kaikki saumat. Kiinnitä teipit aluksi poikkisuunnassa, sitten pituus­ suunnassa.

4

Käännä jakkara, liimaa saumat ja nosta molemmat jalat pystyyn. Teippaa osat yhteen ja tarkista, että kaikki osat ovat suorassa kulmassa.

03
Samanlaiset rimat 6 Vaihe

Viimeistely ratkaisee, kuinka hyvältä kaluste näyttää. Tämän jakkaran rimoista tehdään tarkasti samanlaiset ja tapit asennetaan suoriin riveihin. Poraamista varten tehdään kätevä sapluuna, jotta reiät osuvat varmasti samaan linjaan.

1

Tee rimat sillä aikaa, kun liima kuivuu. Purista rimat kiinni höyläpenkkiin yksitellen ja hio ne hyväkoon 240 hiomapaperilla. Pidä tiukasti kiinni hiomakoneesta, jotta rimojen reunoista ei tule vinoja.

2

Höylää tai hio rimojen ylänurkat, kun rimat ovat kiinni höyläpenkissä. Työnnä höylää pari kertaa nurkkaa kohti. Voit käyttää myös hiomatukea ja jyväkoon 120 hiomapaperia.

3

Sahaa rimojen toiset päät siisteiksi ja kiinnitä sirkkeliin stoppari. Pituusrajoitin varmistaa, että rimoista tulee täsmälleen 33 sentin pituisia.

4

Tappien pitää olla tarkasti samassa linjassa. Tee porausohjain ylimääräisestä rimasta ja kolmesta muovikapulasta. Muovikapulat ovat hieman rimoja leveämpiä.

5

Aseta rima sapluunan alle ja purista osat lujasti yhteen kahdella puristimella. Asenna rima puukapulan päälle ja poraa reikä sapluunan ja riman läpi puukapulaan asti.

6

Poraa tapinreiät ja merkitse reikien syvyys käärimällä terän ympärille pätkä teippiä. Teippi toimii syvyysrajoittimena ja estää terää painumasta riman läpi.

04
Siistit liitokset 5 Vaihe

Kalusteiden liitokset näkyvät yllättävän selvästi. Tätä jakkaraa ei koota ruuveilla vaan tapeilla ja liimalla. Tappiliitoksista tulee täydellisiä, kun niihin käytetään reilusti liimaa ja tappien päät jätetään noin viisi milliä ylipitkiksi.

Tappien päät lyhennetään aluksi käsisahalla 1-2 millin pituisiksi ja hiotaan lopuksi rimojen tasolle.

1

Levitä reikään liimaa ja lyö tappi niin syvälle, että sen pää jää noin 5 milliä levyn yläpuolelle. Sahaa tappi 1-2 millin pituiseksi pienihampaisella käsisahalla.

2

Asettele rimat rungon päälle suunnilleen yhtä kauas toisistaan. Poraa rimoihin reiät 7,5 millin terällä. Kääri poranterään teippi, jotta terä ei mene rungon läpi.

3

Irrota rimat ja numeroi ne, jotta osaat asentaa ne takaisin samaan järjestykseen. Laajenna reiät kahdeksan millin kokoisiksi.

4

Levitä liimaa rungossa ja rimassa oleviin reikiin. Asenna ensimmäinen rima jakkaran päälle ja lyö molemmat tapit pohjaan. Muista jättää tappien päät noin 5 milliä ylipitkiksi.

5

Lyhennä tapit 1-2 millin pituisiksi ja hio ne pinnan tasolle epäkesko­ hiomakoneella. Hio koko jakkara jyväkoon 80 hiomapaperilla, vaihda kokoon 120 ja sen jälkeen kokoon 240. Hio rimojen reunat kapulan ympärille käärityllä hiomapaperilla. Hio lopuksi koko jakkara epäkesko­ hiomakoneella ja koon 600 hioma­ paperilla.

Materiaalit

  • 6 jalkarimaa (A) á 3,8x3,8x43 cm
  • 2 pohjarimaa (B) á 3,8x3,8x33 cm
  • 10 ylärimaa á 3,8x2,1x33 cm
  • 28 tappia ja puuliimaa

Erikoistyökalut

  • Pöytäsirkkeli, katkaisu- ja jiiri- sirkkeli, sähköhöylä ja epäkesko-hiomakone.

Vie aikaa

Yhden viikonlopun.

Hinta

Voit tehdä jakkaran lähes ilmaiseksi vanhoista levynjämistä. Jos joudut ostamaan pöytälevyn, jakkaralle tulee hintaa noin sata euroa.

Vaikeusaste

Kohtuullinen projekti nikkarille, jolla on hieman rakennuskokemusta. Teipit pitää liimata tarkasti.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Yksinkertainen penkki

Näet kaikki pienet yksityiskohdat, kun katsot mallia lähempää.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Fiksut liitokset

Tapit pitävät kalusteen koossa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Jalat asennetaan jiiriin

Pane merkille, miten jalkojen kulman suunta vaihtelee.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rimat määrittävät syvyyden

Rimojen pituus on sama kuin penkin syvyys.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät sähköhöylää

Tällä videolla näytetään, miten sähköhöylä muuttaa sahapintaiset laudat sileiksi puiksi. Höylää voi säätää millintarkasti, joten sillä on helppo tehdä siistiä jälkeä.

VINKIT: Paina tappi puuhun puristimella

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Huonekalut