Vahvistettu kipsilevyseinä - kestää kaiken!

Vanerilla vahvistettu kipsilevyseinä on pinnaltaan tasainen ja rakenteeltaan äärimmäisen kestävä. Vaneriin on helppo kiinnittää sekä isoja ja painavia että pieniä ja kevyitä esineitä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2–3 päivää
Hinta
30 euroa/neliö

Vanerilla vahvistettuun kipsilevyseinään on helppo kiinnittää erilaisia esineitä. Myös kipsilevyjen ruuvaaminen on helppoa.

Johdanto

Tämä seinä muistuttaa ulkonäöltään mitä tahansa väliseinää, mutta siihen on helpompi kiinnittää esineitä kuin tavalliseen, pelkistä kipsilevyistä rakennettuun väliseinään. Vaneri- ja kipsilevyt ovat hyvin erilaisia, ja tässä seinässä hyödynnetään molempien vahvuuksia.

Seinän päällimmäinen levy on kipsiä. Kipsilevy on täydellinen pintamateriaali, jolla on helppo tehdä siistiä jälkeä. Levyt voi tasoittaa ja maalata, eivätkä ne halkea tai pala helposti.

Kipsilevyn takana olevaan vaneriin voi ruuvata tauluja ja kevyitä hyllyjä ilman tulppia. Jos seinään pitää kiinnittää jotain raskasta, tulpat pitävät esineet lujasti kiinni vanerissa.

Vaneriseinään on helppo kiinnittää mitä tahansa

Väliseinään voi kiinnittää painavia esineitä myös siinä tapauksessa, että se on tehty pelkistä kipsilevyistä. Painavat tavarat pysyvät seinällä oikeiden tulppien, ruuvien ja naulojen avulla. Kahteen kertaan levytetty kipsilevyseinä kantaa helposti hyllyn tai taulutelevision.
Kipsilevyn taakse asennettu vaneri säästää paitsi yhden ylimääräisen kipsi levykerroksen, myös paljon vaivaa. Vanerilla vahvistettuun seinään ei tarvitse etsiä sopivia tulppia, ja kaiken voi ripustaa käden käänteessä tavallisilla ruuveilla. Seinään ei jää isoja reikiä poistettujen ruuvien jäljiltä.

Kaarihylly pitää kiinnittää seinään useasta eri kohdasta. On kätevää, jos ruuvit voi kiinnittää mihin tahansa.

Taulutelevision voi ainakin teoriassa kiinnittää seinään pelkillä ruuveilla. Yleensä television kiinnitys halutaan kuitenkin varmistaa tulpilla ja vanerilevyllä.

Yläkaapit voi ruuvata kiinni vaneriin ilman tulppia 6-8 ruuvilla. Ilman vaneria kiinnittämiseen tarvitaan paljon isoja tulppia.

Käsienpesuallas on hyvin raskas, ja altaan päälle lasketut kädet lisäävät painoa. Allas pitää kiinnittää kestävään alustaan tulppien avulla.

Penkki pitää kiinnittää seinään erittäin lujasti. Ilman vaneria tai muuta puutaustaa penkin kiinnittämistä ei kannata edes yrittää.

Ohjeet

01
Ruuvaa rungon ulkokehä paikalleen 5 Vaihe

Tämä seinä rakennetaan toiseen kerrokseen vinon katon alle, mutta työtapa on sama kuin suorassa huoneessa. Rungon ylä- ja alajuoksut kiinnitetään paikoilleen ensimmäiseksi, ja pystytolpat lisätään levyjakoon sopiviin paikkoihin vasta sen jälkeen.

Seinä yltää laipioon asti, joten rungon yläosaan lisätään yksi vaakapuu. Ovi kiinnitetään aluksi runkotolppiin, ja koko paketti nostetaan paikalleen yhtenä kokonaisuutena.

1

Ruuvaa alajuoksun pisin osa (A1) kiinni lattiaan. Varmista, että alajuoksu on suorassa kulmassa viereiseen seinään nähden.

