Joustava väliseinä isoista liukuovista

Voit jakaa huoneen nopeasti kahtia isoilla MDF-levyistä tehdyillä liukuovilla. "Väliseinät" on helppo purkaa, kun huone palautetaan alkuperäiseen muotoonsa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
550 euroa

Lattiaan jää kaksi reikää jokaisen alaohjaimen kohdalle.

Johdanto

Yhdestä isosta huoneesta on suhteellisen helppoa tehdä kaksi pientä. Työhön tarvitaan vain pari mdf-levyä ja muutama liukuovipyörä, jotka kestävät 20 tai 30 kilon painon. Kevyt väliseinä on helppo pystyttää, eikä se jätä seiniin tai kattoon pysyviä jälkiä.

Helppo purkaa

Jos tulet katumapäälle, voit purkaa seinän vielä nopeammin. Seinästä jää muistoksi vain muutama pieni reikä, jotka on helppo tasoittaa ja maalata piiloon. Lattiaan jää lisäksi neljä pientä ruuvinreikää.

Annamme tässä jutussa ohjeet helpon, yksinkertaisen ja väliaikaisen väliseinän rakentamiseen. Jos haluat muuttaa huonejärjestystä pysyvästi, rakenna huoneiden väliin oikea väliseinä.

Yhden huoneen paikalla on nyt kaksi. Jos alat joskus ikävöidä vanhaa, isoa huonetta, sen palauttaminen on helppoa. Pura vain liukuovet ja maalaa ruuvinreiät piiloon.

Ohjeet

01
Mittaa ja valmistele kiskon asennus 5 Vaihe

Tarkat mitat ovat väliseinän rakentamisessa todella tärkeitä. Tarkista kaikkien pintojen suoruus vatupassilla, sillä seinät saattavat olla vinot ja katto kalteva.

Tämän väliseinän rakentaminen aloitetaan asentamalla kattoon palkki, joka lyhentää ja samalla keventää väliseinän levyjä. Palkki on helppo säätää suoraan, vaikka katto olisi vino.

1

Mittaa seinän leveys ja korkeus. Varmista, että katto ja lattia ovat vaakatasossa ja seinät pystysuorat. Pienin mitta määrit-telee, kuinka korkeat levyt aukkoon voi asentaa.

2

Aloita sahaamalla aukkoon sopiva palkki. Palkki lyhentää ja samalla keventää seinään asennettavia levyjä.

3

Sahaa seuraavaksi pala mdf-levyä, joka peittää sekä palkin että siihen kiinnitettävän alumiinikiskon. Tee levystä aukon mittainen.

4

Katkaise alumiinikisko palkin mittaiseksi. Voit käyttää sahaamiseen katkaisu- ja jiiri-sirkkeliä, jos koneessa on tiheähampainen terä. Muussa tapauksessa voit katkaista kiskon rautasahalla.

5

Esiporaa alumiinikiskoon kiinnitysruuvien reiät viiden millin metalliterällä. Tee reiät kiskon kumpaankin päähän noin kolmen sentin etäisyydelle päädystä. Poraa reikiä myös kiskon keskelle noin 40 sentin välein.

02
Pyydä apua palkin kiinnittämiseen 7 Vaihe

Yläpalkin kiinnittämiseen kannattaa pyytää työkaveri. Kaiken muun voi tehdä myös yksin.

Ruuvaa palkin kylkeen 16-milliä paksusta mdf-levystä tehty peitelevy. Upota ruuvinkannat pinnan alle, jotta levyn pinta on myöhemmin helppo käsitellä tasaiseksi.

1

Poraa palkkiin valmiit reiät, ennen kuin kiinnität sen kattoon. Käytä noin 14 millin terää ja poraa reikä palkin puoliväliin asti. Kiinnitä palkki kattoon 180 millin ruuveilla.

2

Paina palkki kiinni kattoon ja merkitse reikien paikat ohuella kiviporan terällä poraamalla palkin läpi. Pyydä jotakuta kannattelemaan palkkia, jotta sen pysyy paikallaan merkitsemisen ajan.

