Pura seinä mutta jätä talo pystyyn!

Ison väliseinän purkamisesta syntyy paljon pölyä, sotkua ja melua. Seinän voi kaataa pelkällä sahalla ja vasaralla, mutta työ pitää suunnitella hyvin.

Seinän purkaminen ei ole vaikeaa, mutta purkajan pitää tietää, mitä tekee.

Seinien purkaminen on mahtavaa! Työkalut ovat järeitä, otteet kovia ja työn jäljen näkee heti. Purettava seinä pitää kuitenkin tuntea läpikotaisin ennen purku-urakan aloittamista.

LUE LISÄÄ: Leka: Nämä asiat pitää tietää

Selvitä, onko seinä kantava tai talon rakennetta jäykistävä ja meneekö sen sisällä putkia ja johtoja. Varaudu myös siihen, että purkamisesta syntyy sotkua.

Jos haluat estää pölyn ja roskan leviämisen koko taloon, suojaa paikat perusteellisesti pölyseinällä. Lattiat kannattaa suojata levyillä putoavilta tiililtä ja muilta kovilta esineiltä.

Kerromme tässä jutussa kaiken, mitä seinän purkamisesta PITÄÄ tietää. Se on tärkeää, jotta talo jää pystyyn.

LUE LISÄÄ: Näin purat kantavan väliseinän

Näin tunnistat kantavan seinän

Seinän ominaisuudet ja tarkoitus selviävät yleensä talon rakennuspiirustuksista. Jos piirustukset eivät ole käytettävissä tai niitä on vaikea tulkita, voit soveltaa oikealla kerrottuja nyrkkisääntöjä. Muista pyytää apua ammattilaisilta, ellet ole aivan varma siitä, mitä teet.

  • Kantava tai jäykistävä väliseinä on käytännössä aina yli 100 milliä paksu.
  • Kantava tai jäykistävä väliseinä on tehty yleensä tiilistä, betonista tai kevytbetonista.
  • Jos kattopalkit ovat seinän varassa, se on kantava tai jäykistävä. Palkkien ja kattoristikoiden tuennat voi yleensä nähdä välikatolta.
  • Jos seinä on talon harjan suuntainen, se tukee suurella todennäköisyydellä ristikoita tai kattopalkkeja eli on kantava.

Selvitä, mitä voimia seinään kohdistuu. Ota huomioon katon painon aiheuttama pystysuuntainen rasitus ja tuulen seiniin kohdistama paine.

Tue katto väliaikaisesti, jos aiot purkaa kantavan seinän. Asenna tarvittaessa poikittainen palkki tolppien päälle.

Kantavan seinän voi korvata vaakapalkilla, joka tuetaan molemmista päistä.

Varo seinän sisässä kulkevia johtoja

Onko seinässä sähkö- tai vesijohtoja? Selvitä se tunnistimella. Hinta 20–30 €.

Säilytä terveys ja kotirauha

Purkaminen pölyää. Jos haluat estää sotkun leviämisen koko taloon, joudut eristämään työmaan huolellisesti. Varo myös lattioita, jotta ne eivät mene pilalle.

Rakenna pölyseinä laudoista ja muovista. Se eristää työmaan muusta talosta kätevästi ja varmasti.

Suojaa lattiat esimerkiksi paksulla pahvilla tai puukuitulevyillä. Peitä levyjen saumat ja teippaa reunat kiinni lattiaan.

Kipsilevy-, lastulevy ja lautaseinät

Kipsi- ja lastulevyseinät on rakennettu yleensä pystyrungon varaan. Monissa seinissä on lisäksi vaakasuora tai vino umpilaudoitus. Seinien paksuus voi vaihdella, mutta ne on helppo purkaa eivätkä ne yleensä ole kantavia. Levyseinillä voi olla lisäksi jäykistävä tarkoitus.

Työkalut: Puukkosaha ja hyvä terä paloittelevat tehokkaasti sekä levyt että koolaukset. Käytä metalliterää, joka leikkaa sekä puuta että metallia. Varaa työhön useampi terä, sillä ne tylsyvät nopeasti kipsilevyissä ja nauloissa.