2

Kiinnitä alajuoksun lyhyempi osa (A2). Varmista pitkällä vatupassilla tai suoralla laudalla, että lyhyt osa on samassa linjassa kuin pitempi osa (A1).

3

Ruuvaa ensimmäinen pystytolppa (A3) seinään. Tämän seinän laitimmainen tolppa on hyvin lyhyt. Lyhytkin tolppa pitää kiinnit­ tää tarkasti pystysuoraan.

4

Rakenna yläjuoksu ja toinen pääty. Aseta yläjuoksun (A4) pää lyhyen päätytolpan (A3) päälle ja ruuvaa yläjuoksu kattoon. Kiinnitä toinen päätytolppa (A5) seinään.

5

Lisää yläjuoksun ja päätytolpan väliin vaakapuu (A6). Kohdista vaakapuun keski­ kohta 244 senttiä tai 240 senttiä lattian yläpuolelle vanerilevyn pituudesta riippuen.

02
Kiinnitä ovi ja sivutolpat runkoon 5 Vaihe

Runkotolpat kiinnitetään 60 sentin jaolla. Se tarkoittaa, että etäisyys tolpan keskeltä keskelle on 60 senttiä. Käytännössä etäisyys on helpointa mitata oikeasta reunasta oikeaan reunaan. Villalevyt sopivat täydellisesti tolppien 56 senttiä leveään väliin.

Ensimmäiset pystytolpat asennetaan tässä seinässä oven viereen. Järjestys poikkeaa totutusta, mutta tapa sopii etenkin aloittelijalle. Kokoa ensin ovi ja kiinnitä tolpat sen molemmille puolille.

1

Kokoa ovenkarmi ruuveilla. Kynnykseen kannattaa porata valmiit reiät, jotta ruuvit eivät halkaise kovaa puuta.

2

Ruuvaa tolppa (A7) karmin kummallekin puolelle. Katkaise tolpat siten, että ne sopi­ vat alajuoksun (A1) ja vaakapuun (A6) väliin. Jätä tolppien alaosaan 4,5 senttiä tyhjää tilaa, jotta alajuoksu (A1) mahtuu niiden alle.

3

Ruuvaa karmin päälle vaakapuu (A8). Vaakapuuta tarvitaan, jotta levyjen reunat voi ruuvata kiinni myös oven yläpuolella.

4

Ruuvaa karmi kiinni runkoon. Varmista, että ovi sulkeutuu tasaisesti. Nosta ovilehti saranoilleen, kiilaa se varovasti karmin suuntaiseksi ja ruuvaa tolpat kiinni runkoon.

5

Kiinnitä loput pystytolpat (A9). Kiinnitä pystytolpat 60 sentin jaolla. Etäisyys on helpompi mitata tolpan reunasta reunaan kuin keskeltä keskelle.

03
Kiinnitä runkoon vaneri ja kipsilevyt 7 Vaihe

Runko peitetään vanerilla ja kipsilevyillä. Kipsilevyt tasoitetaan, hiotaan ja maalataan. Seinästä tulee kestävämpi, jos se peitetään lasikuitukankaalla ennen maalaamista.

Runkotolppien väliin lisätään melua vaimentavaa lasi- tai mineraalivillaa. Jos seinään tulee pistorasioita tai valokatkaisijoita, levytä seinät toiselta puolelta ja kutsu paikalle sähköasentaja ennen villoittamista.

1

Sahaa vanerilevyt (B) sopiviksi. Levyt on helpointa sahata upotussahan ja ohjain­ kiskon avulla parin laudan päällä. Anna terän upota lautoihin pari milliä.

2

Levytä toinen puoli umpeen vanerilla (B). Tässä seinässä vanerilevyt asennetaan vaakaan. Kiinnitä levyjen reunat tolppiin 4x50 millin ruuveilla 20 sentin välein. Levyjen keskellä riittää 30 sentin ruuvijako.

3

Paina mineraalivillalevyt (C) tolppien väliin. Levyjen leveys sopii tolppien väliin täydellisesti. Tee levyistä 4-6 milliä liian pitkiä, jotta ne pysyvät paikallaan. Levyt on helpointa lyhentää villaveitsellä.

