6 tuunattua IKEA-kalustetta

Ikeassa myydään valmiiden huonekalujen lisäksi halpoja materiaaleja, joista voi rakentaa ainutlaatuisia kalusteita. Valmiit osat säästävät aikaa, ja kalusteet valmistuvat nopeasti.

Ikea – Suomen suurin rautakauppa! Huonekalujätin hyllyt pullistelevat halpoja kalusteita ja puolivalmisteita, joita voi käyttää lukemattomiin rakennusprojekteihin. Valmiit osat säästävät reilusti aikaa ja yleensä myös rahaa, sillä massatuotanto painaa tarvikkeiden hinnat alas.

Pieni muutos, iso vaikutus

Esittelemme tässä jutussa kotitekoisia, Ikean tuotteista rakennettuja huonekaluja. Kalusteet osoittavat, että luova ajattelu kannattaa. Keittiökaapeista voi rakentaa kalusteita muihinkin huoneisiin, ja huolellinen viimeistely tekee kalusteista persoonalliset.

Pienillä muutoksilla on iso voima. Uusi vedin tai lista muuttaa kalusteen ulkonäköä huomattavasti, eikä tuunattu kaappi enää näytä Ikeasta ostetulta tusinatuotteelta.

INSPIRAATIOTA: 6 IKEA-kalustetta, jotka voit tehdä itse

Ainutlaatuinen seinä edullisista hyllyistä

Hyllyjen saumat on yhdistetty hienoilla profiili-listoilla. Ne voi jyrsiä itse.

Halvoista hyllyistä tehty seinä saa ainutlaatuisen säväyksen, kun päällystät saumat itsejyrsityillä profiililistoilla.

Lähtökohta on aivan tavalli-nen, lastulevystä tehty Ikean Billy-kirjahylly. Hylly sopii koko seinän levyisen kirjahyllyn raaka-materiaaliksi, sillä tusina-tuote muuttuu parilla kikalla ainutlaatuiseksi kalusteeksi.

Kokonainen kirjahyllyseinä kannattaa rakentaa sokkelin varaan. Myös hyllyn päälle jäävä tyhjä tila kannattaa peittää levyllä, jotta lopputuloksesta tulee siisti. Hyllyjen väliset saumat voi peittää joko valmiilla tai itsejyrsityillä profiili-listoilla. Itsejyrsitut listat ovat edulliset, ja niihin voi tehdä juuri sellaiset koristeet kuin haluaa.

Purista lauta kiinni ja jyrsi. Tässä ura jyrsitään laudan keskelle.

Hio lauta, kun olet jyrsinyt uran valmiiksi. Laudan voi myös maalata.

Iso kaappi kolmesta pienestä

Tämä kolossi on rakennettu kolmesta Ivar-kaapista. Kaapit on maalattu valkoisiksi ja reunoihin on kiinnitetty profiili-listat. Pienillä muutoksilla on iso vaikutus. Listat antavat kaapille luonnetta.

Sokkelin ansiosta ala laatikko avautuu helposti.

IVAR-kaappi maksaa 65 euroa.

Koko tila saadaan hyöty­käyttöön kolmella päällekkäin nostetulla kaapilla.

Sahaa listat 45 asteen kulmaan, jotta nurkka liitoksista tulee siistit.

Kiinnitä listat nauloilla. Naulaa lista aluksi keskeltä. Siten nurkkien kasaaminen on helpompaa.

Kaappi olo-huoneeseen

METOD-kaappi (88x40x60 cm) maksaa 24 euroa.

Tässä keittiökaapeista on rakennettu olohuoneeseen pitkä senkki. Kaapit on peitetty levyllä.

Liimaa kaappien päälle esimerkiksi musta mdf-levy. Purista levyn nurjalle puolelle asennuslii­ maa ohuina raitoina.

Kiinnitä kaappei-hin uudet vetimet. Vetimet tekevät kaapeista per­ soonalliset. Käytä sapluunaa, jotta kahvanreiät osuvat kaikissa ovissa samaan kohtaan.

Kylpyhuonekaluste ja käsienpesuallas

Tee levyjen saumasta siisti. Sahaa levyt 45 asteen kulmaan ja liimaa ne yhteen.

Tee altaan reikä pistosahalla. Tue sahattava pala, jotta levyn reunat eivät murru, kun pala irtoaa.

Kiskot joka laatikkoon

BESTÅ-kiskot maksavat 10 euroa / 2 kpl.

Ikean laatikkokiskot ovat halpoja ja kestäviä, ja ne sopivat kaikkiin laatikoihin. Kiskoja voi käyttää oma­ tekoisten laatikoiden rakentami­ seen, ja ne käyvät myös useimpien muiden valmistajien laatikoihin. Omatekoisten kaappien reiät pitää porata itse. Työssä kannattaa käyttää apuna sapluunaa ja väli­ kapuloita.

Aseta kiskojen väliin laatikon-korkuinen puukapula. Välikapula varmistaa, että kiskot ovat molem­ milla puolilla samalla tasolla ja yhtä kaukana toisistaan.

Säilytystilaa sängyn alla

Säästät tilaa, jos nostat sängyn ylös lattialta ja käytät alla olevan tilan säilytykseen. Rakenna kestävä runko ja täytä tyhjä tila laatikoilla.

Tämän sängyn reunaan on upotettu viisi laatikkoa. Ne on kiinnitetty sängyn alla olevaan puurunkoon, joka on ruuvattu seinään. Rungon päällä on levy sänkyä varten.

NÄIN RAKENNAT RUNGON

Säästät tilaa, jos nostat sängyn ylös lattialta ja käytät alla olevan tilan säilytykseen. Rakenna kestävä runko ja täytä tyhjä tila laatikoilla. Tämän sängyn reunaan on upotettu viisi laatikkoa. Ne on kiinnitetty sängyn alla olevaan puurunkoon, joka on ruuvattu seinään. Rungon päällä on levy sänkyä varten.

NÄIN RAKENNAT RUNGON

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Huonekalut