Hyvä tekniikka varmistaa tiiviin höyrysulun

Suuren ja hankalasti käsiteltävän höyrysulun asentaminen ei ole aivan helppoa. Oikealla tekniikalla saat sen paikalleen – suoraan, tiukasti ja kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti.

Johdanto

Oletko koskaan yrittänyt levittää mattoa kattoon? Ajatus tuntuu mahdottomalta, mutta leveän höyrynsulkumuovin ylöspäin asentaminen on melkein yhtä vaikeaa. Painovoimasta on harvoin yhtä paljon haittaa.

Höyrynsulkumuovin asentaminen onnistuu kuitenkin kohtuullisen helposti oikean tekniikan avulla. Näytämme sen tässä jutussa. Muovin asentaminen sujuu luontevasti, kun se aloitetaan oikein. Silloin lopputulos näyttää suoralta ja rypyttömältä.

Tuki reiät huolellisesti

Höyrynsulkumuovi kiinnitetään hakasilla. Sen jälkeen saumat liimataan umpeen ja läpivientien reunat tiivistetään huolellisesti, jotta kostea sisäilma ei virtaa rakenteisiin putkien vierestä. Sekin onnistuu oikealla tekniikalla ja materiaaleilla.

Ohjeet

01
Näin taittelet höyrynsulkumuovin 6 Vaihe

Höyrynsulkumuovi on yleensä taiteltu kaksin kerroin metrin levyiselle tai hieman leveämmälle rullalle. Suurimmat ongelmat johtuvat siitä, että kaksi metriä leveää muovia on vaikea pitää suorassa ja levittää koko huoneen matkalle. Näiden ohjeiden avulla voit levittää muovin myös pitkälle matkalle.

1

Kohdista muovikaistale siten, että sen reunat yltävät hieman seinien puolelle. Kiinnitä muovi kattoon 2-3 niitillä yhdestä nurkasta.

2

Vedä muovi tiukalle ja kiinnitä se suoraan linjaan. Jos koolauslauta on suorassa, voit kohdistaa muovin sen mukaan. Voit myös tehdä lautaan suoran viivan värilangalla.

3

Asenna niitit 30 sentin välein. Muovin pitää olla tiukalla. Älä niittaa muovia kiinni aivan seinän vierestä. Muovin pitää yltää vähintään 10 senttiä seinän puolelle.

4

Taittele muovi kokonaan auki. Se roikkuu katosta kuin verho. Tarkista, että muovi yltää kaikille seinille.

5

Levitä muovi molempiin suuntiin. Sen jälkeen voit nitoa ja liimata muovin kiinni.

6

Niittaa ja liimaa muovi kiinni. Levitä aluksi muovikaistale seinälle, niittaa muovi kattoon ja paina se kiinni seinässä olevaan liimaan.

02
Tiiviys on menestyksen salaisuus 3 Vaihe

Tiivistä seinustat hyvin

Höyrynsulun idea on estää sisäilmassa olevan kosteuden pääsy rakenteisiin ja tiivistyminen eristeiden kylmälle osalle. Sen vuoksi ei riitä, että höyrynsulku asennetaan siististi, vaan sen reunat pitää tiivistää. Se koskee sekä seiniä, muovien välisiä saumoja että kaikkia paikkoja, joihin tehdään reikä putkea, sähköjohtoa tai savupiippua varten.

Kattoon asennettava höyrynsulkumuovi on tarkoituksella liian pitkä. Kaistaleen pää yltää noin 10 senttiä seinän puolelle. Muovin pitää olla ylipitkä, jotta sen reunan voi kiinnittää tiiviisti seinään liimalla.

1

Levitä liimaa seinään muovin pään alle. Käytä vain höyrynsulkumuoville tarkoitettua liimaa äläkä pihistele sen määrässä.

2

Levitä liimaa molemmille seinille. Voit painaa muovin kiinni liimaan sitä mukaa, kun etenet. Pidä huoli, ettei seinään tule liimattomia kohtia, joiden kautta höyry voi vuotaa rakenteisiin.

3

Paina höyrynsulkumuovi kiinni seinään, jotta liima leviää tasaisesti. Liimapinnan pitäisi olla vähintään 4 milliä leveä.

Tee saumoista tiiviit

Höyrynsulkumuovit pitää yhdistää toisiinsa hyvin huolellisesti. Muuten höyry pääsee rakenteisiin kaistaleiden välistä.

Limitä muoveja vähintään 10 senttiä ja liimaa ne yhteen höyrynsulkuteipillä. Kohdista sauma kovalle alustalle eli esimerkiksi koolauslaudan tai runkotolpan kohdalle. Paina teippiä kunnolla, jotta se tarttuu kiinni tiiviisti. Jos teippi menee välillä ruttuun, tiivistä mahdolliset vuotokohdat ylimääräisellä teipinpätkällä.

03
Tiivistä hakasten reiät 2 Vaihe

Hakaset tekevät muoviin pieniä reikiä. Reikiä tulee etenkin niihin kohtiin, joissa niitti on mennyt vinoon tai hakasnaulain on osunut koolauslaudan tai runkotolpan viereen. Silloin reiät ovat yleensä isompia. Höyrynsulkumuovien valmistajat neuvovat teippaamaan kaikki reiät umpeen oikealla höyrynsulkuteipillä.

Teräsrankojen kanssa ei voi käyttää hakasia. Höyrynsulkumuovit kiinnitetään teräsrankoihin kaksipuoleisen höyrynsulkuteipin avulla.

1

Niittaa höysynsulkumuovi kiinni 10 sentin välein muovin reunoilta ja limityskohtien vierestä.

2

Leikkaa pätkä höyrynsulkuteippiä ja liimaa se hakasen päälle. Teippaa umpeen myös muut reiät, joita on tullut esimerkiksi ohilyönneistä tai vinoon menneistä niiteistä.

Höyrynsulku uudiskohteessa

Höyrynsulkumuovit on helpompi asentaa uuteen rakennukseen kuin remontoitavaan huoneeseen. Uuden rakennuksen höyrynsulusta tulee tiivis ja saumaton, kun se asennetaan yhtenäisenä alusta asti.

Viereisessä kuvassa rakennetaan puurunkoinen seinä vanhan kiviseinän päälle. Lankun alle asennetaan luja liimapohjainen muovikaistale, joka liimataan myöhemmin kiinni seinän päälle asennettavaan höyrynsulkumuoviin. Rakenteesta tulee varmasti kestävä, eikä siihen jää saumoja, joista kostea vesihöyry voi vuotaa rakenteisiin. Se ei ole yhtä varmaa, jos uudet höyrynsulkumuovit kiinnitetään liimalla vanhoissa rakenteissa olevien höyrynsulkumuovien reunoihin.

Varmista, että kiviseinän pinta on tasainen ja roskaton, ennen kuin liimaat muovin kiinni. Muuten muoviin voi tulla reikiä.

Näin varmistat, että höyrynsulkuun tehtävistä rei’istä tulee tiiviit

Höyrynsulun pitäisi olla täysin tiivis, mutta joskus siihen on pakko tehdä reikiä. Ilmastointiputket ja sähköjohdot pitää työntää muovin läpi, ja joskus muovi pitää asentaa kattoristikoiden ympärille.

Läpivientien tekemiseen kannattaa käyttää valmiita kauluksia ja läpivientikappaleita. Ne ovat joustavia ja asettuvat tiiviisti esimerkiksi ilmastointiputkien ympärille, ja niiden käyttäminen on paljon helpompaa kuin isojen reikien umpeen teippaaminen. Tässä jutussa näytetään, miten neljää erilaista Dafan läpivientikappaletta käytetään.

04
Putkien vierustat 3 Vaihe

Putkien läpivientikaulukset ovat erikokoisia, ja kaulus valitaan putken halkaisijan mukaan. Tämä kaulus sopii 125-160 millin kokoisille putkille. Nelikulmaiselle putkelle käytetään samanlaista kaulusta, mutta reiän reunat pitää tiivistää teipillä.

1

Työnnä läpivientikaulus putken ympärille. Leikkaa höyrynsulkumuoviin ristiviilto, jotta putki menee muovin läpi.

2

Pidä kaulusta höyrynsulkumuovia vasten. Tee putken ympärille tukeva pohja esimerkiksi vanerista, jotta voit painaa kauluksen kunnolla kiinni.

3

Irrota kauluksen takana oleva suojapaperi ja paina liimapinta kiinni muoviin. Varmista, ettei kaulus jää mutkalle.

05
Ristikon ympäri 2 Vaihe

Kattoristikon ympärille tarkoitetulla kauluksella voi tiivistää höyrynsulkumuovin luotettavasti vanhan ristikon ympärille.

1

Leikka höyrynsulkumuoviin reikä, jotta saat asennettua sen kattoristikon ympärille. Tee reiästä mahdollisimman pieni, jotta saumasta tulee tiivis.

2

Asenna kaulus ristikon ympärille ja paina liima kiinni muoviin. Tiivistä avoin pää höyrynsulkuteipillä.

06
Johtojen läpiviennit 2 Vaihe

Johtokaulus on kätevä ratkaisu, jos joudut vetämään sähköjohtoja höyrynsulkumuovin läpi esimerkiksi välikatolle. Kauluksessa on monta mahdollista läpivientikohtaa. Irrota renkaat sopivista kohdista ja työnnä johdot kauluksen läpi.

1

Työnnä johdot kauluksen läpi ja nosta kaulus höyrynsulkua vasten.

2

Irrota kauluksen takana oleva paperi ja paina liima kiinni muoviin.

07
Ikkuna-aukot 2 Vaihe

Ikkuna­aukkojen reunat jäävät usein vähälle huomiolle höyrynsulun asentamisessa. Ne pitää kuitenkin tiivistää huolellisesti, jotta höyrynsulusta tulee tarpeeksi tiivis. Markkinoilla on valmiita höyrynsulkukaistaleita, jotka on tarkoitettu ikkuna­ aukon reunoille karmin ja seinän höyrynsulkumuovin välisen osuuden tiivistämiseen.

1

Työnnä muovi ikkunan alle. Irrota taustapaperi ja paina muovi kiinni ikkunan alareunaan. Butyyliteippi tarttuu lujasti kiinni ikkunan karmiin.

2

Levitä ikkuna-aukon reunalle höyrynsulkumuoville tarkoitettua liimaa ja paina muovi kiinni. Levitä liimaa myös muovin nurkkiin.

3D-malli

3D-malli

Varma höyrynsulku

Höyrynsulku estää kosteuden imeytymisen rakenteisiin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ensimmäinen sivu on kiinnitetty

Höyrynsulku asennetaan aina siten, että huoneen poikkisuunnassa oleva sauma on koolauslaudan kohdalla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Keskeltä reunoille

Muovikaistale on kiinnitetty kattoon tiheästi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaistale on kiinnitetty seinään

Muovi on asennettu höyrynsulkuliimalla seinän yläosaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Teippaa kaikki reiät

Saumoja on limitetty vähintään 15 senttiä, kaikki reiät on paikattu ja aukkoihin on asennettu joustavat läpiviennit.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Eristys