4

Ruuvaa vanerilevyt seinän toiselle puolelle. Nämä levyt ovat ympäri­ pontattuja, joten ne muodostavat hyvän ja yhtenäisen alustan siinäkin tapauksessa, että levyjen reunat jäävät tyhjän päälle.

5

Kiinnitä kipsilevyt (D). Ruuvaaminen on helppoa, sillä ruuvit tarttuvat kiinni joka paikkaan. Kiinnitä ruuvit reunoille 20 sentin välein. 30 sentin väli riittää levyn keskellä.

6

Vahvista saumat lasikuituverkolla tai saumanauhalla. Lasikuituteippi ei ole yhtä kestävää kuin perinteinen paperisauma­ nauha, mutta teippiä on helpompi käyttää.

7

Tasoita, nauhoita, hio ja maalaa levyt. Ruuvinkannat ja saumat pitää tasoittaa useampaan kertaan. Maalaa seinät vasta, kun saumat ovat täysin tasaiset.

Materiaalit

  • 45x45 mm mäntyrimaa
  • 12 mm vaneria
  • 45 mm villalevyjä, 56 cm leveitä
  • 13 mm kipsilevyjä, 90 cm leveitä
  • Reikävannetta (tarvittaessa)
  • 35 mm kipsiruuveja
  • Puuruuveja: 5x80, 5x60 ja 4x50 mm
  • Kulmarautoja, maks. 45 mm
  • Lasikuituteippiä tai -verkkoa
  • Kipsilevytasoitetta
  • Akryylisaumamassaa
  • 1 väliovi
  • Oven peitelistat
  • Jalkalistoja
  • 1,6x40 mm viimeistelynauloja
  • Puuliimaa (PVAc-liimaa)
  • Akryylipohjustetta
  • Lasikuitutapettia, laastia ja kittiä
  • Seinämaalia

Vie aikaa

2–3 päivää plus kuivumisajat

Hinta

20-30 euroa/neliö

Vaikeusaste

Vanerilla vahvistettu väliseinä on tavallista kipsilevyseinää helpompi rakentaa. Molemmat seinät pitää tasoittaa samalla tavalla.

Piirustus

Puurunkoinen vaneri-kipsilevyväliseinä

  • Tämä väliseinä tehdään 45x45-millisistä rimoista (A1-A9).
  • Asenna ylä- ja alajuoksut sekä päätytolpat (A1-A5). Ruuvaa valmiiksi tolppiin (A7) kiinnitetty ovi alajuoksun ja vaaka puun (A6) väliin. Vaakapuun korkeus määräytyy vanerilevyn mukaan.
  • Kiinnitä pystytolpat (A9) 60 sentin jaolla ja täytä välit mineraalivillalla (B). Villa toimii seinässä äänieristeenä.
  • Peitä runko vanerilla (C) ja kipsilevyillä (D).
Puurunkoinen vaneri-kipsilevyväliseinä

3D-malli

3D-malli

Väliseinä

Seinään on helppo kiinnittää tavaroita, kun se on tehty vanerista ja kipsilevystä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Runko

Väliseinä tehdään esimerkiksi kertopuutolpista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna tolpat ja oviaukko

Ovet molemmille puolille asennetaan runkotolpat. Sen jälkeen ovi asennetaan paikalleen ennen viimeisten tolppien asentamista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna levyt

Runkoon asennetaan eristeet, vanerit ja kipsilevyt.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät nauharuuvinväännintä

Nauharuuvinväännin sopii vain yhteen tarkoitukseen, mutta siihen se on täydellinen. Nauharuuvinvääntimen avulla kipsilevyjen asentaminen sujuu nopeasti, sillä kone upottaa ruuvit tarkasti oikeaan syvyyteen. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään ja säädetään.

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen saumaaminen

Liimapohjainen lasikuituverkko tekee saumasta kestävän

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen valmistelu ennen maalaamista

Saumat ja ruuvinreiät tasoitetaan ja hiotaan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kipsilevyseinä