3 niksiä: tarkkaan mittaamiseen
1. MITTAA LAMPUN OIKEA PAIKKA
Lampun ripustaminen keskelle pöytää voi olla vaikeaa. Sido mutteri tai vastaava esine langan päähän ja nosta langan toinen pää kattoon. Roikuta mutteria pöydän keskellä ja piirrä kattoon merkki langan kohdalle.
2. MITTAA REIÄN REUNASTA REUNAAN
Kulmarautojen kiinnitysreikien pitää osua täsmälleen oikeisiin paikkoihin. Mittaa kahden reiän välinen etäi-syys ensimmäisen reiän reunasta toisen reiän samaan reunaan. Se on helpompaa kuin yrittää mitata reiän keskeltä toisen reiän keskelle. Kuvassa näkyvien A- ja B-pisteiden välinen etäisyys on yhtä pitkä kuin reikien keskikohtien välinen etäisyys.
3. ALOITA REIÄN PORAAMISELLA
Kun esine kiinnitetään kahdella tai useammalla ruuvilla, niiden pitää olla täsmälleen samassa tasossa. Ruuvien oikea taso on helppo var-mistaa poraamalla seinään aluksi yksi ruuvi. Ripusta esimerkiksi taulu roikkumaan yhteen ruuviin ja merkitse muiden ruuvien paikat vatupassin avulla.
Valitse oikea terä
Terän malli ei ole yhdentekevä asia, vaan puu-, metalli- ja kiviterät pitää erottaa toisistaan. Muuten lopputuloksena on murskaantunut teränkärki ja liian iso reikä. Puuterässä on kohdistus-kärki, ja sen kierteet leikkaavat ulkoa sisäänpäin. Metalliterä sen sijaan poraa keskeltä ulospäin. Metalliterät on valmistettu vahvasta HSS-teräksestä (High Speed Steel). Kiviterän pitää kestää vieläkin kovempaa käyttöä, joten sen kärjessä on pieni kovametallilevy. Kaupoissa myydään myös yleisteriä, joilla voi porata kaikkia materiaaleja. Ne eivät kuitenkaan yleensä toimi yhtä hyvin kuin erikoisterät.
Poraa suoraan
Pidä porakonetta suorassa, jotta reiät ja niihin kiinnitettävät ruuvit eivät mene vinoon. Nosta porakone seinää vasten ja katso koneen asentoa kauempaa, ennen kuin poraat.
Käännä terää
Jos kiinnität seinään raskaan esineen kuten pesualtaan, voit kääntää terän hieman alaviistoon. Allas on raskas ja alkaa usein painua ajan myötä. Moni ottaa altaasta tukea, ja lapset saattavat roikkua sen reu-nassa. Kun kierre tankojen reiät porataan hieman alaviistoon, altaan etureuna vääntyy alusta asti hieman ylöspäin.
Puhdas reikä, parempi pito
Jos porattuun reikään jää pölyä, siihen työnnettävä tulppa ei pysy kiinni niin hyvin kuin pitäisi. Imuroi reikä puhtaaksi tai puhalla pölyt pois mehupillillä. Siten tulppa pysyy kiinni paremmin.
Näin lasket taulutelevision aiheuttaman kuormituksen
Tällä kaavalla voit laskea, kuinka paljon television aiheuttama kuormitus kasvaa, kun ruutua vedetään kauemmas seinästä.
Q = TV:n paino
A = Etäisyys seinästä (mitä pitempi matka, sitä kovempi veto)
B = Asennuslevyn korkeus (mitä korkeampi ja leveämpi levy on, sitä laajemmalle paino jakaantuu)
N = Rasitus kiloissa
3 niksiä mahdottomiin paikkoihin
1. KIINNITÄ TULPPA KORJAUSPAIKALLA
Nopea ja helppo ratkaisu. Jos reiästä on tullut tulpalle liian iso ja epäsäännönmukainen, upota korjauspaikka veteen, taita se tulpan ympärille ja työnnä tulppa reikään. Kipsiä sisältävä paikka kuivuu kolmessa minuutissa, ja tulppa on valmis ruuvia varten. Fischerin korjauspaikkoja myydään useimmissa rautakaupoissa. Niitä kannattaa varata työkalupakkiin.
2. NOTKEA TULPPA
Jos reiästä on tullut liian iso, voit korjata tilanteen salaman-nopeasti kuivuvalla kaksi komponenttisella muovimassalla. Ruuvin voi kiinnittää suoraan Fix-It- tai FIX-EASYmassaan, joten erillistä tulppaa ei tarvita.
