Kätevä katos ja säilytystilaa

Katos suojaa sateelta ja pahimmalta tuulelta niin lastenvaunuja, moottoripyörää kuin polkupyörääkin. Puutarhatyökaluja voi myös pitää sateensuojassa katoksen alla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
500 euroa

Johdanto

Ehkä haluaisit polkupyörän tai lastenvaunut suojaan sateelta ja tuulelta, mutta pihalla ei välttämättä ole tilaa kokonaiselle vajalle. Joskus pienempi ja yksinkertaisempi katos on parempi vaihtoehto.

Kevytrakenteinen mutta hyvä suoja

Kevytrakenteisen katoksen vino katto yltää takaosastaan vain noin 130 senttiä maanpinnan yläpuolelle. Takaosassa on myös tilaa puutarhatyökalujen ripustuskoukuille, joissa työkalut pysyvät kuivina.

Saat tämän

Rakennusohjeet sisältävät kaiken tämän:

 • Perusteellinen piirustus, joka näyttää yksityiskohdat ja antaa hyvän yleiskuvan
 • Kaikkien vaiheiden yksityiskohtainen läpikäynti teksteinä ja kuvina
 • Selkeä jaottelu lukuihin
 • Materiaalilista

Ohjeet

01
Rakenna runko 7 Vaihe

Rakenteet kannattaa piirtää lattiaan suhteessa 1:1, jotta katon kaltevuus ja kaikki kulmat olisivat toivottuja. Katon kaltevuuden tulee olla 19 astetta.

Palkit ja tolpat sahataan piirustuksen mukaisesti, ja runko rakennetaan valmiiksi ennen sen siirtämistä paikalleen, valamista kiinni ja verhoilua.

1

Piirrämme lattialle täyskokoisen mallin palkeista (K) ja tolpista (A ja B). 19 asteen kulmaan sahattu vanerilevy auttaa varmistamaan katon oikean kaltevuuden. Sahaa palkit ja tolpat mallin mukaan.

2

Palkkien (K) päitä on kavennettava piirustuksen mittojen mukaisesti mittaan 48 x 48 milliä. Se vähentää pään palkkiin kolauttamisen vaaraa. Terävät sahatut reunat voi tarvittaessa viistää yläjyrsimellä.

3

Kattopalkit (K) kiinnitetään tolppiin (A ja B) sahaamalla 48 milliä syviä uria tolppiin katkaisusahalla ja käyttämällä sitten talttaa. Sitten tehdään lapaliitos. Urien on oltava yhtä leveitä kuin palkit ovat korkeita - eli tässä 123 milliä. Muista, että katon kaltevuus on 19 astetta.

4

Sahaa keskimmäisten tolppien vinotuet (D) sekä laitojen vinotuet (C) ja ruuvaa ne kiinni neljällä 5 x 80 millin ruostumattomalla A4-ruuvilla molemmista päistä.

5

Kokoa katoksen runko. Pidä se väliaikaisesti koossa puristimilla, kun ruuvaat katon poikkirimat (L) kiinni 5 x 80 millin ruuveilla.

6

Räystäslauta (F) ja reunojen tuulilaudat (E) sahataan mittaansa. Räystäslaudan reuna sahataan pituussuunnassa 30 asteen kulmaan, jotta vesi valuu pois.

7

Neljää lapaliitosta vahvistetaan 8 x 80 millin pulteilla keskeltä, kun taas kattoa vakautetaan reikävanteella molempiin ristikkäissuuntiin. Rakenne maalataan kahteen kertaan ihanteellisen suojan takaamiseksi.

02
Pystytys ja verhoilu 8 Vaihe

Runko siirretään paikalleen ja valetaan kiinni betoniin tolppakengillä. Mittaa ja sijoita katos erityisen tarkasti, jos sen on oltava samansuuntainen pihakiveyksen tai muiden rakennusten kanssa.

Katto verhoillaan teräslevyillä ja takaseinä niin kutsutulla Easy-Plank-levyllä. Levyjen valmistaja on ruotsalainen Areco, ja niiden mukana toimitetaan tarpeelliset itseporautuvat ruuvit ja muut oleelliset asennustarvikkeet.

1

Poraa reiät maaporalla sulaan maahan kohtiin, joihin tolpat sijoitetaan. Reikiä vahvistetaan raudoitusraudalla. Raudoitusraudan on yllettävä niin korkealle, että se menee 30 senttiä päällekkäin pilarikenkien kanssa.

2

Pilarikengät asennetaan neljän tolpan (A ja B) päihin 8 x 60 millin galvanoiduilla ranskalaisilla puuruuveilla ja aluslevyillä.

3

Rakennelma siirretään paikalleen. Väliaikainen tukirima tuetaan maahan ja kiinnitetään kattoon, ja muut apurimat pitävät rakenteen vakaana. Rungon pitää olla täysin pystysuorassa ennen kuin jatkat.

4

Kaada betonia reikiin. Betoni on helppo sekoittaa kottikärryissä. Kaada vettä kottikärryihin ennen laastin levittämistä. Se helpottaa sekoittamista. Anna betonin kovettua ennen kuin jatkat.

5

Reunalaudat (E) ja räystäslauta (F) asennetaan, kun betoni on kovettunut.

6

Kattolevyt (M) asennetaan. Rakenne on suunniteltu levyjen mittojen mukaan, joten noudata annettuja ohjeita. Levyjen mukana toimitetaan värjätyt mustat ruuvit. Ruuvit ovat itseporautuvia, joten reikiä ei tarvitse esiporata.

7

Takaseinän verhoilu (N) sahataan pyörösahan metalliterällä. Kulmahiomakonetta ei saa käyttää, sillä se vahingoittaa levyjen ruostesuojausta. Sahatut reunat maalataan myöhemmin mustalla muovimaalilla.

8

Merkitse ruuvien paikat niin, että ne osuvat takaseinän tolppiin (A). Kiinnitä verhoilu (N) mukana toimitetuilla ruuveilla. Viimeistele vielä takaseinän laidat kahdesta pienestä listasta (G ja H) valmistetulla reunalistalla.

Materiaalit

95 x 95 mm painekyllästetty puu:

 • 3 tolppaa (A) à 147 cm
 • 1 tolppa (B), 129 cm

23 x 123 mm runkopuuta:

 • 2 vinotukea (C) à 100 cm
 • 2 vinotukea (D) à 115 cm
 • 2 reunalautaa (E) à 185 cm (halkaistaan kokoon 23 x 59 mm)
 • 1 otsalauta (F), 245,6 cm
 • 2 reunalistaa (G) à 105 cm (halkaistaan kokoon 23 x 45 mm)
 • 2 reunalistaa (K) à 105 cm (halkaistaan kokoon 23 x 60 mm)
 • 1 lauta (J), 99 cm, työkalujen ripustamiseen.

48 x 123 mm:

 • 3 kattopalkkia (K) à 180 cm

48 x 48 mm rimaa:

 • 5 katon poikkirimaa (L)
 • à 240 cm

Lisäksi:

 • Kattolevyt (M) 245,6 x 185 cm, tässä 2 kpl Arecon levyjä (mukana ruuvit)
 • Takaseinän verhoilu (N) 240 x 105 cm, tässä 1 kpl Arecon Easy-Plank-levy (mukana ruuvit)
 • 5 pussia kuivabetonia
 • 2,5 litraa puunsuoja-ainetta
 • 4 pilarikenkää, 98 x 98 x 300 mm
 • Reikävannetta, 12 x 0,8 mm, galvanoitu
 • 4 kpl M8 x 80 mm sinkittyjä pultteja ja aluslevyjä
 • 8 kpl 8 x 60 mm galvanoituja ranskalaisia puuruuveja ja aluslevyjä
 • Ruostumattomia ruuveja, A4, 5 x 80 ja 5 x 100 mm
 • Raudoitusterästä, 6 mm

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Noin 500 euroa oheisella katon ja takaseinän verhoilulla. Muiden materiaalien käyttäminen voi tulla halvemmaksi.

Vaikeusaste

Yksityiskohtia on paljon, mutta niitä ei ole kovin vaikea tehdä.

Piirustus

Multimedia

Video

Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Video

Lasin leikkaaminen

Alle 15 euron hintainen lasileikkuri riittää

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Pyörävaja