Rakenna yksinkertainen liukuovi

Ammattilaisen ohjeilla opit nyt rakentamaan piharakennukseen liukuoven. Tässä kehys tehdään 50 x 100 mm:n kyllästetystä puusta, jonka molemmat päät on sahattu 45 astetta jiiriin.

Ammattilaisen ohjeilla opit nyt rakentamaan piharakennukseen liukuoven. Tässä kehys tehdään 50 x 100 mm:n kyllästetystä puusta, jonka molemmat päät on sahattu 45 astetta jiiriin.

Ovesta tulee 161 cm leveä ja 244 cm korkea, ja se päällystetään 12 mm:llä uravaneerilla, jonka korkeus on myös 244 cm. Tavalliset pukkijalat eivät ole tälle ovelle riittävän leveitä, mutta niitä voi aina laajentaa parilla laudalla.

Kun lankut on asetettu paikalleen, niihin merkitään kiinnitysruuvien paikat.Ruuvit sijoitetaan noin 4 cm:n ja 1,5 cm:n päähän ylä- ja alareunasta. Kun ruuvikohdat on merkitty lyhyiden lankkujen kumpaankin päähän, merkkien kohdalle porataan reiät 5 mm:n terällä.

Nyt kehys ruuvataan kiinni 5 x 100 mm:n ruuvilla 4 cm:n päähän poratusta reiästä ja 5 x 120 mm:n ruuvilla reiästä, joka on 7 cm:n päässä. Kokoa kehyksen kaikki kulmat samalla tavalla.Lankku voi olla hiukan vino, mutta puristimen avulla sen voi pakottaa paikalleen ennen ruuvien kiinnittämistä.

Kehyksen keskelle kiinnitetään vielä tueksi yksi 50 x 100 mm:n lankku. Tässä mitataan lankun sijainti ja sitten se kiinnitetään kahdella kulmaraudalla. Aseta kulmaraudat niin, että pitkä sivu – jonka ruuvinreiät ovat kauempana kulmasta – tule keskilankun puolelle.

LUE LISÄÄ: Kulmarauta: Rakenna kulmaraudoilla

Näin vältetään ruuvien päätyminen liian lähelle tukilankun päätä, koska puu saattaisi silloin haljeta, kun ruuveja ruuvataan paikalleen.Kiinnitä vielä kaksi helaa, niin keskilankku on tukevasti paikallaan. Kulmaraudan kummallekin puolelle riittää kolme ruuvia.

Nyt on aika tarkistaa, että kehikko on suorassa. Se tapahtuu mittaamalla kehys kulmista kulmiin eli siitä otetaan niin sanottu ristimitta. Se sujuu helpoimmin pitkällä suoralla puulistalla, joka asetetaan kulmasta kulmaan.

Merkitse pituus kulman kohdalla listaan. Käännä lista toiseen suuntaan. Nyt merkin tulisi olla jälleen kulman kohdalla. Jos ristimitta on kohdallaan, on kehikko suorassa. Nyt kehys päällystetään vanerilla. Nämä uralevyt saatiin halvalla, sillä niiden sivut ovat hieman vialliset.

Tässä se ei haittaa kainkaan, sillä päällinen kootaan joka tapauksessa kahdesta palasta. Kun levy on asetettu pukkijalkojen päälle, siitä sahataan upotussahalla ohjurin avulla vahingoittunut kohta pois.Huomaa, että levyn käyttöön tulevasta osasta sahataan yhdistämisura pois.

Toisesta levystä poistetaan kolme uraa, jolloin kahdesta levystä syntyy oven levyinen taso. Ensimmäinen levy asetetaan kehikon päälle ja tarkistetaan, että se kulkee sen reunoja pitkin.

Nyt levy voidaan kiinnittää ruostumattomilla 4 x 40 mm:n ruuveilla .Kiinnitä ensimmäinen ruuvi kulmaan ja sitten keskituen kohdalle, niin levy tulee hyvin tuetuksi. Parhan näköinen lopputulos syntyy, jos ruuvit ovat linjassa.

Siksi koko pitkälle sivulle merkitään ruuvien paikat samalle etäisyydelle reunasta ennen kuin ne ruuvataan kiinni.Kahden levyn liitoskohtaan ensimmäisen levyn takapuolelle kiinnitetään 25 x 100 mm:n pätkä kyllästettyä lautaa.

Näin syntyy tukeva ja tiivis liitos.Nyt toinen uralevy voidaan ruuvata kiinni samalla tavalla kuin ensimmäinen. Päällys on paikallaan, mutta koska nyt rakennetaan liukuovea, tarvitaan sen pohjaan vielä ura.Se jyrsitään kehikon alareunaan.

Nyt tarvitaan yläjyrsintä ja uraterää. Tässä käytetään 4 mm:n terää, joka jyrsii 2,5 mm:n syvän uran. Ensimmäisen jyrsinnän jälken terää lasketaan pari milliä ja jyrsitään uudelleen. Näin urasta tulee hiukan leveämpi.

Nyt on hyvää tilaa oven ohjurille, joka taivutetaan uraan. Kun liukuovi on kiinnitetty paikalleen, se tuetaan alaosastaan tämän uran avulla. Tässä on käytetty tavallista naulalevyä, joka taivutetaan sopivaksi.

Raudan ei pidä mennä uran pohjaan saakka. Levyn toinen taitos jää 2 cm päähän pohjasta. Uran pohjan ja helan yläosan väliin jää tällöin puoli senttiä. Hela kiinnitetään kehikkoon ja ensimmäinen taitos väännetään 2,5 cm:n kohdalle, mikä vastaa kehikon paksuutta.

Kiilan avulla ja parilla ruuvilla ja vasaralla toinen taitos väännetään 2 cm:n päähän. Tämä kotitekoinen ohjain asennetaan kantavaan tolppaan, ja sen avulla liukuovea ohjataan alareunastaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihavarasto