Lattian täydeltä lämpöä

Lattialämmityksen asentaminen voi tuntua isolta urakalta, jossa on paljon liikkuvia osia ja vaiheita. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet. Löysimme menetelmän, jonka asentaminen sopii kaikille, joilla on vähänkään kokemusta rakentamisesta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
150€/m2

Johdanto

Lattialämmitys on tehokas ja suosittu lämmitystapa, mutta sen asentaminen tulee kalliiksi, jos työt teetetään ammattilaisilla. Lastulevyjen, lämmönluovutus levyjen ja vesi letkun asennus vie paljon aikaa.

Voit tehdä kaiken helposti itse menetelmällä, jonka esittelemme tässä jutussa. Kaikki vaikeat työ vaiheet on tehty valmiiksi tehtaal la, joten sinun ei tarvitse huolehtia jyrsimisestä, alumiinilevyjen naulaamisesta tai vesiletkun kiin­ nittämisestä erikoistyökaluilla.

Jos osaat asentaa lattialastulevyt, osaat asentaa myös lattialämmityksen.

Ei betonia
Järjestelmä on tehokas myös siksi, ettei siihen liity valamista. Lattia lämmityksen asentamista kannattaa harkita, jos lattia menee remonttiin joka tapauksessa.

Voit liittää lattialämmityksen lämmitysjärjestelmään itse, jos tiedät tarkasti, mitä teet.

Liittämi nen on kuitenkin monimutkaista työtä, jossa tarvitaan tietoa ja paljon erilaisia osia. Lisäksi lattia lämmitysjärjestelmät muuttuvat koko ajan teknisemmiksi, ja niihin kuuluu muun muassa diginäyttöjä ja langattomia termostaatteja. Voit harkita samanlaista ratkaisua kuin tässä jutussa: ota yhteyttä hyvää putkiasentajaan, anna hänen huolehtia tekniikasta ja asenna itse lattialevyt ja lämmitysletku. Se on hyvä vaihtoehto siitäkin syystä, että voit kysyä asiantuntijalta, jos jokin asia askarruttaa.

Ohjeet

01
Aloita kätevistä lämpölevyistä 9 Vaihe

Lattialämmityksen asentaminen edellyttää, että lattia on kunnolla eristetty ja tasainen. Jos alusta on epätasainen, voit tasoittaa sen itse­ tasoittuvalla lattiatasoitteella.

Tässä jutussa käytetään 16 millin vesiletkua, jota on helpompi käsitellä kuin 20 millin letkua. Lastulevyissä on valmiit, 16 milliä leveät urat.

Isoissa levyissä on suorat urat. Niiden lisäksi asentamiseen käytetään pieniä levyjä, joissa on kääntymisurat.

1

Aloita päätylevyistä. Ne asennetaan perä­ seinää vasten. Ota huomioon, että levyjen urat kääntyvät oikeisiin suuntiin. Toisten levyjen urat kääntyvät vasemmalle, toisten oikealle.

2

Levyjen reunoissa on puolikaarteet, joista muodostuu kokonainen kaarre viereisen levyn kanssa.

3

Seuraavaksi asennetaan pitkät levyt, joissa on suorat urat. Levyt on helppo asentaa päätylevyjen mukaan.

4

Päätylevyjen ja suorien levyjen saumat näyttävät tältä. Letku voi mennä tarvittaessa seinää pitkin ja palata takaisin keskilattialle vähän matkan päästä.

5

Paina pontit yhteen. Levitä sitä ennen kunnolla puuliimaa liitoksen molemmille puolille.

6

Liiman pitää puristua ulos saumoista, kun levyt painetaan vastakkain. Se kertoo, että liimaa on tarpeeksi. Pyyhi ylimääräinen liima pois kostealla rätillä.

7

Jos levyt eivät mene kunnolla ponttiin, voit painaa ne väkisin yhteen puristimella.

8

Kun pääset alkuun, asentaminen sujuu nopeasti.

9

Levyt on helppo sahata sopiviksi. Useimpia levyjä pitää lyhentää ja muutama halkaista. voit käyttää esimerkiksi upotussahaa tai pöytäsirkkeliä.

02
Alumiinilevyt luovuttavat lämpöä 7 Vaihe

Lämpö jakautuu tasaisesti ja nousee ylöspäin, kun lattiaan asennetaan lämmönluovutuslevyt.

Ne on tehty ohuesta alumiinista, ja tässä järjestelmässä ne vain painetaan kiinni lastulevyjen uriin. Lämpölevyjä ei tarvitse kiinnittää muilla tavoilla.

Levyt on tehty niin, että ne voi jakaa osiin ja katkaista seitsemään eri mittaan. Ne on helppo saada sopimaan paikoilleen ilman leikkaamista.

