Rakenna kevytbetonista

Kevytbetoni on huokoista ja ilmavaa betonia, jota kutsutaan myös kaasubetoniksi ja siporexiksi. Kevytbetonia on helppo leikata ja vuolla, ja siitä on helppo rakentaa. Kevytbetoni ei lahoa eikä homehdu, joten se on ihanteellinen materiaali kylpyhuoneen seinien rakentamiseen. Kevytbetoni sopii loistavasti myös hyllyjen ja muiden kalusteiden tekemiseen.

ERINOMAISTA TEE SE ITSE -TÖIHIN: Kevytbetonista on helppo rakentaa, ja sitä voi käyttää lukemattomiin eri tarkoituksiin aina pienistä hyllyistä kokonaisiin väliseiniin.

HARKKOJEN SAHAAMINEN

RAUDOITTAMATTOMAT HARKOT
Raudoittamattomat harkot on helppo sahata poikki isohampaisella käsisahalla, joka on suunniteltu kevytbetonin sahaamiseen.

RAUDOITETUT HARKOT
Raudoitetut harkot sahataan normaaliin tapaan isohampaisella sahalla rautoihin asti. Raudat katkaistaan rautasahalla. Loput sahataan taas kevytbetonisahalla.

VINKKI: Viimeistely
Viimeinen harkko kannattaa halkaista viistosti kahteen osaan, jotta se on helpompi painaa paikalleen ahtaaseen paikkaan.

HARKOILLA RAKENTAMINEN

1. Ohutsaumalaasti sekoitetaan veteen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Käytä sekoittamiseen vispilää ja voimakasta porakonetta.

2. Kastele laastipinta vedellä. Kevytbetoni imee voimakkaasti vettä, joten se voi imeä veden laastista, ellei harkkoa esikastella.

3. Levitä laastia hammaslastalla tai liimalastalla koko harkon leveydeltä. Pidä lastaa noin 45 asteen kulmassa.

KIINNITYS SEINIIN, KATTOON JA LATTIAAN

1. Harkot voi muurata suoraan tasaiselle alustalle kuten betonille. Paksu laastikerros tasoittaa pienet epätasaisuudet. Harkkoseinää ei saa rakentaa notkuvalle puulattialle.

2. Harkot voi kiinnittää seinään ja kattoon kulmaraudoilla. Puuseinissä kannattaa käyttää ohuita ja kapeita kulmarautoja, jotka taipuvat hieman, jos rakenteet liikkuvat.

3. Harkkoväliseinän voi kiinnittää viereiseen seinään myös rautatangoilla. Viereiseen seinään porataan reikä, ja rauta upotetaan reikään.

4. Sidosraudat asennetaan tarkasti harkkojen saumojen kohdalle. Harkkoihin tehdään pienet urat, jotta sidosraudat eivät jää näkyviin.

Lujat nurkat

Kevytbetoniharkot ovat kestäviä – reunoja lukuun ottamatta. Suojaamattomat nurkat muuttuvat nopeasti kärsineen näköisiksi.

Harkkojen nurkat voi vahvistaa monella eri tavalla. Yhteistä kaikille tavoille on, että kevytbetoniharkot tasoitetaan, rapataan tai maalataan lopuksi.

Alla näkyy neljä eri vaihtoehtoa. Kaksi ylintä, kulmasuojanauha ja kulmasuojalista, sopivat rikki menneiden kulmien korjaamiseen. Alimpana olevat paksut kulmasuojaraudat sopivat parhaiten uusiin seiniin, jotka maalataan tai rapataan.

Kaksi vaihetta: Viimeistelyä vaille valmis

Kevytbetonin pinta pohjustetaan tai kastellaan, jotta betoni ei ime nestettä laastista tai tasoitteesta. Pohjuste muodostaa pintaan suojaavan kerroksen, mutta vesi vain kastelee pinnan. Pohjustaminen kannattaa, jos pinta tasoitetaan. Kastelu riittää, jos pinta rapataan tai laatoitetaan. Jos pinta on kovin epätasainen, se pitää hioa sileäksi ennen kastelua tai tasoitusta.

LUE LISÄÄ: Sisäpuolinen eristys kevytbetonilla

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Seinät