Joskus on vaikeaa tietää, kuinka hyvin talo on aikoinaan eristetty. Asia kannattaa yleensä selvittää, varsinkin jos talolle on kertynyt ikää, sillä kuvaus voi säästää paljon rahaa.
Ota siis yhteyttä energianeuvojaan, joka voi kuvata talosi lämpökameralla. Kuvista näet selvästi, miten hyvin tai huonosti talosi on aikoinaan eristetty. Tämän perusteella tiedät, mitkä talosi kohdat kaipaisivat lisää eristettä.
Esimerkiksi rakoseinän energiasäästökyvyltä ei välttämättä voi odottaa paljon, jos talo on yli 10 vuotta vanha. Useimmat eristeet, esimerkiksi mineraalivilla, nimittäin painuvat kasaan ajan saatossa. Tämäkin asia selviää lämpökameralla otetusta kuvasta.
LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta
Miten lämpökuvaus toimii?
Kun energianeuvoja ottaa talosta lämpökuvia, hän voi nopeasti nähdä, onko talosi kunnolla eristetty.
Lämpöä ei pysty näkemään paljain silmin, mutta kohteesta otettu lämpökamerakuva tekee lämmön näkyväksi. Lämpökamera vastaanottaa infrapunavärejä ja osoittaa esimerkiksi ulkoseinän infrapunasäteilyn, joka paljastaa, kuinka kylmä tai lämmin ulkoseinä on – infrapunasäteilyn voimakkuus nimittäin muuttuu lämpötilan mukaan. Kun eri lämpötilat merkitään kukin omalla värillään, syntyy yleiskuva siitä, mistä kohdin kuvattava kohde (tässä tapauksessa talo) on kylmä, viileä tai lämmin. Tiedosta on paljon hyötyä silloin, kun mietitään talon mahdollisia lisäeristystarpeita.
Lämpökamerakuva paljastaa vuotokohdat
Ulkoseinästä kylmänä päivänä otettu kuva (talon ollessa sisältä lämmin) osoittaa selvästi, karkaako talosta lämpöä. Kyse voi olla esimerkiksi ikkunoista, mutta myös seinien ylä- tai alareunoista, vaikka talossa olisi rakoseinärakenne. Jos lämpöä vuotaa ulos, kuvassa näkyy suuria punaisia alueita. Näiden perusteella voidaan selvittää, mikä niihin on syynä, mitä asialle voi tehdä ja mitä se maksaisi.
Lämpökuvan värit
Lämpökuvan väriasteikko yltää punaisesta keltaiseen ja vihreästä siniseen. Mitä punaisempi väri, sitä lämpimämpi alue eli kohta, josta lämpö vuotaa ulos ja talo kaipaa eristystä. Sininen väri paljastaa, että talon ulkoseinä ei ole ulkolämpötilaa lämpimämpi, mikä osoittaa, että lämpö jää taloon. Siniset alueet on siis eristetty hyvin.
Kuvan talon eristys ei siis ole täysin kunnossa – ikkunat kyllä pitävät, mutta katon alle sietäisi lisätä eristettä.
Mitä lämpökuvaus maksaa?
Lämpökamerat ovat yhä liian kalliita rakennustarvikeliikkeiden valikoimiin ja liian teknisiä muuhun kuin ammattilaiskäyttöön. Markkinoilla on kuitenkin monia yrityksiä, jotka tarjoavat lämpökuvausta. Palvelun hinnat alkavat noin 400 eurosta.