Tilava halkokatos

Voit rakentaa tämän halkokatoksen pitkässä viikonlopussa. Sen jälkeen voit täyttää sen polttopuilla ja valmistautua rauhassa talvikauteen. Työn iloa!

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
450 euroa

Johdanto

Polttopuut pitää varastoida ilmavasti kuivassa paikassa. Se onnistuu tässä tyylikkäässä puukatoksessa, joka voidaan rakentaa talon seinää vasten. Puukatos kootaan eri osista, jolloin sitä on helppo mukauttaa seinän mittojen ja säilytystarpeen mukaan.

Ohjeet

01
Tolppakengät ja alajuoksut 5 Vaihe

Kulmatolppien maahan kaivamisen sijaan voit käyttää sinkittyjä tolppakenkiä, jotka lyödään syvälle maahan. Ne kestävät ikuisesti. Mittaa tolppakenkien sijainti ja napauta niitä sitten kevyesti maahan kärki ylöspäin. Siten saat maahan selvän merkinnän, jonka keskelle piikki vasaroidaan.

Kun tolppakengät ovat paikoillaan, kiinnitä niihin palikoita, jotta alajuoksun voi tukea niihin. Käytä vesivaakaa ja katkaise palikat niin, että alajuoksu on täysin vaakasuorassa joka suuntaan.

1

Tolppakengät (A) lyödään maahan lekalla. Työnnä palikka tolppajalan reikään ennen kuin lyöt sen maahan. Näin varmistat, että reuna on täysin ehjä ja että palikat voidaan asettaa suoraan tolppajalkoihin.

2

Aseta alajuoksu vaakatasoon pitkällä vesivaa’alla. Palikat, joihin alajuoksu on tarkoitus kiinnittää, sahataan poikki siten, että korkeus on kaikkialla täysin sama. Korkeutta olisi melko vaikea hallita täysin pelkillä tolppajaloilla.

3

Aseta pohjapalikat (B) paikoilleen ja sivele sahauspinnoille hiukan puunsuojaa ennen alajuoksujen (C) asettamista ja ruuvaamista paikoilleen. Tee tämä myös, vaikka käyttäisit kyllästettyjä materiaaleja.

4

Aseta alajuoksut (C) paikoilleen ja kiinnitä poikkipuut (D). Keskimmäinen pohjapalikka sahataan lopulta oikeaan mittaan. Vedä vain viiva poikkipuun (D) alapuolelle ja sahaa palikka sopivaksi. Muista puunsuoja-aine.

5

Kiinnitä kolme poikkipuuta (D) alajuoksuihinkulmaraudoilla. Takimmainen alajuoksu kiinnitetään seinään pitkillä ruuveilla ja tarvittaessa tulpilla riippuen siitä, mistä seinä on tehty.

02
Runko ja verhoilu 7 Vaihe

Katoksen päädyt koostuvat kahdesta kehyksestä, jotka nikkaroidaan ensin.

Pohjassa on poikkipuu (G1) ja ylhäällä toinen poikkipuu (G2), joka leikataan päistä 11 asteenkulmaan. Nämä poikkipuut yhdistävät etummaiset tolpat (F) takatolppiin (E). Kaikki osat ruuvataan kiinni pitkillä, ruostumattomilla puuruuveilla.

Kun molemmat päädyt on tehty, ne yhdistetään yläjuoksuihin (H) edestä ja takaa. Päädyt kiinnitetään seinään ja ruuvataan poikkipuihin (D).

1

Merkitse takatolppien (E) paikat seinään. Tarkista, että tolpat ovat pystysuorassa ja poraa niiden läpi, jotta saat seinään merkinnän porauskohdasta. Poraa reiät ja lyö tulpat seinään.

2

Kun kaksi päätykehystä on tehty, ne ruuvataan kiinni seinään. Kehykset tehdään tolpista (E ja F) ja poikkipuista (G1 ja G2). Huomio! Ylhäällä olevat palkit (G2) sahataan 11 asteenkulmaan, jotta katoksesta saadaan vino.

3

Kiinnitä etummainen yläjuoksu (H). Aseta se päätykehysten ulkopuolelle ja hiukan tolppia alemmaksi, jotta saat katon 11 asteenkulmaan. Aseta tarvittaessa pätkä lautaa avuksi päätykehyksen päälle.

4

Ruuvaa päätylautojen (K) kiinnitysrimat (J) tolppiin (E ja F) siten, että päätyjen laudat osuvat tolppien sisäpinnan tasalle. Käytä asennukseen ruostumattomia ruuveja.

5

Pohjalaudat (K) ruuvataan alajuoksuihin (C) kahdella ruuvilla molemmista päistä. Käytä 6-8 millin välikappaleita, jotta lautojen etäisyydestä tulee tasainen.

6

Kiinnitä päätylaudat (K) rimoihin (J) siten, että ne ovat samassa tasossa tolppien kanssa. Ulkolaidalla ne voisivat näyttää tyylikkäämmiltä, mutta silloin puiden pinoaminen siististi päätyjä vasten olisi vaikeampaa.

7

Kaikki on valmista - paitsi rakennelman katto. Olemme rakentaneet katokseen kaksi puoliskoa, kuten kuvasta näkyy. Toista siis kaikki vaiheet, mutta keskitolpat ovat yhteisiä molemmille puoliskoille.

03
Katto 2 Vaihe

Katto koostuu laudoista, jotka on yhdistetty toisiinsa ponteistaan ennen katon pinnoittamista. Tässä käytetään naulattavia palahuopia.

Ne naulataan katon etureunassa olevaan reunapeltiin. Päätyjen tuulilaudat kiinnitetään ruuveilla. Tuulilaudan ja kattolaudan liitoskohtaan asennetaan kolmiolista, jonka päälle kattoverhous asennetaan. Palahuovat leikataan tuulilevyn tasalle ja suojataan listalla. Myös talon seinän ja katon välinen rako suojataan pellillä, joka kiinnitetään lopuksi.

1

Kiinnitä kattolaudat (L) yläjuoksuihin (H). Laudoissa on pontit, ja ne liitetään yhteen ennen ruuvaamista. Varo vahingoittamasta lautoja, kun napautat ne paikoilleen.

2

Suojaa lautojen sivut puunsuoja-aineella ja ruuvaa tuulilaudat päätyihin. Tässä pontti on poistettu, jotta tuulilautojen kiinnittämistä varten jää vain tasainen pinta.

04
Palahuopien kiinnittäminen kattoon 4 Vaihe

1

Aloita katoksen alaosaa suojaavasta reunalistasta. Irrota suojakalvo ja naulaa puolikas rivi huopia kiinni.

2

Jatka kokonaisella huoparivillä niin, että se on samassa tasossa reunalistan kanssa. Tee vaakasuorat liitokset limittäin.

3

Sen jälkeen voit vain naputella muut huoparivit paikalleen. Älä käytä liimaa, vaan naulaa vain huovat kiinni yläreunasta. Seuraava huoparivi peittää naulat.

4

Asenna palahuovat tuulilautoja vasten kolmiolistojen päälle. Peitä yläreunan rako pellillä, jotta vesi ei pääse tunkeutumaan liitoskohtaan.

Materiaalit

Sinkityt tolppakengät:

 • 5 tolppakenkää (A), 75 cm

73 x 73 mm tolpat:

 • 5 pohjapalikkaa (B), noin 20 cm

48 x 73 mm:

 • 2 alajuoksua (C), 200 cm
 • 3 poikkipuuta (D), 56 cm
 • 2 takatolppaa (E), 180 cm
 • 2 etutolppaa (F), 168 cm
 • 2 välipalkkia (G1), 56 cm
 • 3 välipalkkia (G2), 56 cm
 • 2 yläjuoksua (H), 200 cm

28 x 28 mm rimaa*(sahattu 28 x 120 mm laudoista):*

 • 4 kiinnitysrimaa (J), 168 cm

21 x 95 mm terassilautaa:

 • 34 pohja- ja päätylautaa (K), 68 cm

25 x 125 mm ponttilautaa:

 • 16 kattolautaa (L), 100 cm

Lisäksi:

 • 1 katon reunapelti, 200 cm
 • 2 kolmiolistaa, 100 cm
 • 2 kpl 11 x 2,2 cm tuulilautaa, 100 cm levyisiä
 • 2 kpl 100 cm tuulilaudan listaa
 • Kulmarautoja
 • Ulkokäyttöön tarkoitettuja ruuveja

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Noin 450 euroa.

Vaikeusaste

Katoksen rakenne on yksinkertainen, joten hankkeen voi aloittaa huoletta, vaikka et olisikaan kokenut nikkari.

Piirustus

Video

Huopapaanujen asentaminen

Huopakatto on helppo tehdä pienistä paloista

Leikkaa huopaa helposti

Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puuvaja