Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna kukkiva pyöräteline

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Nyt rakennamme jotakin harvinaista: koristeellisen pyörätelineen. Se on helppo tehdä ja sitä voi vaivatta siirrellä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
80 euroa

Johdanto

Tässä pyörätelineessä yhdistyvät koristeellisuus ja käytännöllisyys. Kyse on yksinkertaisesti telineestä, joka on sijoitettu kahden puisen kukkapylvään väliin. Telinettä voi jatkaa, ja siihen voi yhdistää useampia telineitä ja kukkapylväitä.

Pylväät on sijoitettu kulmittain telineeseen nähden. Tämän ansiosta pyörät voidaan pysäköidä tiiviisti pylväille asti. Jos haluat, voit toki kiinnittää telineen myös kukkapylväiden sivupintoihin.

Telineeseen mahtuu 6 pyörää, kolme kummallekin puolelle. Paino ja vakaus lisääntyvät, kun pylväät täytetään mullalla. Jos haluat siirtää pyörätelinettä, irrota teline ja pylväät toisistaan tai poista pylväslaatikoista hieman multaa. Värin voit valita itse, myös väritön öljy sopii pyörätelineeseen hyvin.

Ohjeet

Telineen osat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Sahaa kaikki telineet listat. Katkaisusaha on mainio väline tähän työhön. Ensinnäkin sahauksista tulee suorakulmaisia, ja toiseksi voit sahata nopeasti ja tarkasti yhtä pitkiä kappaleita, jos kiristät listan tueksi kiilan sopivalle etäisyydelle terästä.

2

Merkitse pitkiin vaakalistoihin (A) pystytolppien (C) paikat. Merkitseminen sujuu helpommin, jos asetat kaksi listaa tois-tensa viereen, käytät välilistaa (B) mittatik-kuna osalle mitoista ja piirrät merkkiviivat molempiin listoihin yhdellä kertaa.

3

Merkitse pystytolppiin (C) vaaka-välilistojen (B) kiinnityskohdat. Neljä tolppaa yhdistetään huolellisesti kahteen välilistaan, kuusi listaa kootaan vain yhdellä välilistalla. Merkitse useamman tolpan paikka suorakulmalla yhdellä kertaa.

Kokoa teline

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Poraa ruuveille reiät 5 mm:n poralla sekä vaakalistoihin (A) että tolppiin (C). Työstä jokaiseen liitokseen kaksi reikää ja sijoita ne diagonaalisesti. Kokeile kerran, vetävätkö ruuvit kantansa puun tasoon. Jos näin ei tapahdu, upota kannat.

2

Kiinnitä vaakalistat (B) tolppien (C) väliin 5 x 80 mm ruuveilla. Rakenna näin 5 pientä osiota, joissa jokaisessa on kaksi tolppaa: kolmessa tolpassa on kaksi vaakalistaa ja kahdessa yksi.

3

Kokoa koko teline ruuvaamalla 5 osiota ja kaksi ulointa tolppaa (C) pitkien vaakalistojen (A) väliin. Helpotamme työtä puristamalla osat levyä vasten ja pitämällä ne samassa tasossa ruuvien kiinnityksen ajan.

Pylväiden sivut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Pylväät on rakennettu edullisesta veden-kestävästä vanerista ja koottu kulmalis-toin. Sijoittamalla ruuvit listojen läpi vaneriin vältetään ruuvinkantojen jää-minen näkyviin ulkopuolelle.

Kulmalistat ovat hieman lyhyempiä kuin sivujen korkeus. Aseta ne niin, että ne myötäilevät sivujen yläreunaa, jotta alareunaan jää tarpeeksi tilaa.

1

Yhdistä kukkapylväiden sivut. (K) kulmalistoihin (H). Kiinnitä ensin kulmalistat jokaiseen sivuun 4 x 35 mm ruuveilla. Purista sivut yhteen suorassa kulmassa ja kokoa ne ruuveilla listojen läpi. Esiporaa 3 mm poralla.

2

Kiinnitä viimeinen sivu listaan, kun se on ensin kiinnitetty paikoilleen ruuvipuristimilla.

3

Yhden käden puristimet ja sivuja yhdistävät listat helpottavat sivujen kokoamista ja kiinnittämistä tarkasti, ennen kuin ne ruuvataan kiinni.

Kukkapylväät

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun neljä sivua on nyt koottu, pohjalevy voidaan asentaa paikalleen. Jotta se saataisiin johonkin kiinni, asennamme neljä kehyslistaa kulmalistojen väliin. Ne myötäilevät kulmalistojen päätyjä, jotta pohja jää hieman sivuista irti.

Pylväät vuorataan muovilla puun suo-jaamiseksi. Niiden pohjaan kannattaa porata muutamia reikiä, jotta ylimääräi-nen sadevesi valuu pois.

1

Kiinnitä pohjan (L) kehyslistat (F) sivuihin 4 x 35 mm:n ruuveilla. Poraa listojen läpi 4 mm:n poralla reiät ruuveja varten, jotta kierteet eivät tartu listaan vaan pelkästään vaneriin. Kierteellä ei nimittäin nyt ole isoa tehtävää.

2

Asseta pohja (L) huullokseen. Myös nyt ruuveille kannattaa esiporata reiät: 4 mm:n poralla pohjaan ja 3 mm poralla listoihin.

3

Kiinnitä pohja 4 x 40 mm:n ruuveilla ja jalat (G) asetetaan paikoilleen. Pienet jalat halkeavat helposti, joten esiporaa 4 mm:n poralla, ennen kuin kiinnität jalat 4 x 40 mm:n ruuveilla.

VINKKI: Tee pohjaan salaojitusreiät (10 mm).

4

Kiinnitä kaksi kolmiorimaa (J) kulmiin kohdissa, joista pylväät yhdistetään telineeseen. Kolmiorimojen on myötäiltävä pylväiden sivujen alareunaa.

5

Suojaa puuta maakosketukselta vuoraamalla se muovipussilla. Pussin voi kiinnittää sivuihin sinkilöillä.

6

Kiinnitä lopuksi neljä peitelautaa (E) laatikon päälle 2,5 x 55 mm:n uppokantanauloilla. Ne ovat ruuveja huomaamattomampia, mutta iske ne varmasti suoraan alas, jotta ne eivät työnny ulos sivuilta. Hio pylväät ja pyöristä reunat.

7

Kun pylväät on rakennettu, pinnat hiotaan tasaisiksi ja kulmat pyöristetään tasohiomakoneella.

Kokoa teline

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt teline voidaan kiinnittää kahden kukkapylvään väliin.

Kulmiin kiinnitetyt 21 x 21 mm:n kol-miorimat muodostavat 45 mm leveän suoran pinnan, mikä vastaa tarkoin telineen runkopaksuutta.

Jos ruuvaat ruuvit vain viistoon laati-kon sisältä telineeseen, ruuveja on hyvin vaikea ohjata oikein kulman läpi teline-runkoon. Esiporaa tämän sijaan ruu-veille reiät ulkoapäin viistosti rimoihin.

Teline, pylväät ja myös päällyslauta (jota ei vielä ole lyhennetty pituuteen) maalataan, ennen kuin polkupyöräteline kootaan. Lopuksi pylväät täytetään mullalla ja niihin istutetaan kasveja.

1

Sovita telinettä ja kukkapylväitä irrallisina. Tarkista, että osat sopivat yhteen ja etsi telineelle paras sijoituspaikka.

2

Esiporaa kokoomaruuveille reiät pylväiden kulmiin 5 mm:n poralla. Työstä kolme reikää telineen kumpaankin päätyyn.

3

Kiinnitä teline laatikoihin 5 x 80 mm:n ruuveilla. Sovita kolmio-rimat telineen korkeuteen, jotta telineen alareuna myötäilee pylväiden alareunaa.

4

Maalaa pyöräteline. Jos päätät maalata telineen osat ja pylväät eri värisiksi, kannattaa osat ensin purkaa. Maalaa kaikki pinnat kahteen kertaan puunsuojalla. Maalaa myös päällyslauta (D), vaikka sen mittaan sahaus saa vielä odottaa.

5

Sahaa päällyslauta (D) mittaan ja kiinnitä se 2,5 x 55 mm:n uppo-kantanauloilla, kun kaikki osat on asennettu oikeaan paikkaan ja yhdistetty toisiinsa. Telineen tulee seistä tasaisella alustalla, tai se on kiilattava tukevasti paikalleen.

6

Täytä pylväät mullalla ja istuta niihin kasveja. Valitse kasvutavaltaan rennosti riippuvia kasveja.

VINKKI: Pylväitä ei ole pakko täyttää kokonaan mullalla. Voit ensin asettaa niiden pohjalle pari styroksilevyä.

7

Teline on käyttövalmis. Telineen molemmille puolille voi asettaa pyöriä. Tilaa on yhteensä kuudelle pyörälle.

Materiaalit

Teline 6 pyörälle

45 x 45 mm höylättyä listaa:

 • 2 ylä- ja alalistaa (A) á 184 cm
 • 7 välilistaa (B) 20 cm
 • 12 tolppaa (C) a 49 cm

19 x 95 mm listaa:

 • 1 päällyslista (D), 193,5 cm (älä sahaa vielä)

2 kukkapylvästä

19 x 45 mm listaa:

 • 8 reunalistaa (E) á 40 cm
 • 8 pohjan kehyslistaa (F) á 32 cm
 • 8 jalkaa (G) á 4,5 cm

21 x 21 mm listaa:

 • 8 kulmalistaa (H) á 56,1 cm

21 x 21 mm kolmiorimaa:

 • 4 kokoomarimaa (J) á 58 cm

19 mm vedenkestävää vaneria:

 • 8 sivua (K) á 38,1 x 62 cm 2 pohjaa (L) á 36 x 62 cm

Lisäksi:

 • Ruuvit ulkokäyttöön: 4 x 35 mm 4 x 40 mm 5 x 80 mm
 • Galv. uppokantanauloja: 2,5 x 55 mm
 • Vuorausmuovia
 • Sinkilöitä
 • Täysin peittävää puunsuoja-ainetta

Vie aikaa

2-3 päivää + kuivumisaika

Hinta

Noin 80 €.

Vaikeusaste

Vaikka telineessä on paljon hyvännäköisiä yksityiskohtia, se on helppo rakentaa.

Piirustus

Helppo 6 pyörän teline

Tähän telineeseen mahtuu 3 polkupyörää kummallekin puo-lelle. Telinettä on helppo lyhentää ja siihen voi kytkeä jatkoteli-neen ja lisäkukkapylvään, jos haluaa tilaa useammalle pyörälle.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna kukkiva pyöräteline
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin