Ota käyttöön turha tila

Onko talosi yläkerrassa matalat sivuseinät tai joutilas syvennys? Voit ottaa tilan hyötykäyttöön rakentamalla kalusteen, joka sopii tarkasti paikan mittoihin. Toinen tapa Toinen tapa on etsiä huonekalukaupasta esimerkiksi sopiva lipasto ja käyttää sitä uuden kalusteen aihiona.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
400 euroa
Rakentaminen sujuu helposti ja nopeasti, jos käytät kalusteen pohjana valmista lipastoa.

Rakentaminen sujuu helposti ja nopeasti, jos käytät kalusteen pohjana valmista lipastoa.

Johdanto

Matalille sivuseinille on vaikea löytää sopivia huonekaluja. Myös ulokkeet ja syvennykset ovat sisustamisen kannalta hankalia. Valmiskaappien kaventaminen on yleensä huono ajatus, sillä niitä on vaikea sahata ja säätää niin tarkasti, että lopputulos näyttäisi tarpeeksi siistiltä.

Mittojen mukaan tehty kaappi
Joskus paras ratkaisu on rakentaa kalusteet valmiiksi paikan päällä mittojen mukaan. Rakentamisesta tulee entistä helpompaa, jos käytät siihen valmiita osia kuten pieniä kaappeja ja hyllyjä.

Tämän sivukaapin pohjana käytetään lipastoa, jossa on kolme vetolaatikkoa. Ne upotetaan kaapin sisään. Lipaston ympärille tehdään runko teräsrangoista, ja niiden päälle asennetaan kipsilevyt.

Sivukaapissa on myös avoimia hyllyjä. Kaapin päälle asennetaan pöytälevy, jota voi käyttää sekä laskutilana että tavaroiden säilyttämiseen.

Ohjeet

01
Runko 12 Vaihe

Seinän päässä on syvennys jatoisessa päässä vino seinä. Syvennykseen tehdään kaappi, jossa on lipasto ja sen ympärille tehty alumiinirunko. Kaappiin tulee myös pieni avohyllykkö, mutta loppuosa peitetään siististi levyllä.

Teräsrankoja on helppo käyttää. Kiinnitä huomiota siihen, että rungosta tulee suora. Se helpottaa kipsilevyjen asentamista ja vaikuttaa siihen, että kaapista tulee siistin näköinen.

1

Aseta lipasto siten, että voit rakentaa rungon sen ympärille. Irrota jalkalistat ja muut tiellä olevat rakenteet kuten lattia­ matot ennen sitä.

2

Mittaa tarkasti lipaston molemmilla puolilla olevien tilojen leveys ja leikkaa teräsrangoista sopivat pätkät.

3

Leikkaa teräsrangat sopiviksi pätkiksi. Levitä lattialle esimerkiksi askeläänieristettä, jotta lattiaan ei tule naarmuja.

4

Kiinnitä rangat seinään naulatulpilla. Poraa asennusreiät valmiiksi ennen rankojen asentamista. Kohdista uloimmat rangat 1,5 sentin päähän syvennyksen reunasta.

5

Tarkista vatupassilla, että rangat ovat suorassa. Kiinnitä ranka naulatulpilla. Ne lyödään seinään vasaralla.

6

Kiinnitä osat toisiinsa nurkista porakärki­ ruuveilla. Asenna vaakaosat pystyosien päälle ja ruuvaa ne kiinni toisiinsa.

7

Rakenna runko lipaston toiselle puolelle. Leikkaa teräsrangat sopiviksi pätkiksi ja ruuvaa ne kiinni lattiaan. Leikkaa pystyrangat sopiviksi ja kiinnitä ne lipastoon ja seinään.

8

Asenna vaakarangat väliaikaisesti lipaston vasemmalle puolelle. Tarkista, että kaikki osat ovat suorassa. Poikkirangat muodostavat pohjan hyllykölle.

9

Asenna ylemmät vaakarangat. Asenna vaakarangat myös lattialle ja kiinnitä pystyranka hyllykön reunaan.

