Näin saat kipsikulmista lujat ja terävät

Edullisen teräs-, muovi- tai komposiittikulmaprofiilin avulla voit tehdä kipsilevyn kulmasta helposti terävän ja täydellisen, ja se on samalla iskunkestävä.

Näin saat kipsikulmista lujat ja terävät

Iskunkestävät kulmaprofiilit suojaavat kipsilevyjen ulkokulmia iskuilta ja helpottavat niiden tasoittamista.

Kipsilevyseinät ovat vahvoja, helppoja rakentaa ja melko edullisia. Vaikka kipsilevy on usein itsestään selvä valinta monenlaisiin seiniin, materiaalilla on omat heikkoutensa.

Heikoimpia kohtia ovat ulkokulmat, jotka kestävät huonosti iskuja ja kolhuja. Voit kuitenkin vahvistaa kipsilevyn kulmat käyttämällä erikoisvalmisteisia profiileja, jotka eivät ainoastaan suojaa kulmaa. Ne takaavat myös tyylikkään ja helposti viimeisteltävän tasoitepinnan.

Profiileja kaikkiin tarkoituksiin

Tässä artikkelissa esittelemme perusperiaatteet kulmasuojalistojen kanssa työskentelyyn. Käytämme esimerkkinä komposiittiprofiilin käyttöä normaaleissa asuintiloissa, mutta tarjolla on toki myös muita mahdollisuuksia.

Kulmaprofiileja on nimittäin saatavana monista eri materiaaleista valmistettuna, esimerkiksi vahvasta pahvista teräkseen, jotka kestävä erilaisia vahinkoja – polkupyörän tönäisystä trukin piikkien osumaan. Profiilityypin valinta määrittää asennustavan sekä sen, miten helppoa tasoittaminen on.

Periaatteen ymmärtäminen

1. Tasoita profiilia vasten. Kun tasoiteprofiili on asennettu kipsin ulkokulmaan, tasoitetta voidaan levittää profiilia vasten. Siten saat kulmasta terävän.

2. Ruuvit profiilin viereen. Kipsilevyjä kiinnitettäessä on hyvä kohdistaa ruuvit siten, että ne ovat kulmaprofiilin vieressä eikä sen alla. Se helpottaa työtä, jos kulma on irrotettava jälkikäteen.

3. Suojaa kipsilevyn reunaa. Kulmaprofiilin päätarkoitus on suojata huokoista kipsiä levyn reunassa, sillä isku voi saada aikaan pahoja vaurioita, joiden korjaaminen tasoituslaastilla on vaikeaa.

Näin saat kipsikulmista lujat ja terävät

1

Mittaa, kuinka pitkä profiili tarvitaan nurkan peittämiseen ylhäältä alas.

2

Leikkaa profiili sopivan pituiseksi. Tässä käytetään komposiittiprofiilia, joka voidaan katkaista sivuleikkureilla. Jos profiili ei ole tarpeeksi pitkä, voit teipata kaksi profiilia yhteen.

3

Kostuta profiilia suihkepullolla niin, että sen takapuolella oleva liima reagoi.

4

Paina profiili kulmaa vasten. Varmista, että profiili on suorassa ja reuna näyttää hyvältä paljaalla silmällä. Profiilin kiinnittyminen kestää hetken. Odota vähintään 10 minuuttia ennen tasoitteen levittämistä. Silloin voit olla varma, että liima on ehtinyt kovettua.

5

Jos profiili ei tunnu tarttuvan kipsilevyyn, se voidaan hieroa paikalleen painamalla sormilla edestakaisin.

6

Kun profiili on kiinnittynyt, voit aloittaa tasoittamisen. Levitä tasoitusmassaa vähän kerrallaan leveällä lastalla. Tasoitteen reunasta ei tarvitse saada heti tasaista.

7

Viimeistele nurkka teräväksi ja tasaiseksi leveällä lastalla.

Profiilit sopivat eri tarkoituksiin

Pyöristyksellä tai ilman

Profiileja on saatavana joko suorina tai ulospäin pyöristettyinäniin, että pyöreä uloke kulkee profiilin reunan suuntaisesti. Pyöristystä vasten voi levittää tasoitetta, mutta se tarkoittaa myös sitä, että tasoitelaastia on käytettävä enemmän. Pyöristettyjä profiileja kannattaa siis käyttää, jos aiot ylitasoittaa koko seinän.

PVC, teräs tai komposiitti

Mieti ennalta, miten kovia iskuja ja kolhuja vahvistetun nurkan pitäisi kestää. Kulmaprofiileja on nimittäin saatavana useista eri materiaaleista valmistettuina. PVC-muovi tai komposiitti on hyvä valinta, jos kulmalistan pitää kestää taaperon kolmipyörän tai robotti-imurin törmäys. Jos nurkkaan saattaa osua toistuvasti hyllyvaunu, harkitse galvanoidusta teräksestä tehtyjä profiileja.

Kiinnitä liimalla, teipillä tai niiteillä

Kulmaprofiileja voidaan asentaa monin tavoin. Siksi on tärkeää, että tiedät, millaista tuotetta olet ostamassa. Profiilin sisäpuolella on yleensä liimaa, joka reagoi pieneen määrään vettä. Joidenkin sisäpuolella voi olla myös teippiä, ja toiset kiinnitetään puolestaan niiteillä.

Lasikuitukaistale kipsilevylle

Kulmavahvikkeita, joissa on kiinteä lasikuituverkko, käytetään kuitulaastin vahvistamiseen sekä ulko- että sisätiloissa.

Joustava kulmaprofiili

Jos kipsilevykulmaa on vahvistettava kaarevalla profiililla, se onnistuu joustavalla kulmasuojanauhalla, joka taittuu teipin tapaan helposti eri suuntiin.

    Lisää samasta aiheesta Kipsilevyseinä