Tee huoneesta tuplasti isompi

Kahden huoneen yhdistäminen yhdeksi onnistuu viikonlopussa. Huolellisen suunnittelun ja valmistelun ansiosta ei-kantavan seinän voi poistaa ja lattian, seinän ja katon korjata parissa päivässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
130 euroa

Johdanto

Seinän poistamiselle voi olla monta hyvää syytä. Ehkä las-tenhuone on jäänyt tarpeetto-maksi tai jollekin huoneelle ei vain ole oikein löytynyt käyttöä. Tilanteet tarjoavat mahdollisuuden laajentaa olohuonetta tai, kuten tässä kohteessa, luoda iso ja toimiva ruokailutila.

Asunnon väliseinien rakenteessa on ratkaisevia eroja, ja näihin on syytä perehtyä, ennen kuin kaataa seinän. Useimmat väliseinät ovat ns. kevytrakenteisia seiniä, jotka on usein tehty puurungosta ja kipsile-vyistä tai kevytbetonista, kuten esi-merkissä. Jotkut seinistä sijaitsevat lattian päällä, toiset katkaisevat lat-tiapinnan, jolloin lattiaa on korjat-tava myöhemmin. Ei-kantavat, kevyet väliseinät voi poistaa, mutta yleensä yksi tai useampi asunnon sisäseinä on osa talon kantavaa rakennetta. Seinä tukee kannattimia tai palkkeja, ja tällöin seinää ei voi noin vain poistaa.

Jos seinä on kantava, sitä pitää tu-kea teräspalkeilla yläosasta, mikä ei missään nimessä ole kotinikkarin tehtävä. Taloyhtiöissä seinien poisto vaatii aina taloyhtiön luvan.

Jos talosta tai asunnosta on piirustukset, niistä nähdään, mikä seinistä on kantava. Jos et ole asiasta varma, ota yhteyttä alan ammattilaiseen. Häneltä saa neuvoja ja ohjeita, joilla työt käynnistyvät oikeaoppisesti.

LUE LISÄÄ: Näin purat kantavan väliseinän

Vain lattiassa oleva poikkilauta paljastaa, että iso uusi ruokailutila on aiemmin jakaantunut kahteen pienempään huoneeseeen.

Ohjeet

01
Valmistelutyöt 4 Vaihe

Suojaa ensin kaikki pinnat. Raskaat työ-kalut ja seinämateriaali jättävät helposti lattiaan jälkiä. Lattiat kannattaa kattaa levyillä, sillä ne suojaavat paremmin kuin huopa tai pahvi. Kovat rakennus-levyt ovat edullisia ja sopivat tähän tar-koitukseen erinomaisesti. Vaikka seinän voisi hakata alas saman tien, purkutyöt kannattaa tehdä oikeassa marssijärjes-tyksessä. Näin materiaalit on helpompi purkaa ja irrottaa toisistaan ja listat, paneelit ja muut pintamateriaalit saa-daan otettua talteen uusiokäyttöä var-ten. Niitä saatetaan tarvita esimerkiksi korjattaessa kohtaa, josta seinä poistetaan.

1

Suojaa lattia ennen purkutöitä. Levitä lattialle seinän molemmille puolille pari kovalevyä ja kiinnnitä ne lattiaan leveällä ja vahvalla teipillä.

2

Jalkalistat poistetaan sorkkaraudalla. Jos listat halutaan säästää, listan ja seinän välinen raja kannattaa leikata auki taittoteräveitsellä. Näin listat saa helpommin irti yhtenä kappaleena.

3

Säästä ovien peitelistat kokonaisina, jos niitä halutaan käyttää talon muissa ovissa ja karmeissa. Kuvan listat ovat muovista, ja ne irrotetaan varovasti.

4

Poista viimeiset listat. Jäljellä voi olla kynnyksen peitelista kuten kuvassa tai esimerkiksi katonrajan varjolista. Pienet listat saa siististi irti leveällä taltalla.

02
Irrota ovi 5 Vaihe

Usein väliseinässä on myös ovi, joka pitää poistaa. Jos säästää karmin koskemattomana sen sijaan, että hajottaa sen kappaleiksi sorkkaraudalla, karmia ja ovea voi hyödyntää muualla asunnossa.

