Matala lattialämpö - sähköllä ja vedellä

Ohuimmat lattialämmitysjärjestelmät vievät tilaa alle 15 milliä. Ohuet järjestelmät toimivat joko sähköllä tai vedellä. Suurin osa järjestelmän asennustöistä tehdään samalla tavalla lämmitysmuodosta riippumatta.

Johdanto

Oletko joskus haaveillut lattialämmityksestä mutta luopunut ajatuksesta siksi, että lattian pinta nousisi liian korkealle? Älä suotta lopeta haaveilua, sillä toimivan lattialämmityksen voi toteuttaa myös ilman paksuja vesiletkuja, lämmönluovutuslevyjä ja vahvaa betonikerrosta.

Matalat sähkö- ja vesijärjestelmät

Ohuimmat lattialämmitysjärjestelmät ovat alle 15-millisiä riippumatta siitä, toimivatko ne sähköllä vai vedellä. Suurimman osan asennustöistä voi tehdä itse.

Sähköasentajan pitää kytkeä sähköllä toimiva järjestelmä verkkoon ja lisätä sähkövastus vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Voit liittää vesiputken sunttiventtiiliin itse tai käyttää apuna ammattitaitoista putkiasentajaa.

Lue lisää lattialämmityksestä täältä!

Yhteistä kaikille järjestelmille

Yhteistä ohuille lattialämmitysjärjestelmille on, että letkut tai johdot pitää asentaa tiiviisti lähelle toisiaan. Järjestelmien hyvä puoli on, että ne lämmittävät lattian nopeasti, joten ne eivät kuluta kohtuuttomasti energiaa esimerkiksi lyhyellä mökkireissulla.

LUE LISÄÄ: Lattialämmitys puulattiaan

Luksuksen maineessa

Matalat sähkö- ja vesikäyttöiset lattialämmitysjärjestelmät riittävät huoneen lämmittämiseen. Lämmitysteho riippuu siitä, kuinka tiheässä johdot ja letkut ovat. Useimmiten ohuet lämmitysjärjes telmät asennetaan mukavuusperiaatteella, ja niitä käytetään varsinaisen lämmitysjärjestelmän ohella.

Lattilämmityksestä on kuitenkin myös selvää hyötyä. Jos lattia on lämmin, huoneilman voi pitää pari astetta tavallista viileämpänä. Lämmin lattia kuivuu nopeasti, joten sisälle kantautuva kosteus ei ehdi levitä talon rakenteisiin.

Ohjeet

01
Sähkö: Liimaa lämpömatot lattiaan 5 Vaihe

Liitä lämpömatot toisiinsa ja mittaa niiden jännite. Kiinnitä matot lattiaan vasta kun olet varma, että ne toimivat oikein. Leikkaa matto varovasti sopivan muotoiseksi, äläkä naarmuta johtoa! Varmista, ettei johto kulje missään paikassa itsensä yli. Liimaa matot lujasti kiinni lattiaan.

1

Mittaa huone. Valitse sopiva lämpömatto huoneen koon ja lämmitystarpeen perusteella. Poista lattiasta kaikki, mikä voi vahingoittaa johtoja.

2

Yhdistä matot ja mittaa niiden jännite. Sähköasentajan pitää tietää koko järjestelmän jännite, sillä poikkeava jännite kertoo siitä, että kaapelissa on vika.

3

Levitä matot lattialle. Leikkaa matot sopiviksi ja levitä ne lattialle. Älä naarmuta johtoa! Voit siirtää mattoja pari kertaa, ennen kuin ne tarttuvat kiinni.

4

Peitä matot ohuesti tasoitteella. Tämä lattia tasoi-tetaan kahdessa osassa, jotta johdon toiminta voidaan tarkistaa vielä ennen laatoittamista.

5

Sähköasentaja varmistaa verkon toiminnan ja kytkee järjestelmän sähköverkkoon.

02
Vesi: Asenna ohut vesiletku tiiviisiin riveihin 5 Vaihe

Thermotechin Minifloor 8- järjestelmän vesiletkut asennetaan lattiaan tiiviisiin riveihin. Letkut voi kiinnittää valuverk-koon, lämmönjakolevyihin tai naulata kiinni lattiaan. Mittaa letkun pituus na-rulla tai ohuella köydellä. Taivuta köysi loiville mutkille noin kymmenen sentin välein ja tilaa sopivan pituinen letku. Letku liitetään lopuksi sunttiventtiilin kautta talon keskuslämmitykseen. Jos lämmityspiiriin lisätään sähkövastus, lattian voi lämmittää myös kesällä.

1

Vedä letku sunttiventtiilille. Jätä liitostyöt halutessasi putki-asentajalle. Venttiili rajoittaa lämpötilan esimerkiksi 27 asteeseen.

2

Levitä letku lattiaan aiemmin piirtämäsi kuvion mukaan. Letkun väliin pitää jäädä noin 10 senttiä tyhjää tilaa.

3

Naulaa letku lattiaan kiinnikkeillä. Älä taivuta letkua liian jyrkille mutkille! Mutkien pitää olla hyvin loivat.

4

Älä levitä letkua wc-pöntön, kaappien tai muiden kalusteiden alle. Yli 12 neliön huoneeseen tarvitaan useampi lämmityspiiri.

5

Voit tilata putkiasentajan liittämään letkut ja testaamaan laitteiston. Laatoita vasta, kun olet varma, että kaikki toimii kuten pitääkin.

03
Upota putki tai johto tasoitteeseen 5 Vaihe

Sähköjohdot ja vesiletkut pitää upottaa tasoitteeseen. Tasoite suojaa johtoja, pitää ne paikallaan ja muodostaa pohjan laatoille tai muulle pintamateriaalille. Voit tasoittaa lattian laattalaastilla tai tasoitteella. Tasoita lattian pinta korkomerkkien mukaan.

1

Kiinnitä korkomerkit lattiaan. Korkomerkit helpottavat tasoittamista ja näyttävät, kuinka korkealle lattian pinnan pitää nousta.

2

Tuki reiät ja halkeamat. Levyistä tehdyissä lattioissa on usein reikiä ja halkeamia. Ne kannattaa tukkia, jotta tasoite ei valu lattiarakenteisiin.

3

Kaada tasoite lattialle. Sekoita joustava tasoitelaasti ohjeen mukaan. Tasoitteen on oltava sopivan notkeaa, mutta tarpeeksi vahvaa.

4

Levitä tasoite lattialle kumilastalla. Korkomerkeistä on tasoittamisessa todella iso apu.

5

Kiinnitä laatat laatoituslaastilla. Lattian voi päällystää myös muovimatolla, laminaatilla tai muulla huoneeseen sopivalla pinta materiaalilla.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Lattialämmitys vedellä ja sähköllä

Lähennä ja katso, kuinka paljon järjestelmät muistuttavat toisiaan.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Seinä- ja lattialaatat

Jaa pinnan kenttiin, jotta linjat pysyvät suorina

VINKIT: Tarkista vatupassin kunto

TEKNIIKAT: Itsetasoittuva lattiatasoite

Levitä massa tasaisesti hammasharjalla ja piikkitelalla

Vinkit & niksit

Sähkö

Devin sähkölämmitysjärjestelmä on helppo asentaa. Sähköjohto on kiinni lattiaan liimattavassa matossa. Mattoa voi muotoilla miten tahansa, kunhan johtoa ei katkaista tai naarmuteta. Maton voi mitoittaa joko huoneen pää-asialliseksi lämmitys muodoksi tai lisä lämmönlähteeksi. Sähkö asentaja kytkee johdon verkkoon.

Vesi

Thermotechin Minifloor-järjestelmän kahdeksanmilliset letkut nostavat lattian pintaa vain vähän. Letku tilataan huoneen koon mukaan. Letku kiinnite-tään lattiaan ja liitetään suntti-venttiiliin, joka säätelee lattian lämpötilaa. Jos järjestelmään lisätään sähkövastus, lattia lämpenee tarvittaessa myös kesäisin, kun keskuslämmitys ei ole päällä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattialämmitys