Kanoja iloksi ja hyödyksi

Kanat ovat helppoja hoidokkeja. Niille on myös helppo rakentaa pihalle kanala. Kanat tuovat pihalle päivisin elämää ja tarjoavat tuoreita aamiaismunia. Kanala on rakennettu paaluista, kanaverkosta ja kattolevyistä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
12 tuntia
Hinta
50 euroa

Johdanto

Kolmion muotoinen kanala koostuu kol-mesta paaluista rakennetusta kolmiosta. Molemmissa päädyissä on kolmiot ja lisäksi kohdassa, jossa katto ja paalu-tettu alusta kohtaavat. Kolmiot sidotaan paaluilla: yksi ylös ja kaksi alas.

Ohjeet

01
Tee näin 8 Vaihe

Kolmion muotoinen kanala koostuu kol-mesta paaluista rakennetusta kolmiosta. Molemmissa päädyissä on kolmiot ja lisäksi kohdassa, jossa katto ja paalu-tettu alusta kohtaavat. Kolmiot sidotaan paaluilla: yksi ylös ja kaksi alas.

Sivut verhoillaan kanaverkolla, mutta pohja jätetään paljaaksi, jotta kanat voi-vat käyskennellä nurmikolla. Toiseen päätyyn tehdään kiinteä pohja paaluista ja katto kattolevyistä. Toisessa päädyssä on ovi. Myös se on tehty kolmioksi ja saranoitu alhaalta niin, että sen voi vain laskea alas, kun ovi halutaan avata.

1

Rakenna paaluista kolme samankokoista kolmiota, joiden ympärille kanala pystytetään. Sahaa paalut mittaan ja kokoa ne kansiruuveilla. Esiporaa kansiruuveille reiät 10 mm:n poralla.

2

Kiinnitä kolmioiden pitkät paalut. Sahaa ne mittaan niin, että kanalan pituudesta tulee sopivia, ja kiinnitä kansiruuveilla. Kiinnitä ensin pohjan pitkät paalut. Esiporaa kansiruuveille reiät.

3

Kiinnitä myös harjapaalu kansiruuveilla. Paalut on sahattu niin, että ne työntyvät hieman ovipäädyn yli.

4

Kiinnitä paalut pohjaan kanalan toisessa päädyssä. Näin kanalaan saadaan yksi kuivana pysyvä alue. Kiinnitä paalut pitkillä ruuveilla kahteen kolmioon. Sijoita paalut tiiviisti toisiinsa kiinni.

5

Vedä nyt sivuille kanaverkkoa. Kiinnitä verkko sinkilöillä. Käytä hienosilmäistä verkkoa. Myös päätyyn ja ovipäätyyn asennetaan verkkoa. Verkkoa voi leikata pihdeillä.

6

Kiinnitä kattolevyt päätyyn, johon teit paaluista pohjan. Sijoita yksi kattolevy kummallekin kanalan sivulle. Naulaa levyt kiinni pitkiin paaluihin.

7

Kiinnitä sarana oven alareunan molempaan sivuun ja päätykolmioon, johon ovi sijoitetaan. Saranat sijoitetaan alas, jotta ovi voidaan avata vetämällä se yläosastaan alas.

8

Nyt kanala on valmis. Hienoa rakenteessa on, että kanalaa on helppo siirtää eri puolille pihaa tarpeen mukaan.

Materiaalit

 • 7 paalua á 220 cm
 • 15 kansiruuvia á 10 x 100 mm
 • Ruuveja, 5 x 100 mm
 • Kanaverkkoa
 • Sinkilöitä
 • 2 kattolevyä ja 1 harjalevy
 • Nauloja, 2,8 x 65 mm
 • 2 pientä lehtisaranaa ruuveineen
 • 1 haka ruuveineen

Vie aikaa

Puoli päivää

Hinta

Noin 50 €

Vaikeusaste

Hieno aloittelijan hanke, joka sopii kaikille.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …