Ainutlaatuinen pyöräteline

Katso, miten teet tyylikkään polkupyörätelineen siisteillä sormiliitoksilla niin, että voit ripustaa pyörän seinälle.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa

Johdanto

Suojaa pyöräsi maailman pahuudelta ja nosta se turvaan upean, tappiliitoksilla kasatun hyllyn päälle. Siten kallisarvoinen kulkupelisi pääsee oikeuksiinsa myös silloin, kun et ole pyörälenkillä.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Aloita sapluunasta 5 Vaihe

Hyvä sapluuna helpottaa hyllyn rakentamista, joten aloita sapluunasta.

Hylly kannattaa muotoilla pyörän mukaan, joten sahaa levyt samoihin kulmiin pyörän rungon kanssa.

Teimme sapluunan mdf-levyn palasesta. Sapluunan voi tehdä yhtä hyvin myös lastulevystä tai muusta vastaavasta materiaalista.

1

Mittaa rungon kulmat ala pinnasta. Mittaa sekä keskitangon ja vinotangon että keskitangon ja satulatangon kulmat. Tässä pyörässä kulmat ovat 15 ja 45 astetta.

2

Sahaa palat levystä piirustuksen mukaan. Käännä käsisirkkelin terä pyörän rungon mukaiseen kulmaan.

3

Sahaa kohtisuoraan. Jos käytät apuna ohjainkiskoa, varmista, että se on kohtisuorassa levyyn nähden.

4

Käytä sapluunaa pohjan (C) piirtämiseen, kun olet kasannut vinot sivut (B ja D) yhteen katon (A) kanssa. Siten lopputuloksesta tulee tarkka.

5

Kasaa sapluuna liimalla ja ruuveilla. Tässä käytetään valkoista puuliimaa ja 4x50 millin ruuveja.

02
Sahaa tapeille urat 7 Vaihe

Huolellisuus johtaa upeaan loppu tulokseen. Sormiliitokset kruunaavat ainutlaatuisen ulkonäön ja sitovat hyllyn reunat toisiinsa.

Sahaa vanerilevystä neljä palasta. Palojen pitää olla 10 senttiä sapluunaa pitempiä, jotta ne yltävät 5 senttiä sapluunan reunojen yli.

Sahaa levyyn 3 senttiä leveät urat tappeja varten.

1

Aseta levyt (A1, B1, C1 ja D1) peräkkäin. Piirrä levyjen tapit ja kolot yhdellä kertaa tai pareittain. Muista oikea järjestys pidä levyt tiiviisti yhdessä ja suorassa kulmassa.

2

Piirrä merkit levyn reunan molemmille puolille.

3

Purista ensimmäinen levy (A1) kiinni sapluunaan ja sahaa. Sahaa vinoraidallisten kenttien molempia reunoja pitkin. Sahaa muutama ura myös kenttien keskelle.

4

Tee sama muille levyille. Varmista, että levyjen reunat ovat samassa linjassa sapluunan etureunan kanssa. Sahaa niin syvälle, että saha raapii sapluunaa.

5

Tee tappien alareunaan viilto mattoveitsellä. Viilto estää vanerin pinnan rikkoutumisen, kun kentät katkaistaan taltalla.

6

Irrota palaset taltalla. Lastujen irrottaminen on aluksi hieman vaikeaa, mutta työ muuttuu helpommaksi, kun tilaa tulee lisää.

7

Siisti kolon pohja taltalla. Puhdista levyn molemmat puolet, ennen kuin irrotat levyn sapluunasta.

03
Kasaa palat telineeksi 8 Vaihe

Nyt palat kasataan yhteen.

Kaikkiin neljään levyyn pitää jyrsiä urat takalevyn (E) kiinnittämistä varten. Sivulevyjen (B1 ja D1) urat voi jyrsiä reunaan asti. Ylä- ja alalevyjen (A1 ja C1) tappien päät jäävät näkyviin, joten niiden urat eivät voi ulottua reunaan asti.

Liimauksessa kannattaa käyttää apuna tukilevyä (F).

1

Jyrsi ura kaikkiin neljään levyyn (A1, B1, C1 ja D1). Jyrsi ura 28 milliä levyn reunan sisäpuolelle 18 millin urajyrsimellä. Tee urasta seitsemän milliä syvä.

2

Säädä uran pituutta levyn mukaan. Sivuilla (B1 ja D1) ura voi jatkua levyn reunaan asti, mutta ylä- ja alalevyissä (A1 ja C1) uran pitää päättyä ennen tappien reunaa.

3

Kasaa levyt kokeeksi. Tapit ovat vielä liian pitkät ja vaikeuttavat kasaamista. Levyt on helpointa kasata pukin päällä, jotta reunat ovat irti alustasta.

4

Kasaa levyt hyllyksi. Sivele uriin liimaa ja paina ne kiinni tappeihin. Paina takalevy (E) omaan uraansa ennen kuin asennat viimeisen laidan (A1) paikalleen.

5

Purista kaikki yhteen. Telineen kasaamiseen tarvitaan melkoisesti puristimia, kiiloja ja kapuloita siksi aikaa, että liima kuivuu. Pidä paketti kasassa yön yli.

6

Sahaa törröttävät tapit poikki, kun liima on kuivunut. Vetosaha (japanilainen saha) sopii tarkoitukseen mainiosti, mutta voit käyttää myös multicutteria.

7

Sahaa lovi pyörän tangolle. Varmista, että lovesta tulee tarpeeksi iso. Sahaa viillot vanerisahalla ja katkaise pala irti multicutterilla.

8

Liimaa loviin pala nahkaa. Nahka suojaa pyörän maalikerrosta naarmuilta. Hio lopuksi koko hylly ja käsittele pinta öljyllä tai vahalla.

Materiaalit

Mdf- tai lastulevyä sapluunaan:

 • Kansi (A) 33x40 cm
 • Sivu (B) 24,5x40 cm
 • Pohja (C) 12x40 cm
 • Sivu (D) 17,8x40 cm

18 mm koivuvaneria:

 • Hyllyn kansi (A1) 40x33 cm
 • Hyllyn sivu (B1) 24,8x33 cm
 • Hyllyn pohja (C1) 18x33 cm
 • Hyllyn sivu (D1) 21,8x33 cm
 • Hyllyn takaseinä (E) 33,9x18,2 cm
 • Apulevy (F) a 33,5x17,7 cm (sovitetaan tiukasti hyllyn sisään)

Lisäksi:

 • 4x50 mm ruuveja Puuliimaa

Erikoistyökalut

 • Käsisirkkeli
 • Yläjyrsin
 • Vaneriterä

Vie aikaa

Varaa pari päivää ja ota huomioon kuivumisajat.

Hinta

Noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Tässä työssä tarkkuus todella kannattaa. Projekti ei ole kaikkein helpoin, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

Piirustus

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Sahaa sirkkelillä apulevyn läpi

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pyörävaja