Maailman pienin vaja

Voit hyvin pitää työkalut, ruukut yms. järjestyksessä, vaikka pihallasi olisi vain vähän tilaa. Riittää, kun rakennat hienon työkaluvajan ja ripustat sen seinälle. Vaja on tilavampi kuin uskotkaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
130 euroa

Johdanto

Vaja on todella helppo rakentaa. Kun levyt on sahattu, ne kootaan ruuveilla. Ensin sivukehikot ja keskikappale pohjalevyyn ja takakappaleisiin. Sen jälkeen asennetaan hyllyt ja lopuksi ovi ja katto. Katto on vajaa leveämpi, jotta se tarjoaa hyvän suojan. Katto verhoillaan kattohuovalla, joka kiinnitetään nauloilla.

Vaja on rakennettu kokonaan havuvanerista, joka kyllästetään. Valitsimme pohjustusöljyn ja värittömän puunsuoja-aineen, jotta puun kaunis syykuvio jää näkyviin. Voit käyttää myös värillistä puunsuoja-ainetta, se suojaa paremmin, jolloin puu myös kestää pidempään.

Ohjeet

01
Sahaa osat 2 Vaihe

Osat on helpointa sahata upotussahalla, mutta voit käyttää myös pisto- tai käsisahaa. Muista kääntää siistimpi levy-puoli alaspäin, jotta sahausjäljestä tulee siisti. Sahaa sivut ja ovi puukuitujen pituussuuntaisesti. Näin sadevesi valuu helpommin pois. Rakennustarvikeliike voi myös sahata levyt valmiiksi, jos sinulla on sahauskaava valmiina. Tällöin vaja valmistuu parissa tunnissa.

Jos haluat sahata osat itse, mutta 1220 mm leveät levyt eivät mahdu autoosi, voit pyytää liikettä sahaamaan levyjen reunoista 400 mm:n kaistaleet pois. Näin levyjen enimmäisleveys on 820 mm, mikä mahtuu useimpiin henkilöautoihin.

1

Tee sivuihin ja keskikappaleeseen (A) viisto viiva. Tee merkintä 15 cm päähän sivujen (A) yläreunasta ja sahaa kappale viistoon. Muista kääntää kappaleet niin, että siistimpi puoli tulee alaspäin.

2

Sahaa keskimmäisen A-levyn yläreunaan ja alareunaan lovi. Loven pitää olla 15 mm leveä, jotta se sopii takakappaleeseen (C). Viillon pituus ala-reunasta on 10 cm ja yläreunasta 11 cm, koska yläreuna on viistetty.

02
Kokoa osat 8 Vaihe

Ennen kuin kokoat vajan, ota mitat hyllyjä varten. Tämä on helppo tehdä nyt, kun osat ovat vielä irrallaan.

Vaja kootaan 50 mm pitkillä ruuveilla, ja niille on hyvä esiporata reiät. Vaneri ei ole altis halkeamaan, jos ruuvit sijoittu-vat vähintään 5 mm:n päähän reunasta. Osat on kuitenkin helpompi koota, jos levystä voi pitää yhdellä kädellä kiinni ja kiinnittää toisella kädellä ruuvit, jotka on jo valmiiksi asetettu irralleen oikeisiin ruuvinreikiin.

Kun kiinnität hyllyt, hyödynnä ruuvipuristimia. Ne helpottavat hieman hyllyjen säätämistä.

1

Merkitse hyllyjen alareunan paikka vasemman sivu- ja keskikappaleen sisäpintoihin 40, 70 ja 100 cm:n päähän pohjasta. Aseta kappaleet niin, että sivut tulevat vastakkain. Nyt voit tehdä merkin-nät yhtä aikaa, ja saat hyllyt suoraan.

2

Kokoa ulkosivulevyt (A) pohjalevyyn (B). Esiporaa sivuihin, ennen kuin ruuvaat osat yhteen. Osat on helpoin koota, jos asetat ulkosivut syrjälleen pöydälle ja ruuvaat pohjalevyn kiinni sivulevyjen pohjaan.

3

Kiinnitä alin takakappale (C) sivuihin (A) ja pohjakappaleeseen (B). Sijoita ruuvit noin 8 cm:n välein.

4

Kiinnitä ylin takakappale (C). Vedä sitä pari millimetriä sivujen (A) yläreunasta alaspäin, jotta kattolevy saadaan tiiviisti sivuja (A) vasten.

5

Asenna keskikappale (A). Käännä vaja ensin ylösalaisin takaosa lattiaa vasten. Voit laittaa sivun ja keskikappaleen väliin hyllylevyn (D), joka pakottaa sivut oikealle etäisyydelle toisistaan. Kiinnitä pohja keskikappaleeseen.

