Näillä konsteilla energiatehokkaampi koti

© Unsplash

Sähkön hinnan nousu on saanut monet pohtimaan kuinka oman sähkölaskun saisi pidettyä kohtuullisena ja samalla ympäristön onnellisempana. Pienet muutokset ja oman energiankulutuksen tarkastelu voivat auttaa jo hieman, mutta välillä on tarkasteltava, kannattaako ottaa kovemmat konstit käyttöön.

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat vinkit, joilla voi luoda itselleen energiatehokkaamman kodin.

Sähkösopimus

Milloin on viimeksi tullut tutkittua markkinoilla olevia sähkösopimuksia? Onko tällä hetkellä hallussa paras mahdollinen sopimus juuri omiin tarpeisiin? Sähkösopimusta valittaessa on hyvä huomioida, millaisia erilaisia sopimuksia eri energiayhtiöt tarjoavat ja kuinka ne sopivat juuri omiin kulutustottumuksiin ja elämäntapoihin. Markkinoilta löytyy sopimuksia moneen makuun, joten ei kannata kiirehtiä, vaan pohtia tarkkaan, minkälainen sopimus on kattavin juuri itselle ja omalle taloudelle.

Lämmitys

Tuntuuko, että ilma karkaa ovesta ulos? Jos vastaus on kyllä, kannattaa kiinnittää huomiota kodin eristyksiin. Ikkunoiden ja ovien vaihtaminen voi ratkaista ongelman, mutta mikäli budjetti paukkuu tai muutos tuntuu liian suurelta, voi vanhojen ikkunoiden ja ovien karmeihin näppärästi asentaa lisätiivisteet. Näiden konstien lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota kodin ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan ja tehokkuuteen - varmistaa, että ne ovat parhaassa kunnossa, jotta säästyy turhalta kulutukselta. Älä lämmitä turhaan huoneita, joissa kukaan ei oleskele ja pyri hoitamaan askareet matalilla lämpötiloilla. Pienetkin muutokset voivat tehdä suuren vaikutuksen.

Kodinkoneet

Vanhat kodinkoneet saattavat olla syynä suureen sähkönkulutukseen. Vaihtamalla kodinkoneet uusiin ja valitsemalla energiatehokkaat laitteet tekee palveluksen niin ympäristölle kuin omalle lompakollekin. Kodinkoneiden energiatehokkuuden voi tarkistaa helposti energiamerkinnän avulla. Energiamerkintä perustuu EU:n asettamiin määräyksiin ja kertoo laitteen energiatehokkuuden sen ostohetkellä käyttäen asteikkoa A-G. Merkinnän avulla voi helposti nähdä tuotteiden kulutustiedot jo ennen ostopäätöstä.

Valaistus

LED-lamppuihin vaihtaminen voi muuttaa sähkölaskun suuruutta. LED-lamput kuluttavat vähemmän energiaa, omaavat pidemmän käyttöiän, sekä sisältävät vähemmän haitallisia kemikaaleja kuin hehkulamput. Näin LED-lamppuihin vaihto on energiankulutuksen kannalta erittäin hyvä valinta ja auttaa säästämään yllättävän paljon rahaa. Toinen oiva vaihtoehto valaistukseen on energiansäästölamput, jotka nimensä mukaisesti on suunniteltu energiansäästö mielessä. Tutkimusten mukaan LED-lamput ovat kuitenkin kaikista säästeliämpiä, ja paras valaistusvaihtoehto sekä säästön että ympäristön kannalta.

Omat toimet

Omalla toiminnalla voi vaikuttaa paljon talon energiankulutukseen. Huonelämpötilojen tarkistaminen ja pitäminen noin 20 asteessa on suotuisaa laskun ja luonnon kannalta. Suomalaisten rakastama ja monen kodista löytyvä sähkösauna on myös yksi kodin suurkuluttaja. Kannattaa saunoa harvemmin ja kun lämmittää saunan, saunoa heti, kun se on lämmin ja pistää se käytön jälkeen pois päältä. Lämpimän veden käyttö on toinen energiasyöppö. On järkevää käyttää vähemmän aikaa suihkussa tai kokeilla kylmäsuihkuja - niiden avulla lähtee päivä varmasti käyntiin. Keittiössä voi hyödyntää uunin jälkilämmön tai kokata useamman ruuan samaan aikaan. Yleisesti ottaen, sähkölaitteet kannattaa sammuttaa heti käytön jälkeen ja välttää valojen tarpeetonta käyttöä.

Sähköä kuluu usein aivan huomaamatta, joten omaa kulutusta on aina syytä pohtia. Jo elämäntapamuutoksilla ja pienellä budjetilla pääse pitkälle, kun vain tekee määrätietoisia valintoja kohti parempaa.

    Lisää samasta aiheesta Säästä energiaa