Urbaanu laavu omalle takapihalle

Laavu antaa suojan ja yösijan erämiehille, mutta miksipä sellaista ei voisi tehdä omalle pihalle? Laavu ja nuotiopaikka tai grilli luovat uusia mahdollisuuksia perheen yhteisille hetkille. Tässä kaupunkimaisen, noin 600 euroa maksaneen laavun ohjeet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
600 euroa

Johdanto

Havulaavu on ollut suomalaisten metsämiesten yösija jo ammoisina aikoina ja nykyään sen moderneja muunnoksia nähdään esimerkiksi metsähallituksen patikkareittien taukopaikoilla.

Nämä uuslaavut on rakennettu järeistä hirsistä kestämään vuosikymmeniä. Tavallisesti laavuun mahtuu istumaan 6–8 ihmistä, vaellusvarusteet katon alle ja yöpymään 4–6 henkeä.

Rakenna laavu ja ole yhtä luonnon kanssa

Nuotio laavun edessä tarjoaa lämpöä ja tulet ruoanlaittoon. Ohjeen mukainen modernisoitu laavu antaa suojaa kaatosateellakin. Tiiviin katon alla voi istua tai maata suojassa ja kuivana.

Vaikka tämä laavumme ei olekaan metsässä, siitä on muutamassa kuukaudessa tullut ystävien ja tuttavien suosikki, eikä vähiten lasten ja nuorison. Laavu on katettu ulkotila, joka tarjoaa melkein samat toiminnot kuin neliseinäinen maja, mutta murto-osalla sen hinnasta. Samalla se tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nukahtaa yön äänien säestyksellä.

Laavu, jossa on paljon tilaa

Mallilaavu on rakennettu sahatusta puutavarasta. Runko on täyssärmäistä, verhoukset särmäämätöntä lautaa sekä pintoja. Sen pinta-ala on 7,2 m2 (300 x 240 cm).

Lattia on noin 40 cm korkeudella, jolloin alle jää säilytystilaa polttopuille tai erilaisille varusteille. Samalla laavun reunalle muodostuu mukava istumakorkeus. Talvella lattia ei jää heti lumen pinnan alapuolelle.

Seinät on verhottu lomalaudoituksen tavoin noin 30 mm paksuilla särmäämättömillä laudoilla ja sahauksessa yli jääneillä pinnoilla. Seinät ovat ulospäin kuin kuorimatonta hirttä. Laudoitus on pystylaudoitus. Laudat on naulattu alhaalla alavaakapuihin, ylhäällä myös vaakapuuhun ja päädyissä kattokannattimiin.

Lattia ja katto on tehty 25 mm paksuista laudoista, joiden takana on kattokannattimien ja lattiapalkkien muodostama runko. Vesikatteeksi asennettin kattohuopa eli bitumikermikate.

Rakenna laavu kahdessa viikonlopussa

Kun rakennustarpeet ovat paikalla, laavu valmistuu yhtenä tai kahtena viikonloppuna riippuen siitä, teetkö sen yksin vai apurin kera. Ulkopuoliset puuosat on käsitelty tervalla, johon sekoitettiin noin 20 % vernissaa (maaliöljyä).

Tällä tavalla puupinnat saavat kauniin ja kohtuullisesti säätäkin kestävän suojauksen. Eikä tulevasta kunnossapidosta tarvitse kantaa huolta. Kokeneiden laavuntekijöiden mukaan nimittäin riittää, kun laavun käsittelee tervalla noin joka viides vuosi.

Siten tämä rakennelma on periaatteessa hyvin huokea oleskelutila, jonka tarvikkeet maksoivat noin 600 euroa.

Ohjeet

01
Laavun rungon teko vaihe vaiheelta 10 Vaihe

1

Laavu tehtiin routimattomaan hiekkamaahan pilareille. Keskellä nähtävä pilari tarvitaan vain, jos kannatinväli on enemmän kuin noin 350 cm (mallityössä 330 cm).

2

Alavaakapuut säädetään vaakasuoraan. Suomalaiseen routivaan maaperään laavua ei kannata tehdä pilareille, vaan esim. perustusharkoille suoraan maan päälle.

3

Neljään kulmapylvääseen tehdään lovet lattian tasoon asennettaville alavaakapuille. Lovet tehdään moottorisahalla ja taltalla. Puuvartista talttaa lyödään puunuijalla.

4

Neljän kulmapylvään alapäihin tehdään lovet myös pilarikengälle. Kaksi muuta loveusta ovat etusivun ja päädyn vaakapalkeille. Loveusten syvyys on 30 mm.

5

Kun kulmapylväät on pystytetty, ne täytyy tukea pystysuoraan laudoilla ennen työn jatkamista. Tarkista jälleen, että pylväät ovat pystysuorassa ja linjassa vaakatasossa.

6

Kulmapylväät ja palkit ovat paikoillaan ja kattokannattimia asennetaan. Huomaa niiden loveukset puoliväliin leveydestä. Tavaran poikkimitta on noin 50 x 150 mm.

7

Kattopalkkien takapäihin on tehty niiden kannatinpalkkiin sopivat loveukset. Loveus ulottuu kattokannattimen päähän saakka. Kattokannattimien väli on vain 50 cm.

8

Päätyjen ja takaseinän vinojäykisteet (50 x 100 mm soiroa) ottavat vastaan tuulikuormia. Jäykisteet ovat tarpeellista vahvemmat. Ne valittiin lähinnä ulkonäkösyistä.

9

Lattiapalkit lepäävät loveuksin alavaakapuihin kiinnitettyjen rimojen varassa. Riman yläpinta on 100 mm alavaakapuuta alempana. Lattiapalkkien väli on 50 cm.

10

Etusivun ylävaakapuu (75 x 175 mm) on kulmapylväiden varassa. Kattopalkit katkaistaan palkin keskeltä, jotta leveän räystään kannatinpuille jää myös tilaa.

02
Viimeistelytyöt 9 Vaihe

11

Alavaakapuiden ja kulmapylvään muodostama kulma. Huomaa pylvään muoto, pyöreä näkyvältä puolelta ja sahattu sivuilta, joihin kiinnitetään muita puurakenteita.

12

Räystäsuloketta varten kiinnitettiin ensin soiro vinotueksi kumpaankin pylvääseen ja sitten kannatinpalkki (75 x 175 mm) loveukseen. Vesikouruna toimii pintalauta.

13

Bitumikermikatteen aluslautana on yksi-tellen suurimpaan leveyteen särmättyä 25 mm lautaa. Niiden leveys ei ole siis vakiomitta. Lattialaudat ovat samanlaisia.

14

Kuvassa lautoja kiinnitetään ruuveilla, mutta pitkäikäisempi kiinnitys saadaan kuumasinkityillä nauloilla. Ensimmäinen lautakerros on särmäämätöntä lautaa.

15

Saumojen kohdalle naulataan sahauksessa ylijääneitä, paksuja pintaliuskoja. Ne sovitellaan vuoroin tyvi- ja latvapää ylöspäin, koska ne kapenevat voimakkaasti latvaa kohti.

16

Kolmiolistat päätyräystäällä johtavat veden vesikouruun (pintaliuska), joka nähdään kuvassa 12. Katon aluslaudat ulottuvat hieman reunimmaisen kattokannattimen yli.

17

Kermikate (kattohuopa) kiinnitettiin perinteisellä tavalla eli sulalla bitumilla. Kermin voi kiinnittää pelkillä nauloillakin. Nikkarikattajalle sopii parhaiten palahuopakate.

18

Kattohuovat kiinnitettiin yhtenä työvaiheena hieman reunoista limittäen. Tarvittavan bitumin sulatimme nestekaasulla. Työ on erittäin vaarallista kokemattomalle.

19

Perhe sai oivallisen oleskelupaikan, kun laavu sijoitettiin lähelle puita ja rantaa. Rahaa kului murto-osa tavallisen rakennuksen kustannuksista. Tilaa on runsaasti 6-8 henkilölle, joiden ei tarvitse aina varoa päätään, sillä katto on kohtuullisen korkealla.

Materiaalit

Puutavaraksi sopii parhaiten mänty

  • 2 alavaakapuuta (A), 75 x 190 x 3300 mm
  • 2 alavaakapuuta (B), 2400 mm
  • 2 ylävaakapuuta (C), 75 x 190 x 3900 mm
  • 1 kanatinpalkki (D), 50 x 150 x 3900 mm
  • 4 kulmapylvästä, Ø 200 mm, vain sisä- pinnat sahattu. Takimmaisten (E) pituus noin 130 cm, etummaisten (E1) 180 cm
  • 5 lattiapalkkia (F), 50 x 150 x 2400 mm
  • 7 kattokannatinta (G), 50 x 150 x 2700 mm
  • 4 vinotukea (H), 50 x 150 x 2000 mm
  • lattialautoja (J), 25 x 3300 mm
  • kattolautoja (K), 25 x 3300 mm
  • 2 kattopalkkia (L), 50 x 150 x 1500 mm
  • 2 kattopalkkia (L1), 50 x 150 x 600 mm
  • 4 kattopalkkia (L2), 50 x 150 x 550 mm
  • 2 lautaa 3300 mm (ei piirroksessa)
  • 30 x 150 mm särmäämätöntä vuorilautaa

Muuta

  • bitumia noin 2,5 litraa
  • kattohuoppaa, leveys 100 cm
  • 75, 125 ja 150 mm nauloja
  • väritöntä puunsuojaa
  • vernissaa, tervaa tai kuultavaa puunsuojaa pintaan

Vie aikaa

1 viikko

Hinta

Hinta noin 600 euroa

Puutavara . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 400 é
Bitumi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 é
Kattohuopa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 é
Betonipilarit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 é
Naulat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 é
Maalituotteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 é

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laavu