Kanat ja ihmiset liikkuvat samalla pihalla, kun perhe on kotona. Kanakopin seinät ja kanatarhan sokkelilevyt on sivelty värillisellä puunsuoja-aineella, jolloin ne sointuvat mukavasti yhteen.

Kanat ja ihmiset liikkuvat samalla pihalla, kun perhe on kotona. Kanakopin seinät ja kanatarhan sokkelilevyt on sivelty värillisellä puunsuoja-aineella, jolloin ne sointuvat mukavasti yhteen.

Ykkösluokan kanakoppi

Nyt on kanoilla mainiot oltavat! Mukavuuksiin kuuluu kanakoppi nukkumaorsineen, hyvät munintapesät ja suojaisa pikku kanatarha, johon kanat pääsevät vapaasti aina halutessaan. Kanaporras toimii kulkutienä ulos ja sisään. Toisin kuin maailman miljoonat häkkikana- ja teurasbroilerit, perheen hoivailema kanaparvi on joukko yksilöitä, joiden luonteenpiirteet ihminen oppii tuntemaan. Ne touhuilevat virkeästi pihamaalla, kuopsuttelevat pensaiden juurella ja napsivat suuhunsa ötököitä ja marjoja.

Rakenna toimiva ja tarkoituksenmukainen kanakoppi

Kananhoitajat halusivat kanoille parhaat mahdolliset elinolot kesäksi. Tee Itse -lehden avustajan neuvoilla suunniteltiin ja rakennettiin kanakoppi ja kanatarha. Hyviä neuvoja saatiin myös siipikarjayhdistyksen asiantuntijoilta. Kanakoppi näyttää hyvältä ja se on lisäksi siisti, lujatekoinen ja kanojen tarpeet täyttävä. Erityisen paljon kanat tuntuvat arvostavan mukavaa ortta, joka asennettiin munintapesien yläpuolelle.

Kanakopin piirustukset

Kanakopin rakennusohjeissa on myös rakennuspiirustukset. Piirustuksesta voi olla apua, vaikka moni rakentaja alkaa mitata ja sahata osia saman tien. Piirustus auttaa hahmottamaan, miltä valmis kanakoppi näyttää.

Piirustus auttaa välttämään virheet ja säästämään kalliita materiaaleja. Piirustuksen avulla kaikki levyt on helppo sahata valmiiksi ennen rakentamista, mikä helpottaa työn tekemistä.

Halpa kanakoppi

Tämä kanakoppi on ensiluokkainen, joten se ei ole maailman halvin vaihtoehto. Voit rakentaa kanakopin myös halvemmalla. Ellet ole varma, pidätkö kanoja pihallasi myös ensi kesänä, voit aloittaa tarhaamisen pienemmällä ja halvemmalla kanakopilla kuin näissä ohjeissa näytetään.

Voit käyttää hyödyksi näiden ohjeiden neuvoja. Koppiin ei välttämättä tarvita mineriittilevyä pitämään ketut loitolla, sillä maahan upotettava teräsverkko ajaa saman asian. Eikä koppiin ole pakko rakentaa ovia, joiden kautta munat voi kerätä talteen kopin ulkopuolelta.

Halpa kanakoppi kierrätystavarasta

Kanakopin voi rakentaa halvalla käyttämällä kierrätettyä tavaraa. Vanhat katelevyt sopivat kanakoppiin mainiosti, joten uutta huopakattoa ei tarvita. Kanakopin ikkunat voi korvata esimerkiksi vanhalla pleksilasilla.

Kaikkein halvin kanakoppi syntyy esimerkiksi naapurin vanhasta leikkimökistä. Nosta mökki ilmaan, rakenna sisälle orsi ja pari munintapesää, pihalle aitaus ja halpa kanakoppi on valmis.

Löydät alta lisää ideoita erilaisten kanakoppien rakentamiseen.

Kanatarhan rakentajan on hyvä tietää nämä asiat:

  • Kaavoitetulla taajama-alueella kanalan luvanvaraisuus kannattaa tarkistaa kunnan terveysviranomaisilta.
  • Kukon varhaisaamun kieunta voi panna naapurisuhteet lujille. Kanojen kotkotus toisaalta tuskin häiritsee ketään. Keskustele hankkeestasi naapureiden kanssa etukäteen. Kanat pärjäävät ja munivat mainiosti myös ilman kukkoa.
  • Kanat ovat karaistuneita. Ne tarvitsevat vettä ja ruokaa, mutta tarkenevat kevytrakenteisessa kanalassa syksyyn saakka. Pakkasta kanat eivät kestä. Kanalan pitää olla vedoton.
  • Jokaista kanaa kohti olisi hyvä olla tilaa noin 0,5 neliömetriä. Jos kanat pääsevät vapaasti jaloittelemaan ulkotarhassa, kanakoppi voi olla pienempi. Kanat ovat luonteeltaan sosiaalisia, joten suunnittele kanakoppi, johon mahtuu vähintään kolme kanaa. Tehotuotannon häkkikanaloissa kanat asuvat ahtaasti, mutta luomukanaloissa kanaa kohti varataan enemmän tilaa sekä jaloittelumahdollisuus. Kotipihan kanakoppi ja kanatarha saavat kernaasti olla vielä luomusäädöksiäkin tilavammat.
  • Kanat käyttävät useimmiten yhteisiä munintapesiä.. Yksi pesä riittää neljälle tai viidelle kanalle. Tämänkokoiselle kanaparvelle kaksi pesää on jo ylellisyyttä.
  • Kanala vetää puoleensa hiiriä ja rottia. Lattia kannattaa siksi nostaa reilusti maanpinnan yläpuolelle ja ruuat säilyttää astioissa, joihin jyrsijöillä ei ole pääsyä.
  • Kanalassa on oltava ikkuna, mutta se ei saa liian suuri. Älä suuntaa ikkunaa etelään, ettei sisälämpötila nouse liian korkeaksi.
Kanakoppi rakenteilla. Tässä katon kolmea ruodetta “pidennetään” kattolipan jatkoksi. Ruoteiden päälle kiinnitetään jaloittelutarhan katosverkko.

Kanakoppi rakenteilla. Tässä katon kolmea ruodetta “pidennetään” kattolipan jatkoksi. Ruoteiden päälle kiinnitetään jaloittelutarhan katosverkko.

Lataa koko artikkeli, niin saat tarkat työohjeet, joiden avulla syntyy kanakoppi jaloittelupihoineen.

Lisävinkkejä pihakanojen pidosta innostuneille

Kanakoppi pitää kanat turvassa ketuilta: Kanojen ja niiden hoitajan kannalta on tärkeää, että kanoilla on kanakoppi ja aidattu kanatarha, jossa ne ovat turvassa ketuilta ja lähistön kissoilta silloin, kun omistajat eivät itse ole paikalla. Musita, että kanat tarvitsevat kopissa ollessaan ruokaa ja raikasta vettä, koska ne eivät pääse nokkimaan ruokaa pihalta.

Varmista, että kanat ulkoilevat

Kun olette itse kotona, päästä kanat ulos ja sulje kanakoppi. Näin kanat saavat liikuntaa ja samalla napsivat pihasta mieluisaa syötävää madoista ruohonkorsiin ja hyönteisistä omeniin.

Ulkoillessaan kanat myös lannoittavat nurmikkoa - kanankakkahan on tunnetusti mitä mainiointa lannoitetta! Kun kanakoppi siivotaan, kakka kannattaa kerätä talteen ja käyttää kukkamaan lannoitteena. Muista kuitenkin laimentaa se veteen, etteivät kukkaset saa liian väkevää lannoitetta.

Talvinen kanakoppi

Jos kanakoppi on riittävän hyvin eristetty, kanat voivat asua siellä myös talvella. Pidä kuitenkin huoli siitä, että kanoilla on jatkuvasti raikasta vettä. Tarkista, että vesi ei pääse jäätymään.

Rakenna siirrettävä kanakoppi

Jos kanat liikuskelevat vapaina pihamaalla, voit rakentaa pienen, siirreltävän kanakopin ja asettaa sen sellaiseen puutarhan nurkkaan, jossa kanoja on helppo pitää silmällä. Katso täältä, kuinka siirreltävä kanakoppi rakennetaan: Kanoista on iloa ja hyötyä