Helmiponttipaneeli

Nyt näytämme, miten asennat perinteisen helmiponttipaneelin. Tässä on otettava huomioon myös ovenkarmi ja jalkalistat. Ensimmäiseksi mitataan paneelin korkeudeksi 88 cm.

Vatupassin avulla seinään vedetään pystysuora viiva, jotta paneeli tulee varmasti aivan suoraan. Korkeus on nyt päätetty, joten kaikki paneelilaudat voidaan sahata oikean pituisiksi. Helmiponttipaneeli on tavallisesti mäntyä, leveys on joko 86 mm tai 108 mm.

Kun kaikki laudat on sahattu, ne kiinnitetään liimalla seinään. Tässä käytetään tavallista vesipohjaista asennusliimaa.Liima levitetään aina viistoon, jotta jokaiseen lautaan tulee riittävästi liimaa. Silloin lauta kiinnittyy kunnolla seinään.

Pursota liimavanat noin 15-20 cm:n välein. Sinulla on pohjamateriaalista ja lämpötilasta riippuen 5-20 minuuttia aikaa kiinnittää paneeli seinään ennen liiman kuivumista. Työ sujuu mukavimmin, kun liität kolme neljä profiililautaa yhteen ja kiinnität ne yhdellä kertaa seinään. Silloin liima ei sotke lautoja liittäessäsi uros- ja naarasponttia yhteen.

Paina paneeli napakasti paikalleen, niin että se tarttuu varmasti seinään. Kun seuraavat laudat asennetaan, vierekkäisiä kappaleita on lyötävä napakasti, jotta liitoksesta tulee varmasti tiivis.Jos seinä on vino, kannattaa lautojen alareunaan lyödä pari listanaulaa, jotta laudat pysyvät varmasti suorassa liiman kuivuessa.Jatka samaan tapaan, kunnes koko huone on paneloitu.

Alareunassa helmiponttipaneeli tuetaan jalkalistaan. Helmiponttilaudat ovat 15,5 mm paksuisia eli ne ulottuvat 0,5 mm tavallisen jalkalistan ulkopuolelle, mistä syntyy kaunis varjovaikutelma. Yläreunaan voi kiinnittää reunalistan tai kuten tässä, neljänneslistan.

Tässä päädyttiin erilaiseen ratkaisuun. Ensin levitetään asennusliimaa lautojen yläreunaan. Yläreunaan kiinnitetään 21 x 43 mm:n reunalista. Se viimeistelee yläreunan kauniisti. Paneelin ja reunalistan väliin kiinnitetään 9 x 9 mm:n neljänneslista pienillä uppokantanauloilla. Samantyyppisen listan voi kiinnittää myös reunalistan yläpuolelle. Nyt paneeli kaipaa enää maalikerrosta.

Tämän tyyppinen paneeli on hyvä valinta, jos haluat seinään perinteistä pohjoismaista tyyliä.