Rakenna itse kiskoilla toimiva pyörävaja

Tässä on nokkela tapa säilyttää pyöriä: pyörätalli, joka toimii kiskoilla. Vaja on tehty levyistä, ja siinä on puurunko.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
800 euroa
Pyörävaja

Vedä laatikko ulos. Nosta pyörä sisään. Lukitse pyörävaja.

Johdanto

Tämä pyörävaja on loistava ratkaisu pienelle pihalle, jossa ei ole tilaa kunnon varastolle. Lukittava vaja pitää pyörän turvassa varkailta ja sateelta. Moni säilyttää kallista pyöräänsä sisällä, mutta jos haluat säilyttää pyöräsi ulkona ja saada lisää tilaa kodinhoitohuoneeseen, lue lisää tästä.

Vie pyörä vajaan

Kalliit pyörät ovat helppoja ja haluttuja saaliita. Onneksi pyörät voi lukita turvaan fiksuun, kiskojen avulla toimivaan vajaan.

Kehittynyt pyörävaja

Mietitäänpä hetki: Pyörän voi suojata helpomminkin kuin rakentamalla vajan, jossa on kiskoilla liikkuva vetolaatikko. Rakentamiseen erikoistunut avustajamme kuitenkin ihastui vajaan heti, kun näki sen netissä ja päätti rakentaa sellaisen itse.

Muutakin kuin lukittava pyörävarasto

Vajassa voi säilyttää paljon muutakin kuin pyöriä. Se sopii myös pieneksi pihavarastoksi etenkin pienelle etupihalle, jossa ei ole tilaa tavalliselle varastolle.

Pyörävarasto muullekin kuin pyörille

Pyörävaraston voi sisustaa ja räätälöidä muihinkin tarkoituksiin kuin pyörien säilyttämiseen. Sen sisään voi säilöä muun muassa lastenvaunut ja pihaleluja.

Vaativa tee se itse -projekti

Kiskojärjestelmän rakentaminen, vetolaatikon sisustaminen ja vajan rakentaminen ei ole ihan helppoa. Kokenut rakentaja pystyy kuitenkin rakentamaan upean vajan näiden yksityiskohtaisten, vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden avulla. Saat ohjeiden lisäksi täydellisen materiaalilistan.

Vajan rakentaminen vie viikon päivät. Työn iloa!

Ohjeet

01
Vetolaatikon kiskot 5 Vaihe

Vetolaatikko kulkee varastoon ja sieltä ulos tukevien kiskojen päällä. Nämä kiskot on tehty terassilaudoista ja kahdesta paksusta alumiinikulmalistasta. ”Ratapölkkyinä” pitää käyttää maakosketukseen sopivaa lautaa. Nämä pölkyt tehdään halkaisemalla 145-milliä leveät jatobaterassilaudat keskeltä kahtia.

Kaksi ratapölkyistä jätetään muita pitemmiksi ja varaston pääty tuetaan niiden varaan. Pitemmät laudat vaikeuttavat varaston rikkomista, jos joku yrittää sisään ilman avaimia.

1

Halkaise terassilaudat keskeltä kahtia esimerkiksi käsi sirkkelillä. Katkaise rimat sopiviksi ratapölkyiksi (T) ja ohjainkapuloiksi (U). Voit käyttää myös muuta maakosketukseen sopivaa puuta.

2

Sahaa kiskojen ohjainkapulat (U) ja poraa niihin valmiit reiät. Poraa jokaiseen kapulaan kaksi reikää. Tee sapluuna (X) ja poraa reiät sen läpi, jotta työ sujuu mahdollisimman helposti. Upota reiät pinnan alle.

3

Ruuvaa jokaiseen ratapölkkyyn (T) kaksi ohjainkapulaa (U). Kiskot (V) ruuvataan kiinni kapuloihin, ei ratapölkkyihin.

4

Sahaa kiskot (V). Tee 4 milliä paksusta ja 40x40-millisestä alumiiniprofiilista kaksi nelimetristä pätkää. Pyöristä leikkauspinnat viilalla.

5

Ruuvaa kiskot (V) ratapölkkyihin (T) ohjainkapuloiden (U) avulla. Poraa kiskoon neljän millin reikä jokaisen ratapölkyn kohdalle. Upota reikä siten, että ruuvin kanta jää kiskon pinnan tasolle.

02
Rakenna varastokoppi 10 Vaihe

Varasto rakennetaan yhdestä päätyja kahdesta sivurungosta. Rungot tehdään 45x45-millin höylätyistä rimoista, joissa on pyöristetyt reunat. Maata vasten tulevat osat tehdään painekyllästetystä 95x45 millin lankusta.

Tavallinen vanerilevy on juuri ja juuri tarpeeksi iso vajan katoksi. Levy peitetään huovalla ja räystäspelleillä. Katon rakentaminen on melkoista palapeliä. Varmista, että vesi valuu joka paikassa alaspäin eikä jää saumoihin.

1

Sahaa kaikki osat valmiiksi. Tee nurkkiin lapaliitokset. Liitosten tekeminen on helppoa katkaisusirkkelillä. Katon kallistuskulma on noin 7 astetta.

2

Kokoa rungot yksitellen ruuveilla ja tarvittaessä liimalla. Purista osat kiinni puulevyyn ennen ruuvaamista, jotta rungosta tulee varmasti suorakulmainen.

3

Ruuvaa nurkat yhteen, kun kaikki osat sopivat toisiinsa. Kulmarauta varmistaa, että liitos pysyy tukevasti kiinni.

4

Kiinnitä laudat. Ruuvaa aluksi ylimmät laudat jokaiseen runkoon. Jätä lautojen päät 55 milliä ylipitkiksi. Laske lomalautojen välinen etäisyys, jotta se sopii rungon mittaan. Limitä lomalautoja ainakin 2,5 senttiä.

5

Jätä kaikki laudat aluksi hieman ylipitkiksi ja sahaa ne lopuksi poikki upotus sahan ja ohjainkiskon avulla. Käytä hengitys suojainta ja halpaa terää. Sahaa ulkona ja poista pölyt heti.

6

Kokoa laudoitetut rungot 5x80 millin ruuveilla. Poraa päätyrunkoon valmiit reiät. Kasaa reunat väliaikaisesti yhteen laudoilla ylä- ja alareunasta.

7

Tarkista, että kaikki varaston kulmat ovat suoria mittaamalla ristimitta molemmista suunnista. Jos ristimitat ovat yhtä pitkät, varasto on suora.

8

Sahaa kattolevy (J) ja kiinnitä se seiniin. Lujita katon reunat ja keskikohta laudoilla (G ja H). Ruuvaa laudat kiinni yläpuolelta. Halkaise etummainen lauta (H) 7 asteen kulmassa.

9

Naulaa räystäspellit katon reunoihin. Kiinnitä aluksi räystäspellit ja naulaa päätyotsalaudat paikalleen vasta sen jälkeen. Käytä lyhyitä, galvanoituja huopanauloja. Katkaise nurkat peltisaksilla ja taita nurkat

10

Liimaa huopa paikalleen. Kiinnitä reunat räystäspelteihin kumibitumiliimalla. Ruuvaa 15-millinen harjalista katoksen etuosaan 3,5 senttiä reunasta. Varastokoppi on nyt valmis.

03
Rakenna vetolaatikko 8 Vaihe

Vetolaatikon reunat jätetään avoimiksi, jotta pyöriin on helppo päästä käsiksi. Varaston pohja suojataan muovimatolla ja seinät maalataan ennen osien yhdistämistä.

Vaunun etureuna vuorataan samoilla komposiittilaudoilla kuin muukin varasto. Pari lautaa pitää halkaista, jotta ne sopivat varaston mittaan. Kapeat osat asennetaan sivuille harjalistojen päälle.

1

Ruuvaa renkaat pohjaan (K). Kohdista renkaat 2 senttiä etureunasta ja 12 senttiä reunoista. Varmista, että renkaiden väli vastaa kiskojen (T) väliä. Poraa ruuveille valmiit reiät ja leikkaa ruuvien kärjet poikki

2

Testaa, että pohja liikkuu, kun renkaat ovat paikallaan. Renkaiden pitää olla kiskojen keskellä ja laatikon liikkua kevyesti harjalistojen vieressä.

3

Suojaa pohjalevy (K) kestävällä kuitukankaalla. Kiinnitä matto aluksi toiseen reunaan nitojalla. Vedä matto kireälle ja kiinnitä se toiseen reunaan.

4

Sahaa ja maalaa seinät (L) ja pääty (M). Pyöristä myös levyjen nurkat. Maalaaminen on tässä vaiheessa paljon helpompaa kuin myöhemmin.

5

Ruuvaa etuseinän runko kiinni pohjaan alhaalta päin. Säädä se aluksi paikalleen puristimilla. Poraa ruuveille valmiit reiät ja kiinnitä ne neljällä 4,5x60 mm ruuvilla.

6

Ruuvaa seinä (L) kiinni 4,5x50 millin ruuveilla. Poraa pohjalevyyn valmiit ruuvin reiät kolmen millin terällä 10 milliä reunan sisäpuolelle, ennen kuin ruuvaat päädyn (M) kiinni levyyn.

7

Kiinnitä pääty (M). Pystytä seinä (L) maalarinteipin avulla. Mittaa tarkasti, kuinka pitkä päätyosasta (M) tulee ja lyhennä se sopivaksi. Ruuvaa pääty kiinni seinään (L).

8

Vuoraa pääty komposiittilaudoilla. Asenna ohuet laudat päädyn sivuille harjalistojen päälle. Komposiittilautoihin pitää aina porata valmiit ruuvinreiät.

04
Sisusta laatikko ja asenna se paikalleen 7 Vaihe

Voit sisustaa laatikon mielesi mukaan. Tähän laatikkoon pitää mahtua pyörien lisäksi kypärät, pumput ja valot. Laatikossa voi säilyttää myös lastenvaunuja, pihatyökaluja tai muita tavaroita, joiden pitää olla sateensuojassa ja lukkojen takana.

Tämä lukko on tarkoitettu autotallin oveen, ja se täyttää murtovakuutuksen ehdot.

1

Poraa salvan reiät keskelle päätyä. Reiän halkaisija on 25 milliä. Reikäsahalla on helppo tehdä siisti reikä.

2

Kiinnitä salpa päädyn sisäpuolelle upotetuilla pulteilla ja erikoissinkilöillä. Ne antavat raudan liikkua vapaasti edestakaisin.

3

Vetolaatikon voi vakauttaa esimerkiksi tavallisella Bilteman kolmionmuotoisella hyllynkannattajalla. Vakauttavaa kolmiorakennetta ei välttämättä tarvita, jos laatikko sisustetaan eri tavalla kuin tässä.

4

Tämä laatikon reunaan kiinnitetään pitkä rautaputki parin puukapulan varaan. Pyörä voi nojata putkea vasten. Pyörä pysyy varmasti pystyssä, jos se kiinnitetään putkeen esimerkiksi mustekaloilla.

5

Kiinnitä reunaan rautoja tai nuppeja. Niihin voi ripustaa kypäriä ja sivulaukkuja.

6

Varasto on helppo purkaa ja kasata uudestaan. Kokoaminen kannattaa aloittaa kiskoista.

7

Varastoon mahtuu yhtä paljon tavaraa kuin pieneen pyörävajaan. Varasto ei kuitenkaan vie yhtä paljon tilaa.

Materiaalit

Varasto
45x45 mm rimoja:

 • 4 nurkkaa (A) á 114 cm
 • 2 nurkkaa (B) á 140 cm
 • 2 ylärimaa (C) á 222 cm
 • 2 keskirimaa (D) á 211 cm
 • 3 päätyrimaa (G) á 104 cm
 • 1 päätyrima (G1), 95 cm

45x95 mm kestopuulautaa:

 • 2 pohjalautaa (E) á 220 cm
 • 1 päätyrima (F), 104 cm
 • 1 kattorima (H), 104 cm

18 mm vaneria:

 • Vinotuet (N) á 40 x 16 cm
 • Katto (J), 119x229 cm

Muuta:

 • 250 mustaa julkisivuruuvia
 • 21x145 mm komposiittilautaa
 • 1 rulla kattohuopaa, liimaa ja nauloja
 • 2 harjalistaa 1,5 cm harjoilla á 139 cm
 • Räystäspeltiä
 • 7 otsalautaa á 1 m

Vetolaatikko
45x45 mm rimoja:

 • 2 pystyä (P) á 116,5 cm
 • Vaakarimat (R), 101,5 cm
 • 1 keskirima (S), 92,5 cm

21 mm vaneria:

 • 1 pohja (K), 210,5 x 101 cm

18 mm vaneria:

 • 1 seinä (L), 83 x 210,5 cm
 • 1 pääty (M), 135 x 35 cm

Muuta:

 • Kuitukangasta
 • Nurkkarautoja, 2 m (alumiinikulmalistaa)
 • 6 rengasta
 • Hyllynkannattajia
 • Nuppeja, galvanoitua putkea, kapuloita, solumuovia tms. laatikon sisälle.
 • Autotallinoven salpa
 • Lukkokahva

Kiskot
21x145 mm jatoba-lautaa tai muuta kestävää lautaa:

 • 8 pölkkyä (T) á 96 cm
 • 2 pölkkyä (T1) á 104 cm
 • 20 kapulaa (U) á 5 cm

Muuta:

 • 2 kiskoa (V) á 4 m (40x40 mm alumiinilistaa)

Vie aikaa

Viikon tai vähän päälle.

Hinta

Hinta on noin 800 euroa. Voit säästää 200 euroa vaihtamalla komposiittilaudat vaneriin.

Vaikeusaste

Yksittäisten osien tekeminen on suhteellisen helppoa, mutta niitä on paljon. Käytä hieman aikaa oikeiden ruuvien etsimiseen, jotta työ sujuu hyvin.

Piirustus

3D-malli

Pyörävaja

3D-malli

Kätevä kiskojärjestelmä

Fiksu kiskojärjestelmä näkyy avattavan kannen alta.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pyörävaja