3 tukevaa jalkaa lankkupöydälle

Lankkupöytä on kaunis ja kestävä, mutta se on myös painava. Siksi kestävien ja hyvännäköisten pöydänjalkojen tekeminen voi olla haasteellista. Esittelemme kolme vankkaa ja tyylikästä ratkaisua, jotka kaikki voidaan valmistaa kotiverstaassa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
10 tuntia
Hinta
100 euroa

Johdanto

Tässä jutussa esitellään kolme erilaista runkoa, jotka ovat tarpeeksi tukevia lankkupöydälle: tähtijalusta, ristikkojalusta ja trapetsijalusta.

Tähtijalusta on oikean puusepän valinta, sillä sen tekeminen vaatii taitoa ja tarkkaa otetta.
Keskellä olevassa solmukohdassa on viisi liitosta, joissa on vinot kulmat. Lisäksi päälle tulee risti, joka pitää jalusta osat paikoillaan raskaan pöytälevyn alla.

Saat ykistyiskohtaiset sahausohjeet, joiden avulla voit tehdä hyvää ja tarkkaa jälkeä.

Ristijalustan tekemiseen tarvitaan käsisaha ja terävä taltta, mutta sen tekeminen on muuten helpompaa kuin tähtijalustan.

Trapetsijalusta on vaihtoehdoista yksinkertaisin. Se tehdään pienemmistä puista, ja toisin kuin muissa malleissa, sen osat kiinnitetään toisiinsa ruuvaamalla.

Ohjeet

01
Tähtijalusta 5 Vaihe

Tämä tähti­jalusta sopii kokeneemmalle nikkarille. Sinun on pidettävä kieli keskellä suuta, jotta saat kaiken oikein. Keskellä oleva solmukohta koostuu nimittäin viidestä liitoksesta, joissa kaikissa on vinot kulmat.

Lisäksi yläosassa on ristikko, joka lukitsee ja varmistaa jalustan, kun painava pöytälevy kiinnitetään. Jos kuitenkin mittaat ja sahaat tarkasti, rakentaminen onnistuu helposti.

1

Jalusta koostuu kahdesta pitkästä ja neljästä lyhyestä ristiosasta. Suurin risti (A ja B) yhdistetään siipiliitokseksi. Pienet ristiosat (C ja E sekä D ja F) kiinnitetään toisiinsa pienillä tapeilla.

Lopuksi C, E, D ja F asennetaan suureen ristiin, johon ne kiinnitetään läpimenevillä kierretangoilla.

2

Suuret ristiosat (A ja B) yhdistetään siipilii- tokseksi. Tämä tehdään poistamalla puolet kummankin osan yhtymä­kohdan materiaalista. Sen jälkeen osat voidaan yhdistää. Menettelytapa on sama, kun pieni risti (G ja H) yhdistetään yläosaan.

Pienin risti koostuu neljästä lyhyestä ristiosasta. E ja F ovat samanlaisia, samoin C ja D. Noudata sahaussuunnitelmaa tarkasti, jotta kaikki osat sopivat yhteen.

3

Ristiosiin C ja D sahataan lovet, jotka tukevat isoa ristiä (A ja B).

4

Tee ristikappaleiden C ja D yläpintaan ta- pinreikä. Tapinreiän on oltava samankokoinen kuin ristikappaleiden E ja F viistetappi.

5

Ylimmästä ristiosasta (E ja F) sahataan viisto tappi. Pohjan tappi ja viisto sahaus onnistuvat helpoiten hienohampaisella sahalla. Lopuksi porataan tapin ja kierretangon reikä.

02
Ristikkojalusta 4 Vaihe

Ristikkojalusta on helppo tehdä. Rakenne on samalla sekä vahva että vakaa. Olemme tehneet rakenteeseen poikit­taisen upotetun listan, joka on ruuvattu kiinni kunkin pöydänjalan yläosaan. Lista vahvistaa itse ristiä ja mahdollistaa samalla lankkujen asennuksen toisistaan riippumatta. Joskus tämän rakenteen alla tarvitaan myös vinotuki. Se voidaan tehdä monella eri tavalla, mutta yksinkertaisin on rima, joka kulkee toisen pöydänjalan ristikosta toiseen pöydänjalkaan pöytälevyn alla olevaan listaan.

1

Keskikohdan tukeva siipiliitos tehdään poistamalla puolet puusta kahden vinon jalan yhtymäkohdasta. Tee poikittaiset sahaukset hyvällä käsisahalla ja talttaa sitten jäljelle jäänyt materiaali terävällä taltalla.

2

Risti sopii pöytälevyyn, joka on 90 cm leveä. Jos ristiosien on oltava leveämpiä tai kapeampia, sahauskulmaa on muutettava.

3

Siipiliitos on erittäin vahva jo itsessään, mutta suosittelemme kuitenkin liitoksen liimaamista ja varmistamista kahdella ruuvilla, jotka kiinnitetään viistosti puun pituussuunnassa. Muista esiporata reiät, jotta puu ei halkeile.

4

Ylälista (C) upotetaan alas kahden ristikappaleen (A ja B) päälle. Lista kiinnitetään 4,5 x 80 millin ruuveilla yläpuolelta. Esiporaa ja lisää liimaa liitokseen.

03
Trapetsijalusta 3 Vaihe

Trapetsijalusta on yksinkertainen ja tyylikäs, ja vaikka se valmistetaan muista jalustoista kapeammista materiaaleista, sen muoto tekee siitä silti tukevan. Toimintatapa on yksinkertainen. Pohjassa on viiste, ja yläosa ruuvataan ja liimataan vain yläpuolelta. Myös tässä voi olla tarpeen käyttää alapuolella ristikkäistukea.

Yksinkertaisimmassa muodossaan se tehdään rimasta, joka kulkee toisen puolen alalistasta toisen puolen ylälistaan.

1

Pystysuorien osien (A ja B) toinen pää katkaistaan viistoon. Siisti sahausjälki saadaan aikaan katkaisu-/jiirisahalla. Alempi lista (C) on viistettävä molemmista päistä. Sahauskulma on 42 astetta. Myös ylimmän vaakasuoran osan (D) päät katkaistaan vinosti.

2

Pohjalista (C) ja pystysuorat listat (A ja B) liimataan ja ruuvataan yhteen alapuolelta. Esiporaa ja aseta ruuvit viistoon.

3

Ylälista (D) asennetaan myös liimalla ja ruuveilla. Upota ruuvit niin, ettei tiellä ole lastuja tai muuta asennettaessa pöytälevyä.

Materiaalit

Tähtijalusta

60 x 120 mm:

 • 2 pitkää ristiosaa (A + B) à 168,5 cm
 • 4 lyhyttä ristiosaa (C, D, E + F) à 55 cm

48 x 73 mm:

 • Yläristikko (G), 185 cm
 • Yläristikko (H), 95 cm

Lisäksi:

 • 2 kpl 8 mm kierretankoa ja 4 mutteria
 • Puuliimaa
 • 4,5 x 100 mm ruuveja
 • Lakkaa, öljyä tai maalia
 • Pyöreitä puutappeja Ø 5 mm

Ristikkojalusta

100 x 100 mm:

 • 2 ristiosaa à 103,2 cm

23 x 48 mm:

 • Ylälista (C), 83 cm

Lisäksi:

 • Liimaa
 • 4,5 x 80 mm ruuveja

Trapetsijalusta

48 x 73 mm

 • 2 pystysuoraa osaa (A + B) à 68,3 cm
 • Pohjalista (C), 73,6 cm
 • Ylälista (D), 85,5 cm

Lisäksi

 • Liimaa
 • 5,0 x 120 mm ruuveja

Vie aikaa

1–10 tuntia riippuen siitä, minkä jalustan teet.

Hinta

Noin 20–100 euroa.

Vaikeusaste

Tähtijalusta on haaste kaikille. Kärsivällisyys ja tarkkuus ovat tärkeitä. Kaksi muuta ratkaisua (ristikkojalusta ja trapetsijalusta) ovat sekä nopeampia että helpompia valmistaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Huonekalut