Rakenna hyllykkö vesiputkista

Olet saattanut nähdä sellaisen vaikkapa vaatekaupassa: kätevän ja rustiikkisen vesijohtoputkista tehdyn hyllykön. Voit tehdä hyllykön helposti itse, jos haluat samanlaista tyyliä kotiisi. Tässä on esimerkki siitä, kuinka tee se itse -haaveet saa muunnettua omaksi hyllyköksi, vaatekaapiksi tai joksikin aivan muuksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
250 euroa
Hyllykkö vesijohtoputkista

Tämä putkista tehty hyllykkö on helppo koota. Eikä vähiten siksi, että kaikki osat kiinnitetään yhteen kuusiokoloruuveilla.

Johdanto

Putkista saa tehtyä hyllykön varsin vähällä vaivalla. Hyllykkö on helppo koota kätevillä kuusiokoloruuveilla. Katkaise vain putket ja kokoa ne sitten yhteen sopivilla liitososilla. Tarjolla on sekä T-kappaleita, kaarevia putkia että haaraliittimiä.

Täältä löydät pienen hyllykön teko-ohjeet. Voit tehdä samanlaisen hyllykön tai ammentaa siitä inspiraatiota oman version rakentamiseen.

Ohjeet

01
Katkaise hyllykön vesiputket 3 Vaihe

Kierteillä varustettujen putkien ja liitosmuhvien sijaan käytämme niin sanottua ”pipe clamp fittings” -järjestelmää. Liitokset kiinnitetään vain kuusiokoloruuvilla. Samalla liitokset ovat melko joustavia, koska putkia voidaan säätää muutaman millimetrin verran sisääntai ulospäin ennen niiden lopullista kiinnittämistä.

Tee yksinkertainen piirros mittoineen, katkaise putket ja tee koeliitos. Kokeilemme kokoamista ulkona, jottemme naarmuta eteisen seinää, johon hyllykkö lopulta kootaan.

1

Katkaise putket kulmahiomakoneella. Katkaise putki niin suoraan kuin voit. Pieni vinous ei kuitenkaan ole ongelma, sillä rakenteessa on hieman säätövaraa.

2

Yhdistä putket kiinnikkeillä. Kiinnikkeitä on saatavana useita eri malleja. Tässä käytämme 90 asteen kulmaliitosta. Lisäksi käytämme T-kappaleita.

3

Koeasettelu. Jotta hyllykkö ei naarmuttaisi sisäseiniä, se kootaan tilapäisesti ulkoseinää vasten. Siten voit kohdistaa ja säätää kaiken tarkasti ennen sisälle siirtämistä.

A: T-kappale
B: 90° kulmaliitos
C: Kauluslaippa

02
Hyllykön rungon kokoaminen 7 Vaihe

Hyllykön rungon on oltava täysin suorassa. Tässä linjalaserista on paljon hyötyä, mutta voit tietysti käyttää aivan tavallista pitkää vesivaakaa.

Pystytämme hyllykön ja säädämme sen suoraksi pysty- ja vaakasuorassa, mutta kiinnitämme sen seinään vain väliaikaisesti. Se nimittäin puretaan ja maalataan, kun on varmaa, että kaikki putket ovat oikean pituisia ja kaikki osat on koottu oikein.

Kaikki osat maalataan pohja- ja pintamaalilla. Siten saat parhaimman lopputuloksen.

1

Pystytä hyllykkö sisälle. Hyllykkö kohdistetaan linjalaserilla halutulle korkeudelle. Onneksi järjestelmä tarjoaa jonkin verran säätövaraa, sillä putkia voi siirtää hieman liitosten sisään tai ulospäin. Merkitse kaikkien pyöreiden kauluslaippojen reikien paikat.

2

Ensimmäinen kiinnityslaippa voidaan kiinnittää. Esiporaa reiät ja aseta niihin tulpat ennen kiinnityslaipan väliaikaista kiristämistä yhdellä ruuvilla.

3

Kaikki reiät porataan, ja seuraava kiinnityslaippa ruuvataan kiinni. Laserin avulla se asetetaan täsmälleen samalle korkeudelle kuin ensimmäinen. Kiinnityslaipat voivat liikkua hiukan, joten niitä mahdollista säätää vielä.

4

Hyvä niksi: Merkitse ruuvin pituus poranterään, jotta et poraa liian syvälle. Viiva kuluu pois, joten se on piirrettävä aina välillä uudelleen.

5

Tarkista säännöllisesti vesivaa’alla tai laser vesivaa’alla, että kaikki putket ovat vaaka- ja pystysuorassa.

6

Siirrä hyllykkö ulos ja maalaa se. Se maalataan ensiksi pohjamaalilla, jotta lopullinen väri saadaan tarttumaan hyvin.

7

Maalaa putket spraymaalilla. Lopullinen väri on hiilenharmaa, joka sopii sisäänkäynnin laattoihin. Maalaa monta kerrosta jotta koko saat pintaan peittävän värin.

03
Aseta lattialautoja hyllyiksi 8 Vaihe

Vanhat lattialaudat sopivat hyvin hyllyiksi rustiikkiseen hyllykköön. Meillä oli sopivasti käsillä lattialautoja, jotka oli joka tapauksessa tarkoitus purkaa. Voit tietenkin valita juuri sellaiset hyllyt, jotka sopivat parhaiten kotiisi.

Olisimme voineet liimata hyllyt kiinni putkiin, mutta valitsimme mielestämme tyylikkäämmän menetelmän: jyrsimme monitoimileikkurilla liitoskappaleiden kohoumien vaatimat kolot. Siten hyllyt pysyvät putkien päällä eivätkä pääse liikkumaan.

1

Sahaamme laudat. Olemme päättäneet katkaista hyllyt rungon ulkoreunan tasalle. Voit myös jättää ne hieman pidemmiksi. Kyse on vain mausta ja mieltymyksistä.

2

Laudat asetetaan paikoilleen. Yksi hylly koostuu neljästä laudasta. Yksi keskelle sijoitetuista laudoista on kahtena palasena. Se tekee hyllyköstä hauskemman näköisen kuin neljä samanpituista lautaa.

3

Pontit sahataan pois kahdesta ulommasta laudasta, jotta reunoista saadaan suoria.

4

Mittaa liitosten paksuus. Tässä ne ovat 6 milliä paksuja. Sen verran poistamme siis myöhemmin laudoista.

5

Merkitse kaikki paikat, joissa on kulmaliitoksia, T-kappaleita tai kiinnityslaippoja. Muista myös merkitä laudat, jotta ne eivät vaihdu keskenään.

6

Jyrsi merkitty osuus puusta pois. Monitoimileikkuri on ihanteellinen työkalu, koska sillä voi leikata tarkasti. Voit myös käyttää talttaa, jos taitosi riittävät siihen.

7

Nyt kaikki urat kohoumien kohtiin on jyrsitty. Koska laudat on koottu vain ponteistaan, ne on helppo purkaa pois keskimmäisten jyrsimistä varten.

8

Lopputulos on näin komea. Jyrsityt kolot pitävät hyllyt paikallaan hyllykön rungossa.

Materiaalit

  • 6 metriä 1 tuuman putkea
  • Sekalaisia 1tuuman ”Kee Klamps” -liittimiä
  • Pohja- ja spraymaalia
  • Ruuveja ja tulppia
  • Lattialautoja

Vie aikaa

Hyllykön voi rakentaa ja maalata viikonlopun aikana.

Hinta

Noin 250 euroa runko-osaan.

Vaikeusaste

Putkiliitokset ovat melko yksinkertaisia tehdä, jos osaat käsitellä kulmahiomakonetta. Työläintä on hyllyjen kolojen jyrsiminen.

Video

Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Näin käytät ristilinjalaseria

Videolla esitellään kaikki ristilinjalaserin toiminnot. Laser heijastaa ympärilleen pysty- ja vaakasuorat viivat, joten sitä voi käyttää apuna esimerkiksi laattojen asentamisessa, taulujen ripustamisessa, lamppujen ja hyllyjen asentamisessa ja korkojen merkitsemisessä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Huonekalut