Vaivaton lohenpyrstöliitos

Lohenpyrstöliitokset ovat kaikkein kauneimpia puuliitoksia.Lohenpyrstöliitoksen tekeminen vie kuitenkin paljon aikaa jopa taitaviltakin puusepiltä.

Onneksi liitosten tekemistä varten on saatavana erityisiä sabluunasarjoja, jotka helpottavat työtä huomattavasti. Tässä setissä on sabluunoita, joiden avulla voi tehdä sekä pitkiä että lyhyitä lohenpyrstöliitoksia.

Mukana on myös puristin sabluunan kiinnitystä varten sekä jyrsinterä ynnä muita tarvikkeita. Ensin tarvitset yläjyrsimen. Nyt ei kuitenkaan käytetä koneen vakiopohjaa.

Sen tilalle asennetaan tarvikepakkauksessa oleva ohjauslevy. Ennen ohjauslevyn kiinnitystä laitetaan keskiöintitappi paikalleen. Sen avulla levy keskitetään jyrsimen pohjaan. Levyssä olevien reikien ja ruuvien avulla keskiöintitapin voi kiinnittää monentyyppisiin yläjyrsimiin.

LUE LISÄÄ: Yläjyrsimen terät

Kun ohjauslevy on paikallaan, voidaan keskiöintitappi irrottaa. Pakkaukseen kuuluva jyrsinterä asetetaan paikalleen ja kiristetään sopivalle korkeudelle.

Tässä lohenpyrstöliitos jyrsitään kahteen 16 mm:n lastulevypalaan. Terä asetetaan niin, että se jyrsii lastulevystä noin 2/3. Tässä tapauksessa siis noin 10 mm. Höyläpenkkiin kiinnitetty puulevy on hyvä jyrsimisalusta.

Vaakaan tuleva levy kiinnitetään ensin ja sen jälkeen pystyyn tuleva levy. Levyjen on oltava täsmälleen oikeilla paikoillaan, ja pystylevyn reunan aivan vaakalevyn tasalla.

Sabluunassa on sekä kapeita että leveitä aukkoja. Nyt jyrsitään leveitä mutta lyhyitä uria. Uran valinta on makuasia. Sabluuna kiinnitetään puristimilla tukevasti jyrsittävän materiaalin päälle.

Käynnistä nyt yläjyrsin ja kuljeta sitä sabluunan koloja pitkin sivulta toiselle kaikkien kolojen kautta. Parhaan lopputuloksen saat liikuttamalla jyrsintä nopeaan tahtiin.

Kun käytät sabluunaa näin, voit jyrsiä liitoksen kummatkin puoliskot samaan aikaan, jolloin ne sopivat saumattomasti yhteen. Tämä on paljon helpompaa kuin liitoksen tekeminen sahan ja taltan avulla yksi puolisko kerrallaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Huonekalut