Korjaa seinä vauhdilla

Kokemattoman on vaikea hallita sementti- tai kalkkilaastia. Valtaosa laastista näet päätyy usein lattialle, ja pintaa on työstettävä moneen kertaan. Työstä selviää helpommin kipsilaastilla.

Johdanto

Kipsilaasti on kuin taikuutta. Siltä se ainakin vaikuttaa, kun sitä käyttää ensikertaa. Varsinkin, jos on tätä ennen pariin kertaan koittanut saada perin-teistä sementtilaastia kiinnittymään seinäpintaan.

Perinteinen laasti vaatii kokemusta, kätevyyttä ja aikaa. Jos kuitenkin korjaat seinäpintaa vain muutaman kerran elämäsi aikana, kuten useimmat nikkarit, kovin paljon kokemusta ei ehdi syntyä.

Kipsilaasti sen sijaan ei vaadi muuta kuin huolelli-suutta, kun sen lisää veteen, ja kärsivällisyyttä, kun sitä sekoittaa. Laastin käyttö on helppoa: se tarttuu seinään ja peittää reiät ja kolot paksunakin kerroksena.

Kipsilaastia voi käyttää vain sisätiloihin. Siitä voi työstää jopa 5 cm paksun kerroksen yhdellä kertaa. Jos kerrospaksuudesta haluaa tätä suuremman, laastin annetaan kuivua, pintaa kaavitaan hieman ja kuivu-neen pinnan päälle tehdään vielä toinen kerros.

Esimerkissä asiantuntija käyttää rakennustarvike-liikkeestä ostamansa 20 kg säkin.

LUE LISÄÄ: Käsikipsilaasti on parasta

Ohjeet

1

Poista kaikki irtoaines. Naputa vanhaa materiaalia irti, kunnes reiän reunat ovat kiinteät, ja poista loput jäänteet ja pölyt harjalla ja imurilla.

2

Sivele alustaan kunnon kerros tartunta-ainetta (primeri), jos alusta on voimakkasti imevä. Jos alusta on sileä eikä ime, käsittele se betonipohjusteella.

Vahvasti imevät alustat on pohjustettava.

3

Sekoita jauhe veteen ja noudata pakkauksen ohjeita. Lisää vettä, kunnes koostumus on oikea (pehmeä ja ”kermavaahtomainen”). Kun rappaat, huomaat pian, onko koostumus hyvä.

Laastia on sekoitettava vispilällä, kunnes se on täysin sekoittunut ja pehmeää.

4

Paina kipsilaasti reiän pohjalle asti. Pidä lastaa tai lautaa korjauskohdan alla, niin voit kerätä siihen työnteossa putoavat laastinokareet.

5

Hierrä pinta. Isommilla alueilla ja koko seinän rappauksissa kipsilaastin voi vetää lastalla suoraan seinään.

6

Pinnan voi silottaa puolen tunnin kuluttua kostealla huopahierti-mellä. Aika riippuu kerrospaksuudesta ja lämpötilasta. Huomaat nopeasti, jos laasti on yhä liian pehmeää.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Seinät