Istuinpunoksen uusiminen

Tuolin istuimien punominen ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Katso tästä, miten korjaat huonekalut ja punot tuolien istuimet itse.

Johdanto

Tuolien punominen - tee se itse

Älä suotta hävitä vanhoja, kuluneita punostuolejasi. Tuolien punominen ei ole kovin vaikeaa. Kun hallitset tekniikan, voit antaa tuoleille uuden elämän.

Puno kuvioita

Voit vaihtaa tuolin punoskuvion uuteen. Perinteinen ruutukuvio on suosittu, mutta myös kirjekuorikuvio toimii. Tuolien punomiseen ei tarvita perusteellisesti tietoa tai erikoistyökaluja. Itse asiassa siihen tarvitaan vain sakset, mitta ja kynä.

Tuolien punominen narusta

Tuolien punomiseen voi käyttää useita eri materiaaleja. Lankaa tarvitaan noin 130-140 metriä per tuoli. Varmista, että lankaa on mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jos huomaat tehneesi virheen, voit purkaa punoksen ja punoa pieleen menneen kohdan uudestaan. Paperinaru sopii punomiseen loistavasti.

Aloita nurkasta

Ruutukuvion punomisessa on tärkeää, että langat ovat suorassa. Kiinnitä langan pää huolellisesti tuolin reunaan. Kun olet punonut esimerkiksi 15 riviä, pyöritä naru pari kertaa tuolin rungon ympäri.

Uuden istuimen avulla pidennät tuolin käyttöikää 30–40 vuodella, jos sen puuosat ovat kunnossa. Rikkinäiset puuosat pitää uusia ja ainakin liitokset liimata ehjiksi.

Uuden istuimen ei tarvitse olla samaa materiaalia eikä kuvioitu samalla tavalla kuin aikaisemmin. Valitse materiaali, joka sopii mielestäsi kauniisti tuolin puuosiin.

Ohjeet

01
Vinokulmaisen istuimen punominen 3 Vaihe

1

Kirjekuoripunonnassa vastakkaisten pienojen on oltava samanmittaisia. Jos ne ovat erimittaiset, aloita kiertämällä narua pitkään pienaan merkkiviivoihin saakka.

2

Narun alkupään voi jättää punoksen alle ja kiertää sen viereisen pienan kautta. Loppupään kiinnität pienellä naulalla tai nitomalla, minkä jälkeen katkaiset narun.

3

Kierrä narua jonkin matkaa pitkälle pienalle ja aloita sisempää, ettei punos jää harvaksi ja löysäksi. Aloituspunos estää varsinaista punosta liukumasta sivulle.

02
Kirjekuori punotaan nelikulmiona 4 Vaihe

1

Aloita punominen istuinkehikon kulmasta ja vedä naru vastapäisen pienan ja sen viereisen toisensuuntaisen pienan ympäri esimerkiksi vasemman kautta. Jatka siitä vastapäiseen pienaan ja sen ympäri, taas vasemmalle viereisen pienan ympäri ja edelleen vastapäiseen pienaan jne., kunnes olet tehnyt täyden kierroksen kehikon ympäri ja aloitat seuraavan kierroksen.

2

Kiristä punosnaru joka kierroksen jälkeen ja estä sen purkautuminen puristi-mella. Kuvio alkaa pian hahmottua, jolloin näet mahdolliset virheet ja voit korjata ne.

3

Työn edetessä näet, että apupuolaa ei voi enää käyttää tilanpuutteen takia. Tuolin sivut ovat olleet eri mittaiset, jos keskiaukko on pitkänomainen. Viimeiset kerrokset pujotellaan silloin edestakaisin.

4

Suorakaiteen muotoisessa istuimessa kirjekuorimalli päättyy istuimen keskellä suoraan linjaan. Päättele naru keskelle tuolia ja sido narun pää kiertämällä se muutaman narun ympäri istuimen alla.

03
Säännöllisiä ruutuja 7 Vaihe

1

Mittaa vastakkaisten kehyspienojen pituus ja merkitse keskittäen pitempään lyhyemmän mitta. Punottava ala on merkkiviivojen välinen suorakulmio.

2

Kiinnitä narun alkupää ja kierrä sitä pienan ympäri merkkiviivaan saakka. Estä narun purkautuminen jousipuristimella.

3

Kiristä naru aina kahden tai kolmen kierroksen jälkeen. Tässä suunnassa voit käyttää puolaa, jonka päälle kierrät suuren naruerän.

4

Ruudun leveys on mallityössä 15 narukertaa. Kierrä kaistaleen valmistuttua narua muutama kierros kehyspienan ympäri, jotta eri kaistojen väliin jää sopivat, yhtä suuret raot. Kuviosta tulee erilainen, kun kierrät kuvioiden välille kaksi narukierrosta pienan ympäri.

5

Kierrä uusi naruerä puolalle ja solmi narujen päät yhteen, kun puolallinen narua on loppunut. Sovita solmu piiloon punoksen alapinnalle.

6

Poikittaisten narukaistojen punonta etenee samalla tavalla, mutta puolaa ei voi nyt käyttää. Voit pujotella narun melko lyhyinä pätkinä.

7

Valmiin punoksen narunpään voit kiinnittää kehyspienan alapintaan naulalla, nitojalla tai solmulla, jonka sijoitat pois näkyvistä, punoksen alle.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Huonekalut