3. KEVENNÄ TAAKKAA LIIMALLA
Markkinoilla on niin vahvoja asennusliimoja, ettei niiden kanssa tarvitse käyttää lainkaan ruuveja. Liimaa ja ruuveja voi kuitenkin käyttää yhdessä. Esimerkiksi verhojen liuku kiskon kiinnitysruuvit ovat niin pieniä, etteivät ne pysy kunnolla kiinni huokoisessa seinässä. Kiskon taakse pursotettava asennusliima keventää ruuvien kuormitusta.
3 niksiä hyllyjen suoristamiseen
1. RANSKALAINEN RIPUSTUS
Niin kutsuttu ranskalainen ripustus on sekä luja että tyylikäs, sillä hyllynkannattimet ovat piilossa kaapin takana. Kiinnitystapa on ennen kaikkea fiksu, sillä sen avulla hyllyt on helppo kiinnittää seinälle suoraan. Ripustus koostuu kahdesta viistosti halkaistusta rimasta, jotka sopivat toisiinsa. Toinen rima ruuvataan seinään ja toinen seinälle kiinnitettävän esineen taakse.
2. RISTILINJALASERILLA ON HELPPO KIINNITTÄÄ MONTA KAAPPIA SUORAAN
Vatupassi on hyvä apuväline yhden kaapin kiinnittämiseen. Useiden kaappien kiinnittämi-seen tai nurkan toiselle puolelle merkitsemiseen tarvitaan kuitenkin tarkempaa työkalua. Ristilinjalaser heijastaa seinälle tarkat vaaka- ja pystysuorat linjat. Korkomerkit on helppo piir-tää yhdellä kertaa kaikille seinille, joten kaapit on helppo kiinnittää suoraan ja keskenään samaan tasoon.
3 niksiä kestäviin hyllyihin
1. OSTA PALJON KANNATTIMIA
Valmistajan ilmoittama hyllynkannattimen kestävyys tarkoit-taa yleensä kilomäärää, jonka kannattimen vaakaosa kestää. Rasitus kasvaa helposti isommaksi, jos vaakarauta on liian lyhyt hyllyn syvyyteen verrattuna ja raskaat esineet ovat hyllyn etureunassa.
Hyllynkannattimien kestävyys on yksi asia. Aivan eri asia on se, kuinka raskaan painon hyllylevy kestää taipumatta. Esimerkiksi painavilla kirjoilla lastattu ohut lastulevy alkaa helposti roikkua keskeltä, jos kannattimet ovat liian kaukana toisistaan. Alla olevassa taulukossa kerrotaan, kuinka iso kannattimien väli saisi suurimmillaan olla.
2. MITÄ PITEMPI HYLLYNKANNATIN ON, SITÄ PAREMMIN SE KESTÄÄ
Hyllynkannattimiin kohdistuvia voimia voi olla vaikea ymmär-tää. Jos kannatin on tanko eikä kulmarauta, pituuden merkitys hyllyn kantokyvylle on helppo ymmärtää. Jos hylly putoaa seinästä, ensimmäinen ajatus on käyttää isompia ruuveja. Sen sijaan kannattaa kasvattaa vetopisteen ja vääntöpisteen välistä etäisyyttä.
Vetopiste on tavallisen ripustuksen heikoin kohta. Yleensä ripustuksen irtoaminen johtuu siitä, ettei ruuvi pysy kiinni seinässä. Hyllynkannat-timen pystysuora osa (viiva B) on kaksi kertaa vaakarautaa pitempi ja puolittaa vetopisteeseen kohdistu-van vedon.
Upota tulppa ruuvilla ja vasaralla
Pääsäännön mukaan tulppa pitää upottaa seinän pinnan tasolle. Joskus tulppa kannattaa upottaa vieläkin syvemmälle. Jos seinän pinnassa on huokoinen rappaus, tulppa pysyy paremmin kiinni, kun se upotetaan kokonaan laastin takana olevaan tiileen. Tulppa kannattaa upottaa pinnan alle myös laattaseinässä, sillä laajeneva tulppa voi halkaista laatan. Onneksi tulpan upottamiseen on helppo konsti. Aseta tulppa reikään, kiinnitä ruuvi tulpan huulille ja koputa ruuvia kevyesti vasaralla, kunnes tulppa on kokonaan pinnan alla.