1

Imuroi aluksi lastulevyjen urat, jotta roskat eivät väännä alumiinilevyjä kieroon.

2

Paina alumiinilevyt lastulevyjen uriin. Levyt pysyvät kiinni ilman kiinnikkeitä.

3

Jätä lämmönluovutuslevyjen väliin noin 3 sentin levyiset raot, jotta levyt mahtuvat laajenemaan. Jos raot eivät sovi lattian kokoon, voit jättää sinne tänne 2 tai 5 senttiä leveän raon.

4

Urien päissä levyjen ja letkun väliin pitää jättää tavallista leveämpi rako, jotta levyn terävä reuna ei tee reikää vesiletkuun. Noin kuuden sentin etäisyys on sopiva.

5

Levyt on helppo taittaa poikki. Ne koostuvat kolmesta eripituisesta osasta, joten niistä voi tehdä seitsemän erimittaista palasta. Varo sormiasi! Levyn reunat voivat olla teräviä.

6

Ensimmäinen osa näyttää tältä. Levyjen pitää peittää koko lattia.

7

Reunimmaiset lämmönluovutuslevyt eivät mahdu paikalleen kokonaisina. Ne on kuitenkin helppo katkaista peltisaksilla.

03
Asenna vesiletkut paikoilleen 7 Vaihe

Nyt on aika asentaa vesiletku. Lämmin vesi kiertää sen sisällä lattian alla. Letku asennetaan valmiiksi mietityn kuvion mukaan. Voit hyväksyttää kuvion putki asentajalla.

Letku sopii täydellisesti lämmönluovutuslevyjen uriin ja pysyy paikallaan ilman kiinnikkeitä. Tekniikka on helppo, joten sinun tarvitsee vain noudattaa suunnitelmaa.

1

Paina letkut lämmönluovutuslevyjen uriin. Se on helpointa tehdä polkemalla.

2

Yksi polkee, toinen kantaa letkurullaa ja pitää letkua suorassa.

3

Letkuille pitää tehdä reiät paikkoihin, joista ne vedetään levyihin tai levyistä ulos. Reiät on helpointa sahata monitoimityökalulla.

4

Letku liitetään lämmitysjärjestelmään suojaputkessa. Voit suihkuttaa letkun pinnalle silikonia, jotta se liukuu helpommin suoja putken sisään.

5

Väliseinän vieressä ei ole kääntymisuraa kuten ulkoseinustoilla. Voit tehdä sen itse yläjyrsimellä. Käytä teränä urajyrsintä.

6

Käytä apuna vesiletkun pätkää ja kokeile, miten vesiletku sopii kääntymis uraan.

7

Nyt lämmönluovutuslevyt ja vesi letku on asennettu koko lattiaan.

04
Lattialevy jäykistää rakenteen 5 Vaihe

Lattiasta tulee tarpeeksi jäykkä ja tukeva, kun letkun ja lämmönluovutus­ levyjen päälle asennetaan 12 milliä paksut lastulevyt.

Lattia ei narise, kun lastulevyjen alle levitetään kerros pahvia. Lastulevyt ruuvataan kiinni alustaan. Se voi olla kuumottava ajatus, kun levyjen alla kulkee kymmeniä metrejä vesiletkua.

Kaikki menee hyvin, kun merkitset letkujen paikat huolellisesti. Levitä pahvi lattialle siten, että reunoille jää näkyviin noin 30 senttiä levyä.

1

Nyt voit asentaa lastulevyt. Niiden pitää peittää koko lattia. Jätä reunimmaiset levyt asentamatta vielä tässä vaiheessa, jotta kääntymisurat jäävät näkyviin.

2

Levyt painetaan pontteihin, ja ne liimataan kiinni samalla tavalla kuin levyt, joissa on kääntöurat.

3

Nyt seuraa yksi tärkeimmistä asioista! Käytä värilankaa ja merkitse letkun paikat reunasta reunaan. Värilangan kotelossa oleva jauhe värjää langan ja piirtää alustaan viivan, kun lanka räpsäytetään alas.

4

Merkitse letkun paikat värilangalla lattian reunasta reunaan. Pidä kiinni langan toisesta päästä, pyydä työkaveria pitämään kiinni toisesta, kiristä lanka ja räpsäytä se alas.

5

Nyt voit ruuvata levyt kiinni alla oleviin levyihin osumatta letkuun. Pysy kaukana viivoista! Asenna lopuksi levynpalat seinien viereen ja piirrä viivat myös niihin.

05
Laminaatin asentaminen 8 Vaihe

Rautakaupoissa on valtavasti erilaisia laminaattimalleja. Laminaatissa on kova ydin, joka on tehty HDF-levystä. Sen päällä on puunvärinen painokuva, jossa on yleensä puukuvio.

Laminaatin asentaminen edellyttää tasaista alustaa.

Ennen asentamista laminaatin alle levitetään askeläänieriste, jotta valmis lattia ei narise tai kolise alustaa vasten.

1

Lukkoponttilautojen asentaminen on helppoa: paina pontit yhteen...

2

Paina lautojen päät yhteen painamalla ylemmän laudan urospontti alemman laudan naarasponttiin.

3

Jos lautojen väliin jää pieni rako, voit lyödä ne yhteen vasaralla ja välikapulalla. Voit tehdä välikapulan myös laminaatinpalasta, jotta laudan pontti pysyy ehjänä.

4

Tee koeasennus. Yhdistä kokonaisen rivin laudat ja aseta ne keskelle huonetta. Mittaa, kuinka pitkä matka laudoista on seiniin. Jos huone on vino, mieti, miten se näkyy mah­ dollisimman vähän valmiissa lattiassa.

5

Nyt voit työntää lautarivin seinää vasten ja jatkaa asentamista siitä. Voit sahata ensimmäisen rivin laudat viistoiksi tai jättää lautojen kaventamisen peräseinälle.

6

Jätä lautojen ja seinien väliin sentin levyiset raot. Laudat imevät ja luovuttavat kosteutta, joten lattian koko voi muuttua muutaman millin vuoden aikana.

7

Jatka asentamista. Klik, klik, klik. Pidä huoli siitä, että pontit painuvat tiiviisti kiinni. Lautoja on vaikea irrottaa myöhemmin virheiden takia.

8

Lattia on valmis olohuoneen toisella puolella. Tästä eteenpäin työ sujuu kuin itsestään.

06
Näin selviät vaikeista paikoista 3 Vaihe

Kaikissa lattioissa on kohtia, joissa lautoja pitää sahata. Lyhentämisen ja halkaisemisen lisäksi lautoihin pitää sahata koloja tai tehdä lovia. Useimmat sahaukset on helppo tehdä pistosahalla, mutta ovien peitelistat kannattaa lyhentää monitoimityökalulla. Ellei sinulla ole sellaista, osta se nyt. Pistosahan kanssa kannattaa käyttää laminaattiterää.

1

Putken ympärille: Jos putki on aivan seinän vieressä, voit sahata laminaattiin kolon pistosahalla. Tee kolosta hieman putkea isompi.

Laminaattiterä tekee siistiä jälkeä.

2

Saat laminaatin mahtumaan oven peitelistojen alle, kun sahaat listat poikki alhaalta monitoimityökalulla. Aseta pala askeläänieristettä ja laminaattia listaa vasten ja terä niiden päälle. Siten lista katkeaa oikealta korkeudelta.

3

Kulman ympäri: Tässä kierretään väliseinän nurkka. Mittaa etäisyys laudasta nurkkaan ja piirrä viiva lautaan.

Materiaalit

 • 22 mm lattialastulevyä, jossa on urat 16 mm letkulle (Novopan)
 • 22 mm lattialastulevyä, jossa on urat myös mutkille, oikealle ja vasemmalle (Novopan)
 • 12 mm ympäripontattua lattialastulevyä
 • Alumiinisia lämmönluovutuslevyjä (Novopan)
 • 16 mm lattialämmitysletkua (pex)
 • Askeläänieristettä
 • Laminaattia (Pergo Elegant Plank)
 • Lattiapahvia
 • 4x30 mm ruuveja
 • Lisäksi ohjausjärjestelmä, termostaatit ym. (Neotherm)

Vie aikaa

Tämän 40 neliön kokoisen lattian tekeminen vei pari viikkoa. Mutkia on aina matkassa.

Hinta

Noin 150 euroa neliö laminaatti mukaan lukien.

Vaikeusaste

Tekniikassa on jonkin verran opeteltavaa, ja aiemmasta lattian­ rakennuskokemuksesta on hyötyä. Se ei kuitenkaan ole pakollista, jos olet huolellinen.

Piirustus

Lattian rakenne

Vesiletku kulkee lastulevyissä olevissa urissa, ja lämpö leviää alumiini levyjen kautta. Mihinkään työvaiheeseen ei tarvita erityisosaamista tai erikoistyökaluja. Lähes kaikesta selviää ruuvin vääntimellä ja sahalla.

Lattian rakenne

Video

Lattialauta - putken ympärille

Kiila tekee saumausta lähes näkymättömän

Lattialauta peitelistojen alle

Sahaaminen on helppoa monitoimityökalulla

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Pitkät suorat viivat

Työ sujuu nopeasti värilangalla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Lattialämmitys