3

Tämä palkki kiinnitetään kovaan betonikattoon. Reiät tehdään poravasaralla ja 8 millin kiviterällä.

4

Kun olet porannut reiät, upota niihin vasaralla 8 millin nylontulpat. Muista tarkistaa, että tulpat sopivat katon materiaaliin.

5

Ruuvaa lankku kiinni 180-millisillä ruuveilla. Varmista, että kaikki ruuvit uppoavat lankkuun poratun reiän pohjaan asti.

6

Kiinnitä seuraavaksi alumiinikisko lankun alapintaan. Käytä asentamiseen noin 50 milliä pitkiä, pyöreäkantaisia ruuveja.

7

Tee mdf-levystä niin iso, että se peittää sekä yläpalkin että alumiinikiskon. Sahaa levyn päät seinien muotojen mukaisiksi. Ruuvaa levy lankkuun 35 millin ruuveilla.

03
Näin teet liukuovet 5 Vaihe

Huoneiden välissä olevaa reikää kutsutaan valoaukoksi. Liukuovien pitää limittyä suljettuina 50 milliä. Yhden levyn mitta on näin ollen valoaukon leveys jaettuna kahdella plus 25 milliä.

Levyn korkeus saadaan mittaamalla yläpalkin ja lattian välinen etäisyys ja vähentämällä siitä liukuovipyörän, alaohjaimen sekä levyn vahvistusriman korkeus.

1

Vahvista mdf-levyn alareuna rimalla. Sahaa puuhun aluksi neljä milliä leveä ura alaohjainta varten. Uran pitää olla 14 milliä syvä.

2

Halkaise rima levyn paksuiseksi. Tee rimasta yhtä leveä kuin mdf-levystä. Ura kannattaa tehdä ennen riman halkaisemista, jotta puuta on helpompi käsitellä.

3

Esiporaa alariman reiät, sivele liitokseen liimaa ja ruuvaa rima levyn alareunaan. Tee sama toiselle levylle. Varmista, että rima pysyy suorassa.

4

Poraa aluksi alariman läpi nelimillinen reikä. Tee pintaan 14 milliä syvä reikä 10 millin terällä, jotta ruuvin kanta uppoaa pinnan alle.

5

Hio pohjariman ja mdf-levyn sauma tasaiseksi epäkeskohiomakoneella. Levyn ja riman väliin ei saa jäädä näkyvää tasoeroa, jotta liitoksesta tulee siisti.

04
Ovien pitää olla täysin suorassa 5 Vaihe

Väliseinän virkaa toimittavien ovien asentamisessa tarvitaan äärimmäistä tarkkuutta.

Pienet alaohjaimet pitää asentaa millintarkasti levyjen keskelle, jotta levyt eivät ala hangata toisiaan vasten.

1

Pienet alaohjaimet pitävät levyt oikeassa linjassa, jotta ne eivät ala hangata toisiaan vasten. Merkitse alumiini kiskon uran keski-kohta lattiaan luotilangan avulla.

2

Kiinnitä alaohjaimet lähelle valoaukon keskikohtaa. Merkitse alaohjainten paikat tarkasti levyjen keskelle ja leveyssuunnassa noin 10 milliä aukon keskeltä.

3

Asenna liukuovipyörät levyihin. Ruuvaa pyörät kiinni levyn yläreunaan kiskojen puolelle. Pyörän keskikohdan pitää olla noin 50 millin päässä levyn pystyreunasta.

4

Nosta maalatut tai tapetoidut levyt alumiinikiskoille. Pyörien tähtääminen alumiinikiskoon voi olla vaikeaa. Voit käyttää apuna sorkkarautaa. Laita raudan alle levynkappale, jotta lattiaan ei tule koloja.

5

Asenna oviin upotettavat kahvat. Jos teet reiät vasta valmiisiin levyihin, käytä sahaamiseen pistosahaa ja tee reiät tapetoimattomalta puolelta.

