Lukijoiden parhaat ideat: Rakenna itse vaja

Työkaluvaja, leikkitupa, puuvaja, grillivaja... Millaisesta vajasta haaveiletkin, Tee Itsen lukijoiden erinomaiset ideat kannattaa vilkaista ensimmäisenä.

Katon harjaa on nostettu ja korvattu se lasilla ylhäältä ja sivuilta.

1. Tyylikäs päältä valaistu vaja

"Kun tarvitsimme pihalle vajaa, emme tyytyneet kaupan perusmallistoon, vaan rakensimme vajan itse.

VINKKI: Rakenna kätevä ja hyvännäköinen vaja

Vajassamme on ylös nostettu lasikatto. Katon ansiosta pihavajaan saadaan paljon valoa, ja kattolasi valaisee myös vajan sivuja.

Katolta tulevan valon etu perinteisiin sivuikkunoihin verrattuna on, että seinille jää paljon säilytystilaa. Vajassa on kaapit lattiasta kattoon, ja seinille jää vielä hyvin ripustustilaa pihatarvikkeille. Pihavaja on rakennettu tolpista ja verhoiltu laudoilla limilaudoituksen tyyliin.

Katto on tehty paanuista ja puutavarapalkeista lukuunottamatta harjan keskikohtaa, joka on korvattu lasilla. Kattoa nostettiin puurakenteen avulla ylöspäin valoa tuovaa lasitusta varten. M.J."

Skur ovenlys

Rimoista on tehty puurunko, jolla kattoa on nostettu. Myös sivuille asennetut lasit tuovat vajaan paljon valoa.

2. Hyvä ja kätevä ulkokomero

"Pienessä siirtolapuutarhamökissämme ei ole paljon säilytystilaa tai vajaa, joten rakensim- me sen yhdelle ulkoseinälle pienen lisärakennuksen. Näin saimme tilaa kaikille niille tavaroille, joita yleensä säilytetään vajassa.

Lisärakennus on tehty puusta kuten mökkikin, ja myös tyyli on säilytetty samana, joten pihakomeroa ei välttämättä edes huomaa. Kohdassa on vain ylimääräinen ikkuna, joka ajaa ison kaapin virkaa. Ruutuikkunat voi avata oven tavoin, ja sisällä on hyllyjä.

Komeron mitat ovat 40 x 120 x 160 cm. Se koostuu kahdesta puuverhoillusta sivusta sekä etuseinästä, joka on maalattu mustaksi. Kulmissa on valkoiset puulistat, joihin valkoinen ruutuikkuna on kiiinnitetty. Sivut ovat yläreunastaan viistot, jotta kaappiin saatiin sopiva kattokaltevuus. K.T."

Skur under tagudhæng

Toteutus näyttää mökin ikkunalta, mutta kyseessä on oikeastaan komero.

3. Puutarhavaja terassille

"Halusin piilottaa kaikki puutarhatyökalut näkyvistä, joten rakensin niille pienen vajan terassille.

RAKENNA ITSE: Maailman pienin työkaluvaja

Vajassa on puinen runko, joka on kiinnitetty lattiaan ja seinään. Seinät on rakennettu ponttilaudoista, jotka ovat samanlaisia kuin talon ulkoverhoiluun on käytetty, jotta vaja ei pistäisi liian paljon silmään. Ulkovajassa on myös vesihana ja puutarhaletku. R.S."

Skur på terrassen

Vaja on sijoitettu terassille, jotta välineet ovat lähellä mutta piilossa.

4. Leikkimökki ja vaja työvälineille

"Kun päätin rakentaa kahdelle pojalleni leikkimökin, mietin pitkään, miltä sen pitäisi näyttää ja miten sitä pitäisi voida käyttää. Se saisi mielellään olla kadun komein mutta sen pitäisi myös olla toiminnoiltaan kätevä.

Lopputulokseksi tuli merirosvolaiva, jossa on myös vaja ja tilaa pihatyökaluille. Laivan perässä on ”konehuone”, jossa on tilaa esimerkiksi ruohonleikkurille ja trimmerille, jotta ne ovat nurmikon lähellä ja jotta ne saa nopeasti myös talteen.

Kannella on peräsin ja masto, jossa liehuu merirosvolippu. Kantta kiertää aita (paitsi liukumäen kohdalla). Laivan perän voi nostaa ylös ja kiinnittää ketjulla, jolloin laiva käy turvapaikasta. Merirosvolaiva on tehty ulkokäyttöön sopivasta puutavarasta, ja koko komeuden tekoon meni pari viikkoa. M.H."

Skur legehus

Leikkimökki on tehty laivan muotoon, mutta mökille on muutakin käyttöä kuin leikkiminen.

Skur legehus

Laivan perän voi avata kuten nostosillan, ja sen voi kiinnittää ketjulla. Tällöin leikkimökkiin on vapaa kulku.

Skur legehus

Laivan kajuutta toimii vajana, jossa on tilaa esimerkiksi ruohonleikkurille.

5. Kätevä grillivaja pyörien päällä

"Rakensin pienen vajan, jossa on tilaa kaikille grillausvälineille. Kaikki tarvikkeet ovat yhdessä paikassa: joko grillin alla tai sen päälle asennetuilla hyllyillä.

Vaja on rakennettu puusta ja katto verhoiltu kattohuovalla, joten vaja voi seistä ulkona. Asensin vajan alle pyörät, jotta voin helposti vaihtaa grillin paikkaa. H.N."

skur grill

Kätevään pieneen vajaan on koottu kaikki grillaustarvikkeet.

Lisää samasta aiheesta Pihavarasto