Kiinteä penkki ja säilytystilaa

Kellariportaiden alla olevassa käytännöllisessä kalusteessa on tilaa sekä rentoon oleskeluun että viinien ja peittojen säilytykseen. Voit rakentaa sen yhden viikonlopun aikana.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
350 euroa

Johdanto

Tässä artikkelissa rakennetaan monitoimikaluste, joka hyödyntää kellariportaiden alla olevan tilan maksimaalisesti ja jossa yhdistyy oleskelunurkkaus sekä säilytystila.

Rakennamme sen käyttämällä sekä kierrätysmateriaaleja, rautakaupasta ostettuja materiaaleja että uusia Ikean tuotteita. Penkki on koottu ruuveilla sekä yksinkertaisilla tekniikoilla, jotka useimmat tee se itse -nikkarit hallitsevat.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon kekseliäs tee se itse -rakentaja voi saada irti yksinkertaisista materiaaleista hyvän suunnitelman avulla.

Näytämme nyt, miten fiksu kaluste säilytystiloineen rakennetaan ja kuinka se kiinnitetään seiniin portaiden alla.

Saat myös työpiirustuksen, jossa on mitat ja perusteellinen materiaaliluettelo. Niistä on apua, jos haluat kokeilla projektia.

Ohjeet

01
Tuetaan seiniin ja lattiaan 5 Vaihe

Vaikka portaiden alle tehtävässä penkissä on paljon yksityiskohtia, sen rakenne on silti melko yksinkertainen. Itse runko on MDF-levyä, johon kiinnitetään laatikot, viinihylly ja pehmustettu taso. Rakenne on kiinnitetty seinään kahdella erikokoisella juoksulla (A ja B), joita on jäänyt yli aikaisemmasta projektista. Penkkiä kannattelevat lisäksi lattiaan tuettavat tilanjakajat (F ja F1).

1

Portaiden alla olevaa penkkiä kannattelevat kaksi seinän juoksua (A ja B). Ne on valmistettu 48 x 98 millin (A) ja 48 x 48 millin puutavarasta (B). Palkit kiinnitetään seinään samalle korkeudelle laservesivaakaa käyttäen.

2

Juoksut on kiinnitetty seinään karmiruuveilla. Koska seinät ovat tiiltä, seinäpalkit voidaan asentaa viidellä ja kolmella 8 x 70 millin karmiruuveilla suoraan takana oleviin tiiliin.

3

Istuinosa on valmistettu kahdesta levystä (C ja D). Levyt yhdistetään pienellä MDF-levyn palasella (E) alapuolelta. Koko istuinosa lepää seinien juoksujen päällä, kun taas MDF-levyn liitoskohtaa tuetaan alta kahdella MDF-tilanjakajalla (F1).

4

Lisäksi reunoilla on kaksi istuinosaa tukevaa tilanjakajaa. Liitoskohdan (E) tapaan istuintason päätyä tukevat MDF-levystä valmistetut tilanjakajat (F). Tilanjakajat on kiilattu niin, että ne ovat tukevasti lattiaa vasten ja istuinosa on vaakasuorassa.

5

Laatikot jäykistävät rakennetta. Kalusteessa on kaksi laatikkoa. Laatikoiden ripustukset kiinnitetään tilanjakajien (F ja F1) sivuille, ja laatikot auttavat jäykistämään rakennetta.

Materiaalit

48 x 98 mm

 • Seinän juoksu (A), 250 cm

48 x 48 mm

 • Seinän juoksu (B), 105 cm

21 mm MDF-levy

 • Istuinosa (C), 105 x 135 cm
 • Istuinosa (D), 105 x 175 cm
 • Tukilevy (E), 10 x 85 cm
 • 2 tilanjakajaa (F1), 64,9 x 85 cm
 • 6 tilanjakajaa (F), 67 x 85 cm
 • Tilanjakaja (G), 65 x 85 cm
 • Tilanjakaja (K), 60 x 85 cm
 • Koristelista (J), 10 x 325 cm
 • Koristelista (K), 15 x 325 cm
 • 68 pullonpidikettä (P), 2,1 x 2,1 x 85 cm

Lisäksi

 • 2 laatikkoa, 80 x 120 cm
 • 2 laatikon etulevyä

Piirustus

A. KÄYTÄNNÖLLINEN VIINIHYLLY Kalusteen toinen pääty on muotoiltu viinihyllyksi. Hyllyt tehdään penkin muissakin osissa käytetystä MDF-levystä. Viinipullojen säilytyskolojen koko on 8 x 8 senttiä. Se sopii tavallisille viinipulloille, mutta mikään ei estä sekä korkeamman että leveämmän kolon tekemistä muille pulloille tai tavaroille.

B. KORISTELISTAT Laatikon etuosat eivät peitä kokonaan kalusteen etupuolen aukkoa. Laatikon etuosan ylä- ja alapuolella on ilmaa. Siksi ylimääräisestä MDF-levystä tehtiin kaksi koristelistaa. Listat voi katkaista aluksi yhtä pitkiksi, mutta ylempi (K) viistetään sopimaan portaiden alle.

C. LAATIKON KANNATTIMET Laatikot asennetaan kiskoihin, jotka myydään laatikoiden kanssa. Kiskot kiinnitetään suoraan pystysuoriin MDF-levyihin (F ja F1) puuruuveilla.

D. RÄÄTÄLÖITY TYYNY Istuinosaan on tehty puolijäykkä vaahtomuovityyny, joka viimeistelee kalusteen mukavaksi penkiksi.

Viinihylly

Portaiden alla olevassa penkissä on viinihylly, johon mahtuu yli 30 viinipulloa. Viinihylly on valmistettu MDF-levystä, ja siinä on viisi tilanjakajaa (F ja F1), kaksi pienempää tilanjakajaa (G ja H) sekä 68 pullonpidikettä (L), jotka on valmistettu MDFlevystä. Pullopidikkeet on liimattu tilanjakajien sivuille 8 sentin välein. Ne toimivat ikään kuin pieninä hyllyinä, joihin voi laittaa viinipulloja.

Viinihylly

Kantava liitos

Keskimmäinen tilanjakaja on penkin tärkein osa. Istuimen osat (C ja D) on koottu yhteen tukilevyn kanssa alapuolelta, ja liitoksen paino lepää kahden MDF-levystä valmistetun tilanjakajan päällä. Tukilevyn (E) leveys on 10 senttiä, jotta levyt saa liitettyä tukevasti.

Kantava liitos

3D-malli

3D-malli

Valmis penkki

Valmis penkki näyttää tältä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Viinihylly yksityiskohtineen

Viinihylly koostuu pystysuorista MDF-levyistä, joihin on liimattu pitkät vaakasuorat listat. Pitkät listat jakavat tilan vaakasuorassa 34 lokeroon, joista jokaiseen sujahtaa pullo viiniä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kantava liitos

Tärkein liitos on keskellä penkin istuintasoa. Siinä on kahden yhteenliitetyn MDF-levyn kohtauspaikka. Liitosta tuetaan kahdella MDF-tilanjakajalla, jotta istuinpinta ei mene keskeltä notkolle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Uudet laatikot

Kaluste sisältää kaksi laatikkoa. Ne hankitaan valmiina ja vain kootaan paikoilleen. Laatikot asennetaan kiskoihin, jotka puolestaan kiinnitetään suoraan tilanjakajiin.

Avaa 3D-malli

Video

Näin käytät ristilinjalaseria

Videolla esitellään kaikki ristilinjalaserin toiminnot. Laser heijastaa ympärilleen pysty- ja vaakasuorat viivat, joten sitä voi käyttää apuna esimerkiksi laattojen asentamisessa, taulujen ripustamisessa, lamppujen ja hyllyjen asentamisessa ja korkojen merkitsemisessä.

Video

Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Video

Vähennä lämpöä, kun maalaat

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Huonekalut