Tärkeää tietoa ennen kipsilevyseinän rakentamista

Tehtävänä on rakentaa väliseinä, ja tiedät jo, millaisia kipsilevyjä aiot käyttää. Mutta tiedätkö, mitä muuta sinun täytyy ostaa? Sinun on nimittäin tehtävä paljon muitakin valintoja kuin pelkkä kipsilevyn tyyppi. Onneksi voit saada apua valintaan tästä artikkelista.

Seinässä on muutakin kuin pelkkää levyä. Jotkut seinät eristävät hyvin lämpöä, kun taas toiset vaimentavat melua tai pitävät hyllyt lujasti paikoillaan.

Valitsitpa minkä tahansa kipsilevyn, niin sinun on myös mietittävä, mitä levyjen takana on ja miten ne viimeistellään. Levyjä täytyy ehkä myös muokata sähköasentajan tai putkiasentajan töitä varten.

Pääset hyvin alkuun, jos osaat vastata laatimiimme kysymyksiin kipsilevyseinää suunnitellessasi.

Sinulla ei tarvitse heti olla vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta säästät aikaa (ja rahaa), jos olet käynyt ne läpi ennen materiaalien ostamista.

Puuta vai terästä?
Kipsi voidaan asentaa kahdella tavalla: Se voidaan kiinnittää ruuveilla joko teräs- tai puurimarakenteeseen. Valmiiden seinien välillä ei ole suurta käytännön eroa, mutta jos valitset teräksen, kustannukset kasvavat hieman ja tarvitset erikoistyökaluja. Toisaalta seinän pystyttäminen on erittäin nopeaa pienellä harjoittelulla. Jos valitset puuseinän, työ on helppoa ja ennakoitavissa mutta kestää hieman pidempään.

Riittävästi eristystä?
Sinun on päätettävä seinän eristämisestä. Lämmön säilyttämiseksi väliseinään ei tarvita suurta eristekerrosta. 5–10 cm on sopiva. Eristys vaikuttaa myös seinän läpi kantautuviin ääniin. Eristämätön väliseinä, jossa on yksi kipsikerros ja 4,5 cm rako, vaimentaa ääniä noin 30 dB. Eristetty seinä, jossa on kaksi kipsikerrosta ja 4,5 cm mineraalivillakerros, vaimentaa noin 40 dB.

Millaisia ruuveja?
Tärkeintä on ostaa kipsilevyruuveja. Niissä on erikoismuotoillut päät, jotka tarttuvat optimaalisesti kipsilevyn pintaan vahingoittamatta huokoista sisäpintaa. Osta lisäksi ruuveja, jotka sopivat yhteen ruuvattavan materiaalin kanssa; tarjolla on nimittäin niin puurimoille tarkoitettuja ruuveja kuin porakärkisiä ruuveja metallia varten.

Pitääkö kulmat vahvistaa?
Kipsilevyseinän heikoin kohta ovat ulkokulmat, joissa iskut voivat nopeasti vaurioittaa yksittäisiä levyjä. Siksi ne vahvistetaan yleensä muovista, pahvista tai metallista valmistetulla kulmalistalla. Profiili suojaa reunaa ja helpottaa myös tasoittamista. Useimmissa tapauksissa pahvi- ja muoviprofiilit riittävät. Teräsprofiileja voi käyttää, jos kulma on pyörävarastossa, verstaassa tai muussa paikassa, jossa se altistuu koville iskuille.

Paperia vai kuitua?
Kahden kipsilevyn väliset saumat vahvistetaan. Voit vahvistaa ne joko itseliimautuvalla lasikuituliuskalla tai paperilla. Lasikuitu on helpointa kokemattomille, mutta se on myös joustavampaa. Paperilla saa siksi aikaan vahvemmat saumat.

Tasoitemassaa, lasikuitutapettia vai lasikuitukangasta seinälle?
Ennen kuin päätät, millä värillä maalaat väliseinän, tasoita levyjen saumat ja ruuvinreiät. Tasoita samalla myös mahdolliset pienet vauriot. Voit joko pelkästään tasoittaa kipsilevyt ja maalata suoraan tasoitetun seinän päälle tai päällystää levyt lasikuitutapetilla tai -kankaalla, joka kiinnitetään seinään tasoittamisen jälkeen. Molemmat tuotteet antavat valmiille seinälle lisävahvuutta ja rakennetta. Sisäkulmat ja listaan päättyvät reunat tehdään siististi akryylimassalla.

Asennetaanko seinälle jotain painavaa?
Kipsilevyseinälle voi ripustaa painavia esineitä oikeilla tapeilla ja ankkureilla. Jos kuitenkin tiedät, että rakentamasi seinän on kestettävä raskasta painoa, kannattaa harkita, pitääkö rakennetta vahvistaa OSB-levyllä kipsin takaa. Siten seinästä tulee ruuvattava eikä tappeja tarvita.

    Lisää samasta aiheesta Kipsilevyseinä