Joustava hyllyjärjestelmä

Näppärä säilytysseinä auttaa pitämään sotkun kurissa. Ranskalaiset kiinnitykset tarjoavat joustavuutta ja runsaasti mahdollisuuksia. Lukemalla lisää saat inspiraatiota ranskalaisilla kiinnityksillä varustetun oman hyllyjärjestelmän rakentamiseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
700 euroa
Joustava hyllyjärjestelmä

Rakenna oma säilytysseinäsi yhdistelemällä laatikoita ja hyllyjä haluamallasi tavalla.

Johdanto

Ranskalainen kiinnitys on älykäs ratkaisu, olipa kyseessä sitten lastenhuone tai autotalli, jossa tarvitaan lisää säilytystilaa.

Ranskalainen kiinnitys koostuu kahdesta vastakkain suunnatusta viistosta listasta. Tässä toinen lista on taustalevyssä ja toinen hyllylaatikossa. Tämä mahdollistaa laatikoiden siirtämisen eri yhdistelminä.

Laatikoissa on hienot sormiliitokset, ja ne on muotoiltu niin, että niiden sisältö on helposti nähtävillä - myös seinällä roikkuessa.

Tässä kaikki on valmistettu koivuvanerista, joka on kallista. Hinta on edullisempi, jos valitset havuvanerin. Verstaan laatikot voi valmistaa myös OSB-levyistä. Silloin hinta laskee reilusti alle puoleen koivulevyistä.

Ohjeet

01
Taustalevy ja listat 5 Vaihe

Taustalevyyn asennetaan ranskalaisten kiinnitysten toinen puolikas.

Kun olet päättänyt tarvitsemiesi laatikoiden koot ja määrän, voit mitata taustalevyn ja kiinnityslistojen koon. Taustalevy ja listat kannattaa tehdä noin 5 cm leveämmiksi kuin laatikot.

Tässä projektissa valitsimme korkeuden, johon mahtuu 25 viistoa listaa samansuuntaisesti 8,5 sentin välein.

1

Sahaa levy. Levy kannattaa tehdä noin 5 cm laatikoita suuremmaksi - sekä kor- keus- että leveyssuunnassa. Ohjainskiskolla varustettu upotussaha sopii täydellisesti pitkiin sahauksiin.

2

Sahaa listat. Sahaa ne ensin 6,5 sentin korkeudelta. Pyöristä sitten kaksi reunaa. Tämä on helpointa tehdä ennen listojen jakamista kahdeksi viistoksi listaksi.

3

Jaa 6,5 cm korkeat listat pituussuunnassa, jotta saat kustakin kaksi yhtä pitkää viistoa listaa. Listojen pituus riippuu taustalevyn leveydestä.

4

Listat asennetaan taustalevyyn ruuvaamalla ne kiinni takapuolelta. Merkitse kaikki ruuvirivit tarkasti ja kiinnitä ruuvit niin, että niiden väliin jää enintään 20 cm.

5

Asenna listat niin, että kiinnityksen toiselle (laatikoissa olevalle) osalle jää tilaa. Tässä listojen reunasta reunaan on 8,5 cm.

02
Hyllylaatikot 7 Vaihe

Hyllylaatikot voivat olla suuria, pieniä, kapeita tai leveitä. Kaikissa on kuitenkin oltava viisto etuosa, jotta niiden sisältö on helppo nähdä seinällä roikkuessa.

Tässä kaikissa laatikoissa on tyylikkäät sormiliitokset. Jos et halua tehdä hieman työläitä sormiliitoksia tai haluat tehdä hyllylaatikot levyistä, jotka eivät sovi tarkoitukseen, voit tietenkin yksinkertaisesti ruuvata ja liimata laatikot yhteen reuna reunaa vasten.

1

Hyllylaatikoiden leveys riippuu taustalevyn koosta. Muista, että laatikoiden väliin on jätettävä hieman tilaa, jotta niihin voi tarttua.

2

Aloita sahaamalla laatikoiden osat. Suuret levyt jaetaan helpoiten upotussahan ja ohjainkiskon avulla.

3

Kun laatikot on sahattu karkeasti, merkitse viistojen etureunojen kulmat. Pyöristä lopuksi kaikki terävät reunat.

4

Laatikoiden sivujen alaosa jyrsitään tai siihen sahataan ura, joka sopii pohjalevyn paksuuteen (tässä 9 mm).

5

Pohjalevy liimataan uraan laatikkoa koottaessa. Kun sivut, taustalevy ja etulevy ovat paikoillaan, pohjalevy lukittuu eikä lisäkiinnityksiä tarvita.

6

Etu- ja ylälevyjen terävät reunat pyöristetään. Käytä yläjyrsintä, jos haluat isomman pyöris tyksen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää hiomapaperia terävien reunojen pyöristämiseen.

7

Jos kulmat on yhdistetty sormiliitoksilla, osat liimataan yhteen. Hio lopuksi liitokset hiomakoneella siisteiksi ja sileiksi.

Materiaalit

  • 18 mm koivuvaneria (tässä 4 levyä à 122 x 244 cm)
  • 9 mm koivuvaneria (tässä 1 levy, 122 x 244 mm)
  • Puuliimaa
  • 3,5 x 30 mm ruuveja
  • Hiomapaperia, karkeudet 120 ja 240

Erikoistyökalut

  • Pöytäsirkkeli
  • Yläjyrsin
  • Upotussaha ohjainkiskolla
  • Uppopora

Vie aikaa

Noin kaksi tehokasta päivää (seinä, johon tulee 12 hyllylaatikkoa).

Hinta

Noin 700 euroa, jos käytät 18 mm koivuvaneria. Jos valitset havuvanerin, hinta on noin 400 euroa. 18 mm OSB-levyjen hinnaksi tulee noin 300 euroa.

Vaikeusaste

Jos olet käyttänyt pöytäsirkkeliä aiemmin, projekti on yksinkertainen. Muussa tapauksessa se vaatii hieman harjoitusta.

Piirustus

Erikokoisia laatikoita

Ranskalainen kiinnitys mahdollistaa hyllylaatikoiden helpon ja nopean siirtelyn. Siksi laatikoiden on hyvä olla erikokoisia, jotta ne sopivat juuri käyttötarkoituksiinsa.

Voit esimerkiksi suunnitella hyllylaatikot niin, että laitat ylimpiin lamppuja ja kuvia, keskellä oleviin kapeisiin laatikoihin papereita ja alimmaisiin isoihin laatikoihin leluja. Piirustuksessa näkyy laatikko, joka on 30 cm korkea, 34 cm leveä ja 26 cm syvä. Jos haluat muun kokoisia laatikoita ja hyllyjä, voit helposti mukauttaa mitat niiden mukaan.

Levystä ja halutuista hyllylaatikoista kannattaa tehdä luonnos mittakaavassa 1:10 ennen aloittamista. Siten voit olla varma, että tilaa on kaikelle.

Erikokoisia laatikoita

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Video

Sahaa sirkkelillä apulevyn läpi

Video

Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Huonekalut