MATERIAALIT: Ota selvää, mistä seinä on tehty
Esineet eivät pysy kiinni, ellei seinän tai katon materiaalista ole tietoa. Kivitalon seinät voivat olla paksua betonia, mutta myös tiiltä, kevytbetonia tai ohutta kipsiä.
Tiili:
Kivitalojen seinät on usein tehty tiilestä. Tiilet voivat olla laastin peitossa tai näkyvillä. Tiilet ovat melko kovia, mutta niitä voi yleensä porata tavallisella porakoneella. Tiiliseiniin voi yleensä kiinnittää myös raskaita esineitä.
Betoni:
Suurin osa uusista asunnoista on tehty betonielementeistä. Betoniseinä on erittäin kova, joten sen poraamiseen tarvitaan vahva kone ja erikoisterä. Jotkut betonilaadut ovat niin kovia, että niitä voi porata vain poravasaralla. Betoniseinä kestää mitä tahansa.
Kevytbetoni:
Kaasubetoni ja kevytbetoni tarkoittavat samaa asiaa. Niistä tehtyjä harkkoja ja laattoja käytetään yleisesti omakotitalojen seinien muuraamiseen.
Kevytbetoniseinää on suhteellisen helppo porata kiviterällä ja tavallisella porakoneella. Kevytbeto niin voi kiinnittää varsin painavia esineitä.
Kipsi:
Kipsilevy on suosittu materiaali ulkoseinien pin noittamiseen ja väliseinien rakentamiseen. Kipsilevyjä on helppo porata myös pienellä porakoneella.
Kipsilevyn huono puoli on, ettei se kestä raskaita esineitä ilman erikois tulppia. Oikeilla tulpilla kipsilevyseiniin voi kiin nittää yllättävän raskasta tavaraa.
TERÄT: Valitse oikea terä
Oikean terän valinta on melko helppoa, jos seinän rakennusmateriaali on tiedossa. Tavallinen kiviterä sopii useimpien kiviseinien poraamiseen. Ellet tiedä seinän materiaalia, käytä yleisterää.
Puuterät:
Puuterässä on terävä keskityskärki ja kierre, joka nostaa puulastut pois reiästä.
Puuterällä voi periaatteessa porata myös kipsilevyä, mutta terä tylsyy nopeasti. Puuterä kannattaa kuitenkin pitää taskussa siltä varalta, että kipsilevyn takana on puuta. Tylppä kärkinen kiviterä ei uppoa puuhun ollenkaan.
Kiviterät:
Iskuporanterät ja kiviterät ovat tylppä kärkisiä, joten niillä ei voi porata puu ta. Kiviterät hakkaavat reiän tiilen ja betonin läpi. Terä on käytännössä kuin taltta, jonka kovametallikärki uppoaa kiviseinään.
Iskuporanterää käytetään pora vasaran tai iskuporakoneen kanssa. Pehmeitä tiiliä voi porata myös tavallisella porakoneella, jossa ei ole iskutoimintoa.
Yleisterät:
Yleisterä on kaikkien terien yh distelmä, joten siinä on kaikkien materiaalien poraamiseen sopivia ominaisuuksia. Yleisterä on hyvä valinta, jos seinän rakennusmateriaali ei ole tiedossa. Yleisterä uppoaa hel posti kipsiin, kevytbetoniin ja tiileen. Yleisterää voi käyttää myös betonin poraamiseen, mutta se on hidasta.
TULPPA: Valitse sopiva tulppa
Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia tulppia. Ne voi jakaa karkeasti kolmeen eri tyyppiin sen mukaan, millaisiin seiniin ja kattoihin ne sopivat.
Yleistulpat:
Yleistulpat sopivat monen-laisiin seiniin ja kattoihin rakennusmateriaalista riippumatta. Kipsi- ja puulevyseiniin voi käyttää vain uusimpia yleistulppia, joten tuoteseloste kannattaa lukea tarkasti ennen käyttöä.
Yleistulpissa on urat tai siivet, jotka muuttuvat väkäsiksi, kun tulppa laajentaa ruuvin.
Kevytbetonitulpat:
Rautakaupoissa on kevyt-betonille tarkoitettuja erikoistulppia. Kaikilla isoilla valmistajilla on omat mallinsa. Yhteistä niille on, että ne on suunniteltu tarttumaan kevytbetonin kaltaisiin huokoisiin mate-riaaleihin.
Kipsi- ja puulevytulpat:
Levytulpat eivät tartu kiinni reiän reunoihin, sillä levyt ovat siihen liian ohuita. Levytulpat toimivat laajenemalla ja tarttumalla levyn taakse. Nylontulppa punoutuu solmulle levyn taakse, ja ruuvi laajentaa metallitulppaa niin paljon, ettei se lähde enää irti. Osat yleistulpista sopii myös levyseiniin.
Ojennettu varsi lisää painoa
Jaksatko kannatella litran maitopurkkia useita minuutteja? Luultavasti. Kokeile samaa suoraksi ojennetulla kädellä. Purkin kannattelu tuntuu paljon raskaammalta, vaikka maito painaa saman verran.
Kuten fysiikan oppitunnilla kerrottiin, se johtuu voiman ja etäisyy-den suhteesta. Esine muuttuu sitä raskaammaksi, mitä pitemmän varren päässä se on. Jos seinälle kiinnitetään taulutelevio, jossa on ulosvedettävä jatko-varsi, tulppien pitää kestää enemmän kuin taulutelevision painon. Voit laskea television painon alla olevan kaavion mukaan ja valita sopivat tulpat tuloksen perusteella.
Kipsi:
Suhteellisen pieni määrä valkoista pölyä. Terä tekee reiän melko nopeasti, sillä levyn takana on tyhjää tilaa. Huonolla tuurilla terä osuu väliseinän puu- tai metallirankaan. Terä pysähtyy metalliin mutta voi painua puu-hun. Jos terä ei sujahda levyn läpi ja reiästä tulee puusilppua, kokeile pora pora-ta reikä toiseen paikkaan.
Tiili, betoni ja kevytbetoni
Kiviseinään voi ripustaa melkein mitä tahansa, jos tulppa asennetaan oikein. Muista imuroida reikä puhtaaksi, jotta tulppa ja siihen kiinnitetty esine eivät romahda alas.
Käytä kiviterää. Pane iskutoiminto päälle. Kovan betonin poraamiseen tarvitaan poravasara. Pidä konetta vaakasuorassa
Paina tulppa reikään. Reiän pitää olla pari milliä tulppaa pitempi, jotta tulpan kaulus ei jää reiän ulkopuolelle.
Puu- ja kipsilevyseinille
Ruuvi ei tartu kunnolla kiinni ohuisiin puu- ja kipsilevyihin. Niiden kanssa pitää käyttää tulppia, jotka pysyvät kiinni laajenemalla levyn taakse.
Kätevästi ilman tulppia
Tulpat eivät ole paras vaihtoehto pienen taulun tai seinäkalenterin ripustamiseen.
Kevyet esineet voi kiinnittää seinään tai kattoon myös muilla tavoin. Se on kätevää myös sen vuoksi, ettei seinän rakennusmateriaalilla ole väliä.
Kaksipuoleinen teippi kestää helposti kevyen kehyksen painon.
Tarrateippiin on kätevä kiinnittää tavaraa.