05
Tapetoidut levyt näyttävät seinältä 5 Vaihe

Tähän taloon haluttiin rakentaa mahdolli-simman paljon oikeaa seinää muistuttava väliseinä. Levyt peitettiin olohuoneen puolelta isokuvioisella tapetilla ja maalat-tiin valkoisiksi makuuhuoneessa.

Levyjen käsittely aloitetaan tavalliseen tapaan tasoittamisella. Maalattavan pinnan pitää olla kuiva, tasainen ja pölytön. Tasoita reiät ja saumat, hio tasoite, pyyhi pinta puhtaaksi pölystä ja käsittele se pohjusteella. Tee kaikki työt samalla tavalla riippumatta siitä, tuleeko levyn pintaan maalia vai tapettia.

Jos päädyt maaliin, maalaa levyt vä-hintään kahteen kertaan, jotta kerrokses-ta tulee varmasti peittävä. Isokuvioinen tapetti pitää kohdistaa tarkasti, joten hukkapätkät voivat olla lähes puoli-metrisiä. Varaudu hukkaan, kun ostat tapettia.

1

Levyt pitää tasoittaa, hioa, tapetoida ja maalata. Tasoita aluksi kaikki reiät ja saumat sekä mahdolliset epätasaisuudet.

2

Hio kaikki pinnat hieno-jakoisella hiomapaperilla, kun tasoite on kuivunut. Hiomapaperi kannattaa kääriä puukapulan ympäril-le, jotta pinnasta tulee mahdollisimman tasainen.

Tärkeää!
Jos tapetoit levyt ohuella kuviotapetilla, alustan pitää olla täysin tasainen. Tapetti ei peitä epätasaisuuksia vaan saattaa korostaa niitä. Jopa pienet pölynhiukkaset voivat näkyä tapetin läpi.

3

Pohjusta puupinnat. Levitä pohjustetta myös tapetin alle. Maalattaville pinnoille tarvitaan primerin lisäksi kaksi kerrosta maalia.

4

Leikkaa valmiiksi sopiva määrä tapettivuotia. Ota huomioon tapetin kuvio. Voit tehdä vuodista hieman ylipitkät ja leikata liiat pois, kun liisteri on kuivunut. Levitä liisteri joko levyyn tai tapettiin valmistajan ohjeiden mukaan. Asettele ensimmäinen vuota siten, että se yltää hieman reuno-jen yli. Painele tapetti huolellisesti kiinni seinään. Poista ja suorista tapetista varovasti kaikki kuplat ja vekit.

5

Levitä levyn reunoille hieman lisää liisteriäja taita tapetti levyn reunan yli. Leikkaa ylimääräinen tapetti pois terävällä matto veitsellä. Toista samat vaiheet toiselle levylle. Tapetoi ja maalaa lopuksi yläpalkin suojaksi kiinnitetty mdf-levy.

Materiaalit

 • 2 mdf-levyä, 16 mm
 • 2 rimaa, 16x48 mm
 • Alumiinikiskoja, niihin sopivat liukuovipyörät ja alaohjaimet
 • Upotettava ovenkahva
 • Tulppia ja ruuveja
 • Kipsilevytasoitetta
 • Primeria ja maalia tai tapettia

Erikoistyökalut

 • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
 • Halkaisusirkkeli
 • Käsisirkkeli
 • Poravasara

Vie aikaa

Työn ehtii sekä valmistella että tehdä muutamassa tunnissa, mutta koska välillä pitää liimata ja maalata, työ vie viikon päivät.

Hinta

400-550 euroa seinän koosta riippuen.

Vaikeusaste

Työ onnistuu käsityökaluilla mutta käy koneilla hieman helpommin.

Video

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Video

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

Video

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Video

Vinkit & niksit

Yksinkertainen rakenne

Kaksiurainen alumiinikisko, liukuovipyörät ja alapysäyttimet riittävät.

Kevyen, kaksiosaisen väliseinän rakentamiseen tarvitaan kaksiurainen alumiinikisko.

Molempiin oviin tarvitaan lisäksi kaksi liukuovipyörää ja yksi alapysäytin, joka pitää oven paikallaan. Rakenne on todella yksinkertainen ja nopea rakentaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Väliseinä