Sisäosan asennus
Työt aloitetaan sisältä. Sisäosan kiinnitysraudat ruuvataan seinään. Seinän läpi porataan reiät, nesteletkut työnnetään ulos ja sisäosa nostetaan paikalleen.
Kätevä tee se itse -rakentaja voisi periaatteessa asentaa ilmalämpöpumpun sisäosan paikalleen ilman ammattiapua.
Paksun seinän läpi poraamiseen tarvitaan kuitenkin erikoisteriä, ja vain valtuutettu asentaja saa liittää pumpun sisä- ja ulko-osat toisiinsa. Etenkin pumpun koeponnistus ja sen jälkeen tehtävä tyhjiöinti vaativat ammattiosaamista ja -välineitä. Ammattilaisilla on kaikki työhön tarvittavat erikoistyökalut. Ammattilaiset huolehtivat lisäksi siitä, että pumppu toimii kuten pitääkin ja työlle on takuu.
Tässä talossa pumppu ripustetaan huoneen päätyseinään lähelle nurkkaa, jossa kukaan ei yleensä istu. Pumppu asennetaan katon rajaan, jotta lämpö leviää tasaisesti. Sisäosan kiinnikkeet ruuvataan lujasti kiinni seinään.
Seinän läpi porataan reikä erikoisterällä. Reikä porataan hieman alaviistoon, jotta putken pintaan tiivistyvä kondenssivesi valuu ulos. Työmaapölynimurin letku on kiinnitetty aivan poran alle, jotta pöly ei leviä huoneeseen.
Letkut ja johdot työnnetään seinän läpi samalla, kun sisäosa nostetaan paikalleen. Kun kone on paikallaan, sisäpuolen työt on tältä erää tehty. Tässä talossa sähköasentaja lisäsi sisäosan viereen uuden pistorasian. Seinään pitää usein lisätä pistorasia, sillä vanhoissa taloissa on harvoin pistorasiaa katon rajassa. Lämpöpumppuasentajilla on yleensä sähköasentajan pätevyys.
Ulko-osan asennus
Kone kiinnitetään talon ulkoseinään tarkoitukseen suunnitellulla, säädettävällä telineellä.
Lämpöpumpun ilmansuunnalla ei ole teknistä merkitystä, joten sen saa kiinnittää mille puolelle taloa tahansa. Ainoa vaatimus on, että pumppu saa tarpeeksi ilmaa. Lisäksi on tärkeää, että pumpun alapinta on vähintään 50 senttiä maan yläpuolella. Talven aikana pumpusta ehtii valua paljon kondenssivettä, joka jäätyy maahan. Jääkimpale ei saa kasvaa talven aikana kiinni pumppuun.
Ulko-osa sijoitetaan aivan reiän alapuolelle, jotta johtojen ja putkien asennus on mahdollisimman helppoa. Tässä ulko-osa sijoitetaan katokseen, mutta koneen voi asentaa myös suojattomalle seinälle. Sääolosuhteet eivät vaikuta ulko-osan toimintaan.
Ulko-osan ripustus koostuu seinään ruuvattavasta listasta ja kahdesta pystyraudasta. Vaakalistassa on libelli, joka näyttää tarkoituksella hieman vinoon. Kone pitää asentaa vinoon, sillä painava moottori on aivan koneen toisessa reunassa. Kun ulko-osa asennetaan hieman vinoon, se painuu vaakatasoon ajan mittaan.
Ulko-osan ripustamiseen tarkoitettuja telinerautoja voi säätää siten, että ne sopivat erikokoisille ilmalämpöpumpuille. Pystyraudat kiinnitetään sekä vaakalistaan että seinään isoilla ruuveilla ja niille sopivilla muovitulpilla.
Kokoaminen ja ponnistus
Putket ja sähköjohdot liitetään ulkoyksikköön. Sitten on aika testata laite.
Sisältä tulevat kupariputket yhdistetään ulkoyksikön kupariputkistoon. Ennen kuin virta- ja signaalijohto asennetaan paikalleen, kupariputkien liitokset koeponnistetaan kovassa paineessa. Asentaja pumppaa putkiin typpeä, joka nostaa putkien paineen jopa 15 bariin.
Kupariputket katkaistaan erikoistyökaluilla sekä varustetaan kauluksilla ja liittimillä. Sisä- ja ulko-osat yhdistetään toisiinsa ja järjestelmä koeponnistetaan kovassa paineessa.
Putkiston paine nostetaan typellä 15 bariin ja liitoksiin sumutetaan vuodonilmaisinainetta. Kun vaahto laskeutuu, aine muodostaa liitosten päälle tiivin kalvon ja ilmakuplat paljastavat mahdolliset vuotokohdat.
Typpi lasketaan ulos putkista koeponnistuksen jälkeen. Mahdollinen kondenssivesi poistetaan tyhjiöpumpulla. Seinän reiässä putken ympärillä oleva tyhjä tila tiivisteään vaahdolla sillä aikaa, kun tyhjiöpumppu pyörii.
Suunnittele pumpun sijainti huolella
Vieraile ennen hankintaa talossa, jossa on ilmalämpöpumppu.
Ilmalämpöpumpun sisäosan sijoittaminen on melkoista tasapainoilua. Pumppu pitäisi piilottaa mahdollisimman hyvin, mutta toisaalta sijoittaa keskelle taloa, jotta lämpö leviää tasaisesti joka puolelle.
Lämpöpumpun puhaltama ilma voi aiheuttaa jalkoihin vedon tunnetta, joten pumppua ei kannata sijoittaa esimerkiksi sohvan tai ruokapöydän yläpuolelle tai muihin paikkoihin, joissa istutaan pitkiä aikoja.
Pumppu pitää jonkin verran ääntä. Ammattilaisten mukaan meluun kannattaa suhtautua vakavasti, eikä pumppua pidä sijoittaa huoneeseen, jossa oleillaan pitkiä aikoja kerrallaan. Jotkut eivät kärsi äänestä lainkaan, mutta toisille pienikin kohina voi olla silkkaa piinaa. Pumppu kannattaa varmuuden vuoksi sijoittaa esimerkiksi käytävään tai kodinhoitohuoneeseen. Yksi hyvä tapa on vierailla koko perheellä talossa, jossa on ilmalämpöpumppu. SIlloin jokainen voi arvioida itse, kestääkö jatkuvaa huminaa.