10

Kiinnitä poikkirangat porakärkiruuveilla. Asenna vaakarangat hyllykön ala- ja yläreunaan.

11

Lipaston vasemmalla puolella oleva runko on melkein valmis. Hyllykön molemmille puolille jätetään hieman tyhjää tilaa. Hyllykön ja lipaston väliin jää noin 15 senttiä tilaa, ja seinän ja lipaston väliin noin 30 senttiä tilaa.

12

Ontot kohdat täytetään eristeillä. Asenna eristeet hyllykön molemmille puolille.

02
Näin leikkaat teräsrangat 3 Vaihe

Teräsrankoja on helpointa leikata peltisaksilla. Niillä voi lyhentää rangat sopivan pituisiksi ja tehdä rankoihin lovia.

Voit taivuttaa rangan 90 asteen kulmaan leikkaamalla sen molempiin reunoihin vinon viillon. Sen jälkeen voit vääntää keskiosan kohti suoraksi ja kiinnittää rangan muuhun runkoon.

1

Leikkaa rangan molempiin reunoihin vinot viillot.

2

Taivuta ranka 90 asteen kulmaan.

Kiinnitä suorakulmainen osa muuhun runkoon.

03
Asenna kipsilevyt rungon päälle 5 Vaihe

Seuraavaksi on aika asentaa kipsilevyt rungon päälle. Mittaa levynpalaset ja leikkaa ne terävällä mattoveitsellä. Käytä apuna linjaria tai pitkää vatupassia, jotta levyistä tulee suorareunaisia.

Kiinnitä kipsilevyt runkoon kipsiruuveilla noin 15-20 sentin välein. Jos kipsilevyistä tulee liian isoja, voit sahata tai höylätä ylimääräiset osat pois.

1

Leikkaa kipsilevyt. Mittaa levyn koko ja leikkaa se mattoveitsellä linjarin reunaa pitkin. Terän pitää mennä vain pintapahvin läpi.

2

Taita kipsilevy ja leikkaa taustapahvi poikki. Veitseen kannattaa vaihtaa uusi terä ennen levyjen leikkaamista.

3

Asenna levyt runkoon kipsiruuveilla. Upota ruuvit hieman levyn pinnan alle. Voit käyttää syvyysrajoitinta, jotta ruuvit eivät mene liian syvälle.

4

Asenna kipsilevyt joka puolelle, jotta eristeet eivät jää näkyviin.

5

Leikkaa levyjen reunat suoriksi. Voit vetää terää teräsrankaa pitkin.

04
Näin saat suorat reunat 3 Vaihe

Kipsilevyjen reunat menevät helposti rikki ja niihin tulee koloja. Se tarkoittaa, että levyjen reunat kannattaa suojata metallilistoilla.

Leikkaa listat sopiviksi, käsittele levyt tartunta­ pohjusteella ja kiinnitä listat nurkkiin tasoite­ massalla. Paina metallilistat kiinni tasoitteeseen, levitä niiden päälle toinen kerros tasoitetta ja hio pinta.

1

Pohjusta levy, jotta tasoite tarttuu kunnolla kiinni.

2

Levitä tasoite.

3

Paina lista kiinni.

05
Tasoitus ja maalaaminen 7 Vaihe

Rungon päälle asennetaan pöytälevy. Sahaa levystä sopivan kokoinen pala ja kiinnitä se runkoon alapuolelta, jotta pintaan ei jää ruuvinreikiä.

Sahaa avoimeen tilaan tuleva hylly­ levy sopivaksi. Hylly tehdään samasta levystä kuin pöytälevy.

Lopuksi etupuoli tasoitetaan ja hiotaan moneen kertaan, jotta siitä tulee siisti. Sen jälkeen etupuoli maa­ lataan.

1

Mittaa pöytälevy. Se peittää lipaston siististi ja toimii laskutilana.

2

Sahaa pöytälevy upotussahalla ja ohjainkiskolla. Voit käyttää myös käsisirkkeliä ja suoraa lautaa.

3

Tasoita kaikki saumat. Vahvista saumat aluksi vahvikenauhalla. Painele tasoite kunnolla levyjen väliseen rakoon ja levitä massa mahdollisimman tasaiseksi. Levitä tasoitetta myös nurkkalistojen päälle.

4

Tasoita vielä kerran. Anna tasoitteen kuivua puoli päivää, hio se ja poista pöly. Tarkista, oletko tyytyväinen tulokseen. Jos pinta on epätasainen, tasoita se vielä kerran.

5

Sahaa hyllylevy ja asenna se lipaston viereen. Maalaa levy aluksi pohjamaalilla. Viimeistele sen jälkeen levy ja kaapin etupuoli pintamaalilla.

6

Voit saumata reunat ja raot umpeen akryylisaumamassalla. Voit viimeistellä akryylisauman maalaamalla.

7

Asenna lopuksi laatikot paikoilleen ja ota sivukaappi käyttöön. Seinusta on nyt aiempaa käytännöllisempi ja harmonisempi.

Materiaalit

 • Lipasto (tässä Ikean MALM)
 • Teräsrankoja
 • Märkätilakipsilevyjä
 • Naulatulppia
 • Kipsilevyruuveja
 • Metallikulmalistoja
 • Vahvikenauhaa
 • Tasoitetta
 • Tartuntapohjustetta
 • Pohjamaalia
 • Akrylaattimaalia
 • Akryylisaumamassaa

Erikoistyökalut

 • Peltisakset
 • Teräslasta
 • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Noin 400 euroa.

Vaikeusaste

Helponpuoleinen projekti, joka sopii useimmille.

Rakentamista helpottavat materiaalit

Useimmilla materiaaleilla on hyvät ja huonot puolensa, jotka kannattaa pitää mielessä. Harkitse valmiiden osien käyttöä, jos se on mahdollista. Se helpottaa rakentamista ja säästää paljon aikaa.

Jos aiot rakentaa kalusteen, johon tulee laatikoita, ne kannattaa ostaa valmiina. Se säästää valtavasti aikaa ja vaivaa. Yleensä helpoin tapa on etsiä paikan mittoihin sopiva valmis lipasto ja rakentaa sen ympärille kaappi. Tässä jutussa näytetään, miten se tehdään matalalle sivuseinälle. Valmiin lipaston käyttäminen sopii myös moniin muihin tilanteisiin. Huonekaluliikkeissä on valtava valikoima yksinkertaisia, halpoja lipastoja, joista tulee hyviä osia isompiin kalusteisiin.

Voit rakentaa sivukaapin rungon teräsrangoista tai väliseinätolpista. Tässä käytetään teräsrankoja, sillä niitä on nopeampi käyttää kuin kertopuusta tehtyjä tolppia. Rankoja on helppo leikata peltisaksilla, ja siitä tulee vähemmän sotkua kuin puutolppien sahaamisesta. Rangat kiinnitetään lattiaan ja seinään naulatulpilla. Teräsrangoissa on myös se hyvä puoli, että ne ovat kevyempiä kuin puutolpat.

Rautakaupoissa on erilaisia kipsilevyjä. Tässä käytetään märkätilakipsilevyjä, vaikka sivukaappi rakennetaan kuivaan tilaan. Märkätilakipsilevy on tavallista kovempaa ja säilyttää muotonsa paremmin kuin normaalit kipsilevyt.

Märkätilakipsilevyt ovat niin jämäköitä, että niitä tarvitaan vain yksi kerros, jotta sivukaapista tulee tarpeeksi jäykkä ja tukeva.

Märkätilakipsilevyjen kanssa pitää käyttää erikois­ ruuveja, jos levyt kiinnitetään teräsrankoihin. Tavallisis­ sa kipsilevyruuveissa ei ole porakärkeä, joten ne eivät uppoa teräsrankaan.

Video

Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

Video

Oikaise kipsilevyn reuna höylällä

Video

Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

Video

Kipsilevynurkan vahvistaminen

Iskunkestävät kulmasuojalistat vahvistavat nurkat

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Huonekalut