Japanilainen penkki

Tämä penkki huokuu laatua ja edustaa parhaita käsityöperinteitä. Sen rakentaminen vaatii taitoa ja tarkkuutta sekä kokemusta yläjyrsimen käytöstä, sillä istuimen rimat upotetaan penkin jalkoihin. Kun rimat ja millintarkat kolot ovat valmiit, voit koota penkin ilman liimaa ja ruuveja.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
70 euroa

Johdanto

Tämän japanilaisen penkin rakentaminen ei sovi aloittelijoille. Penkki on yksinkertainen, mutta sen rakentaminen ei ole kovin helppoa. Työ vaatii tarkkuutta ja kokemusta yläjyrsimen käytöstä.

Aloita sapluunoista

Japanilaisen penkin rakentamiseen tarvitaan kaksi sapluunaa. Yläjyrsintä työnnetään sapluunoita pitkin.

Ensimmäistä sapluunaa tarvitaan istuimen rimojen jyrsimiseen. Sen tekeminen on suhteellisen vaikeaa. Sapluuna koostuu suorakulmaisesta vanerilevystä, johon tehdään reikä. Reikä näyttää suorakulmaiselta, mutta sen reunat ovat syvyyssuunnassa viistot (katso piirustusta jalkojen ja rimojen liitoskohdasta). Reiän leveys on 37,27 milliä. Voit tehdä aluksi jalat ja käyttää niitä apuna sapluunan piirtämisessä. Reiän ympärille asennetaan kolme listaa (C) siten, että ne pitävät yläjyrsimen terän reiässä. Listat pitää kohdistaa tarkasti sen mukaan, kuinka iso yläjyrsimen pohja on. Sapluunalla jyrsitään aluksi rimojen toinen puoli, sen jälkeen rimat käännetään ympäri ja jyrsitään toiselta puolelta.

Jalkojen jyrsimiseen käytettävä sapluuna on yksinkertainen. Siihen tarvitaan vain ohjainlistat, joiden avulla jyrsitään 12 milliä leveät urat jalkojen päihin.

Ohjeet

01
Rakenna jalat 5 Vaihe

Kaikki osat sahataan tammilankusta. Jalat tehtiin useasta osasta levittämällä niiden päihin puuliimaa ja puristamalla osat yhteen. Liiman annettiin kuivua vuorokauden ajan, ennen kuin jalat sahattiin poikki 15 asteen kulmassa ja niiden yläreunaan jyrsittiin yhdeksän hahloa.

1

Jalka tehdään liimaamalla kolmesta osasta. Levitä osien päihin liimaa pensselillä.

2

Aseta levyt vastakkain. Liimaamiseen tarvitaan painetta. Isot puristimet painavat levyjä toisiaan vasten ja pienet pitävät saumat yhdessä. Anna liiman kovettua vuorokauden ajan.

3

Sahaa jalkojen ylä- ja alapäät 15 asteen kulmassa. Piirrä kolojen paikat. Voit käyttää tässä vaiheessa toista jalkaa rimasapluunan piirtämiseen. Se on helppo tapa varmistaa, että kulmat tulevat oikein päin.

4

Jyrsi kolot. Purista sapluuna kiinni jalan viistoon päähän ja tee kolot yläjyrsimellä.

5

Jyrsi kolot kolmessa osassa, jotta puun pintaan ei jää tikkuja. Jyrsi aluksi 6 millin syvyyteen, sitten 12 millin ja lopuksi 18 milliin asti.

02
Jyrsi rimat 8 Vaihe

Seuraavaksi jyrsitään rimat. Ole tarkkana, sillä pintojen pitää kallistua oikeaan suuntaan.

Rimojen kummallekin puolelle jyrsitään 5 milliä syvät kolot. Tapista tulee 12 milliä leveä eli täsmälleen saman kokoinen kuin jalkojen päihin jyrsityistä koloista.

1

Piirrä kolon muoto rimaan. Rimojen molempiin päihin jyrsitään kolot, jotka sopivat yhteen jalkojen kanssa. Jokaiseen rimaan jyrsitään neljä koloa.

2

Purista sapluuna kunnolla kiinni rimaan ja varmista, että merkkiviivat ovat tarkasti sapluunan reiän kohdalla.

3

Reunalistat (C) pitävät yläjyrsimen paikallaan. Kolo on oikean kokoinen, kun yläjyrsimen pohja osuu reunalistaan.

4

Veistä nurkat suoriksi. Yläjyrsin ei yllä aivan nurkkaan asti, joten viimeiset millit pitää veistää terävällä taltalla. Tässä vaiheessa pitää olla todella tarkkana.

5

Rimojen pitää näyttää tältä. 12 milliä leveät tapit upotetaan jaloissa oleviin koloihin. Viistot tapit ja kolot lukittuvat tiukasti kiinni toisiinsa.

6

Hio jalat ja rimat sileiksi, kun olet jyrsinyt kaikki kolot. Käytä epäkeskohiomakonetta ja jyväkoon 180 hiomapaperia.

7

Viistä kaikki nurkat. Jalkojen ja rimojen reunojen pitää olla sileitä. Viistämiseen käytetään terävää viistehöylää.

8

Öljyä pinnat. Penkki öljytään kiiltäväksi pellavaöljyllä. Levitä öljy rätillä. Sen jälkeen voit yhdistää osat ja ottaa penkin käyttöön.

Materiaalit

22x36 mm rimoja istuimeen:

  • 9 rimaa (A) á 130 cm

36x398 mm levyä jalkoihin:

  • 2 jalkaa (B) á 40 cm

Lisäksi

  • Vaneria + listoja (C) sapluunoita varten

Erikoistyökalut

  • Yläjyrsin

Vie aikaa

Pari päivää.

Hinta

Lankku maksaa noin 70 euroa. Se sahataan osiin itse.

Vaikeusaste

Penkki on yksinkertainen, mutta sen rakentaminen ei ole kovin helppoa. Työ vaatii tarkkuutta ja kokemusta yläjyrsimen käytöstä.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Huonekalut