Aloita sahaamalla vaakasuora viilto katon rajaan. Sahaa seuraavaksi useita pystysuoria uria siten, että seinässä on lopulta monta vierekkäistä kaistaletta.

Paloittele kaistaleet niin pieniksi paloiksi, että jaksat kantaa ne ulos. Varaudu siihen, että rapatut ja kipsilevyseinät sotkevat paljon.

Kevytbetoni

Kevytbetoniseinät on tehty harkoista tai levyistä, jotka liitetään toisiinsa liimalla tai perinteisesti laastilla. Kevytbetonin voi leikata pieniksi paloiksi, joita on helppo käsitellä ja viedä roskalavalle.

Jotkut seinät on tehty pitkistä, lattiasta kattoon yltävistä levyistä, joiden sisällä kulkee pitkiä ja ohuita rautoja. Raudat ovat yleensä 50-200 milliä paksuja niiden tarkoituksesta riippuen.

Työkalut: Puukkosaha on erinomainen työkalu kevytbetoniseinän purkamiseen. Käytä sahaamiseen kovametalliteriä, sillä niillä on nopea sahata. Voit käyttää purkamiseen myös isohampaista käsisahaa. Purkamiseen tarvitaan lisäksi moska tai leka, jotta seinää pitää sahata mahdollisimman vähän. Seinässä olevat raudoitukset kannattaa katkaista rautasahalla.

Pura seinästä kaikki listat ja muut kiinteät esineet. Leikkaa nurkat auki, jotta viereiset seinät kärsivät purkamisesta mahdollisimman vähän. Aloita purkaminen katon rajasta puukkosahalla. Sahaa seinään noin 20-30 senttiä pitkä vaakasuora viilto.

Sahaa tai hakkaa kevyt-betoniharkot noin 30 sentin kappaleiksi ja irrota ne seinästä yksi kerrallaan. Käytä rautasahaa, jos törmäät harjateräkseen. Sahaa toinen vaakaviilto ja jatka samaan tapaan lattiaan asti.

Tiiliseinä

Perinteisen tiiliseinän tunnistaa helposti. Kun rappaus poistetaan, sen alta paljastuu limittäin ladottuja tiiliä ja laastisaumoja. Tiiliseinät ovat yleensä 110-120 milliä paksuja rappauksen paksuudesta riippuen. Tiilet ovat kovia, ja niiden leikkaaminen on kovaa työtä, mutta tiiliseinän purkaminen on yllättävän helppoa. Vaikeinta on tehdä seinään aloitusreikä. Kun ensimmäisen tiilen saumat on jyrsitty pois esimerkiksi puukkosahalla, tiilet on helppo hakata irti toisistaan hallituilla vasaraniskuilla. Pura seinä hyvässä järjestyksessä tiili kerrallaan.

Työkalut: Ensimmäisten tiilten poistamiseen pitää käyttää joko puukkosahaa, poraa tai isoa kulmahiomakonetta. Saatat tarvita myös talttaa ja vasaraa hankalien tiilten irrottamiseen tai halkaisemiseen. Suurimman osan purkutöistä voi tehdä isolla vasaralla tai pienellä lekalla.

Poista pari ensimmäistä tiiltä jyrsimällä, poraa-malla tai hakkaamalla niitä ympäröivät laasti-saumat irti. Poista ensimmäinen tiili seinän toisesta päästä. Reiän tekeminen vie jonkin verran aikaa, mutta sen jälkeen työ sujuu nopeasti.

Tiilten purkaminen sujuu helposti sen jälkeen, kun seinään on saatu reikä. Lyö varovasti kiviä, jotka ovat kiinni vain toiselta puolelta. Varo, etteivät tiilet putoa lattialle, ja suojaa lattiat huolellisesti. Poista kivet yksitellen, kun ne irtoavat laastista. Aloita ylhäältä ja jatka alaspäin rivi tai kaksi kerrallaan.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Seinät