Ovikarmi on yleensä kiinnitetty sivulta, vanhat ovet nauloilla ja uudet ovet ruuveilla. Jos karmi on naulattu kiinni, se on helpoin irrottaa sahaamalla naulat karmin ja seinän välistä poikki. Käytä rautasahanterällä varustettua puukkosahaa tai tavallista rautasahaa. Jos karmi on ruuvattu kiinni, riittää kun irrotat ruuvit.

1

Aloita poistamalla ovi joko nostamalla se saranoiltaan tai, kuten kuvassa, vetämällä ovi irti karmiin kiinnitetystä sarananosasta.

2

Oven yläpuolella oleva levy poistetaan. Pystykarmi jatkuu kattoon asti ja on katettu oven yläreunan ja katon väliin asennetulla levyllä. Levy poistetaan, jotta kaikki karmiruuvit saadaan irti.

3

Irrota karmin ruuvit. Jos karmi on kiinnitetty ruuveilla, ne voi käyttää myöhemmin uudelleen. Vanhanajan urakantaiset ruuvit saa helpoimmin irti ruuvitaltalla, risti- ja torx-kantaiset ruuvikoneella.

4

Naulat ja tiukassa istuvat ruuvit sahataan poikki. Jos ruuvit eivät irtoa vetämällä, tai karmi on naulattu seinään kiinni, sahaa karmi irti. Työnnä puukko- tai rautasahan terä karmin ja seinän väliin ja sahaa ruuvit tai naulat poikki.

5

Käännä karmia ulospäin ja nosta se pois. Kun kaikki ruuvit tai naulat on poistettu tai katkaistu, karmia voi kääntää ulospäin ja nostaa pois.

VINKKI: Teippaa kynnysosa kiinni, jotta karmi pysyy kuosissaan, kun siirrät sitä.

03
Poista seinä 5 Vaihe

Nyt alkaa järeillä työkaluilla työskentelyn vaihe. Tarkista, että asunnon muut ovet on suljettu ja huonekalut, valaisimet ja muut pölyltä suojattavat kohteet peitetty.

Oven toisella puolella oleva seinä poistetaan. Viillä ensin katonrajaan vaakaviilto ja pura ensimmäinen pala seinää. Tämän jälkeen voit jatkaa puukkosahalla ja leikata seinän sopivan pieniksi kappaleiksi.

Jos kyseessä on kipsiseinä, työ sujuu hieman helpommin, kun vain sahaa seinän irti. Seinässä kulkevien johtojen sijainti on kuitenkin merkittävä tarkoin.

1

Viillä kulmat auki taittoteräveitsellä. Näin vältyt siltä, että seinän tapetti tai katon vahvikekangas jää puristuksiin, kun poistat seinää. Kohta on jälkeen päin näin myös helpompi paikata.

2

Tee ensin vaakaviilto 20-30 cm katosta alaspäin. Valitse sopiva terä ja anna puukkosahan tehdä työ.

3

Loppuosa seinästä poistetaan vaaka- ja pystyviilloin. Kun puukkosahalle on tilaa, seinän purku sujuu tehokkaasti. Purkutavara leikataan sopivan kokoisiksi kappaleiksi ja kuljetetaaan pois kottikärryillä.

4

Poista loput palat vasaralla ja taltalla. Seinän alaosaa, joka ulottuu lattian alle, voi olla vaikeaa irrottaa. Jaa se pienempiin osiin ja kitkuttele palat irti yksitellen.

5

Päätä lauantain työt tasoittamalla rajapinnat, joissa poistettu seinä yhdistyi muihin seiniin ja kattoon. Käytä keskikarkeaa tasoitetta ja poista tapettia niin paljon, että voit käyttää leveää lastaa.

04
Korjaa seinä ja katto 4 Vaihe

Sunnuntaiaamuna tasoite on kuivunut. On aika hioa ja tasoittaa kaikki seinänpoiston jäljiltä jääneet urat ja saada kaksi tilaa näyttämään yhdeltä ilman selvästi näkyvää rajapintaa seinän ja katon välissä.

Tässä kohteessa päätettiin poistaa vanha tapetti ikkunoihin asti molemmilta sivuilta ja korvata se uudella tapetilla. Näin uuden ja vanhan tapetin saumasta tulee mahdollisimman lyhyt.

Katon rajapinta hiotaan ja maalataan. Yleensä koko katto pitää maalata, jotta uuden ja vanhan maalin eroa ei näy. Sama koskee seinää, joka myös viimeistellään uudella maalikerroksella.

1

Hio tasoite ja poista loput tapetista, joka aiotaan vaihtaa uuteen. Seinän ja katon rajapinta silotetaan ja tasoitetaan. Käytä hiomapaperia, jonka karkeus on 120, ja leveää hiomapalaa.

2

Hio myös katto, joka on tasoitettu. On suositeltavaa, että käytät suojalaseja ja hengityssuojainta. Hio ennen kuin tapetoit, sillä pölyä tulee paljon.

3

Tapetti nostetaan seinälle ja liitetään reunoista vanhaan tapettiin.

VINKKI: Tapettiliisterin voi sekoittaa itse tai ostaa valmiiksi sekoitettuna.

Maalilla ja varrellisella telalla voidaan silottaa loput seinän purkamisen jäljiltä jääneet urat. Jos katto on vanha ja halkeillut, käytä tilaisuus hyväksesi ja pinnoita katto vahvikekankaalla ennen kuin maalaat. Nyt katto on kunnossa.

05
Paikkaa lattian rako 4 Vaihe

Seinän purun jäljiltä lattiaan jääneen kahden seinäpinnan saumakohdan raon voi kattaa lattian paksuisella laudalla. Saumakohta näkyy aina, kun lauta asetaan poikittain, mutta se näyttää yhdenmukaiselta, jos lauta sopii puulajiltaan ja väriltään lattiaan. Voit toki valita myös jonkin vastavärin.

Kohteessa lauta asetetaan suoraan rakoon. Sitä ei siis kiinnitetä olemassa olevaan lattiaan esimerkiksi urin ja pontein. Tämän vuoksi lauta täytyy tukea tarpeeksi tiiviisti, vähintään 40 cm:n välein, jotta lattia ei anna myöten. Tuet kiilataan ja ruuvataan lattiaan kiinni molemmista sivuista.

1

Sahaa kolon molemmat reunat pyörö- tai upotussahalla. Ohjaa sa-haa ohjainkiskon tai suoran laudan avulla. Viiltojen pitää olla täysin samansuuntaiset ja aukon noin 1 mm lautaa leveämpi.

2

Kiinnitä tuet lattian läpi. Käytä lattiankannattimen pätkiä, jotka ovat niin pitkiä, että ne yltävät vähintään 50 mm lattian alle molemmissa sivuissa. Kiilaa ne niin, että ne makaavat alustalla.

Korjauskohtaa pitää tukea lattiassa 30–40 cm välein, jotta lattialaudat eivät ala narista ja antaa myöten, kun saumakohdan päällä kävellään.

3

Aseta lauta paikoilleen. Kuvassa käytetään useaa kappaletta, jolloin saumojen pitää osua tarkoin tuelle. Laudat liimataan toisiinsa ponttiurastaan ja ruuvataan kiinni.

4

Piilota ruuvit tulppien alle. Jos upotat ruuvit, voit piilottaa kannat tulpilla, jotka tehdään laudan palasta oksaporaterällä. Tulpat liimataan ja hiotaan lattian tasoon.

Materiaalit

  • Hiekkatasoitetta
  • Lattialautaa
  • Rimanpätkiä
  • Kiiloja
  • Maalia
  • Tarvittaessa tapettia

Erikoistyökalut

  • Pyörö-/upotussaha
  • Puukkosaha
  • Sorkkarauta
  • Lasta

Vie aikaa

1 viikonlopun

Hinta

Tämän kohteen materiaalit maksoivat alle 130 €.

Vinkit & niksit

Jos haluat säästää pienen osan seinää

Oven toiselle sivulle jätetään pieni kappale seinää jäljelle. Seinään merkitään ohjainkiskon ja vesivaa’an avulla sahauslinja. Voit käyttää pitkää vesivaakaa, jos et onnekkaasti omista laservesivaakaa. Sahaa sitten suora, pitkä yhtenäinen pystyviilto tavallisella käsisahalla tai kevytbetonisahalla. Seinän päätyreuna verhoillaan laudalla, joka kiinnitetään asennusliimalla.

Mittaa ja vedä pystyviiva katosta lattiaan kohtaan, johon seinä päättyy. Viivaa pitkin on helpompi sahata.

Puu- ja levyseinään voi käyttää tavallista käsisahaa, kevytbetoniin kuvan kaltaista erikoissahaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Seinät