6

Asenna hyllyt (D) yksi kerrallaan. Laita esiporattuihin reikiin ruuvit ja asenna hyllylevy niin, että sen alareuna myötäilee merkkiviivaa. Purista sivuja hieman yhteen ruuvipuristimilla, kun säädät hyllyn paikkaa. Kiinnitä ruuvit.

7

Ruuvaa keskikappale (A) takakappaleeseen (C) ylhäältä ja alhaalta niin, että se kiinnittyy tukevasti.

8

Kiinnitä ylärima (E) keski- ja sivukappaleisiin (A). Sijoita ylärima noin 10 mm sivujen A viistojen yläreunojen alapuolelle, jotta katon alareuna myötäilee yläriman yläreunaa, kun kattolevy asennetaan.

03
Ovet 3 Vaihe

1

Asenna saranat. Aseta vaja makuulleen ja asenna ovet (F). Merkitse kolmen saranan paikat. Sijoita saranat niin, että ne asettuvat oven etupintaan. Esiporaa 3 mm poralla ja kiinnitä saranat 40 mm ruuveilla oveen ja 15 mm ruuveilla sivuihin.

2

Nikkaroi ovisalpa, jolla saat pidettyä ovet kiinni. Sahaa 3 x 8 cm:n kappale ja kiinnitä se ruuvilla etukappa-leen (E) keskelle. Pyöristä salvan sisäpinnan reunat, jotta salpa kääntyy kevyesti. Voit käyttää myös magneettisalpoja.

3

Kiinnitä oviin vetimet. Esimerkissä käytetään paria yksinkertaista vedintä, mutta voit ruuvata vetimiksi myös vain pari puupalikkaa.

04
Katto 4 Vaihe

Jäljellä on enää katon asennus. Katto teh-dään vanerista ja verhoillaan huovalla.

Asenna kattohuopa valmistajan ohjeiden mukaan. Esimerkissä käyte-tään itsekiinnittyviä vuotia, jotka on oikeastaan tarkoitettu katon harjalle. Jos varastostasi löytyy ylinmääräinen huopapala, voit käyttää sitä.

Jos käytät useampaa vuotaa kuin esimerkissä, limitä vuodat kunnolla. On tärkeää, että ylin vuota ylettyy reilusti katon alimman vuodan päälle, jotta vesi ohjautuu katolta hyvin alas.

1

Verhoile katto (G) huovalla. Asenna ensin alempi kappale. Se saa työntyä 5 cm levyn yli kauttaaltaan. Käännä levy ja leikkaa molemmista kulmista suoraan kulmaan ja poista kulmista neliöpalat. Nyt huopa on helpompi taivuttaa levyn ympäri.

2

Taita huopa reunan yli ja kiinnitä se levyn takapintaan huopanauloilla. Voit napauttaa jäykkää huopaa kevyesti vasaralla, jotta saat sen taipumaan.

3

Asenna päällysvuota niin, että se tulee alemman päälle, jotta vesi valuu hyvin alas. Naulaa se kiinni samaan tapaan kuin alempi vuota. Kiinnitä katto lopuksi sivuihin alhaalta alkaen lyhyillä ruuveilla. Varo, ettei huopa vaurioidu.

4

Kun olet löytänyt vajalla hyvän paikan, aseta se laatikon tms. päälle, jotta saat molemmat kädet käyttöön ruuvaamista yms. varten.

Materiaalit

15 mm havuvaneria:
• 3 sivua/keskikappale (A) á 40 x 160 cm
• 1 pohjakappale (B), 40 x 80 cm
• 2 takakappaletta (C) á 10 x 77 cm
• 3 hyllyä (D) á 38 x 40 cm
• 1 etuylärima (E), 5 x 80 cm
• 2 ovea (F) á 40 x 135,5 cm
• 1 kattolevy (G), 55 x 100 cm

Lisäksi:
• Ruuveja, 3 x 15, 4 x 40 ja 4 x 50 mm
• Tarvitt. hieman pidemmät/vahvemmat ruuvit ripustusta varten
• ½ m² hyvää itsekiinnitt. kattohuopaa
• Kattohuopanauloja
• 6 saranaa + ruuvit
• 2 vedintä
• Pohjustusöljyä ja puunsuoja-ainetta

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 130 € + kattohuopaa ja puunsuoja-ainetta

Vaikeusaste

Tämä vaja on hyvin helppo tehdä.

Piirustus

Maailman pienimmän vajan rakenne

Vaja ei vie paljoa tilaa, sillä se on suunniteltu ripustettavaksi. Siihen kuitenkin mahtuu paljon.

Maailman pienimmän vajan rakenne

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihavarasto