Terassille nousi hieno huvimaja

Alun pitäen tarkoituksena oli tehdä vain katettu aurinkoterassi täysin kunnostetun talon viereen, mutta luettuaan Tee Itse-lehteä Martin Summanen innostui rakentamaan huvimajan. Martinin mielestä uusi paviljonki kruunaa koko puutarhan.

Martin Summanen on hyvin kokenut tee itse -mies. Vuonna 1991 hän osti vaimonsa kanssa omien sanojensa mukaan ”talorötiskän”. Talossa meni kaikki uusiksi: lattiat, seinät, katto ja kaikki sähkö- yms. asennukset.

Jouduttuaan kerran aikaisemmin remontoimaan yhden asunnon salamavauhdilla Martin ja hänen puolisonsa päättivät nyt edetä paljon rauhallisemmin ja vain huone kerrallaan. ”Siitä on se suunnaton etu, että työn aikana ehtii jopa ajatella”, Martin kertoo naureskellen.

LUE LISÄÄ: Rakenna itse hieno huvimaja

Siinä vaiheessa kun talo tuli valmiiksi, perheen lapset olivat jo kasvaneet teineiksi. Tämän vuoksi Martinin vaimo ehdotti, että he purkaisivat leikkimökin ja pystyttäisivät neljän tolpan varaan kevytrakenteisen katon. Näin pihan perälle saataisiin pieni aurinkoterassi. Martin löysi kuitenkin Tee Itse -lehdestä artikkelin, joka käsitteli huvimajan rakentamista, ja päätti, että he rakentavat sellaisen myös omalle pihalleen.

”Me” muuttui kuitenkin nopeasti ”minäksi”, kun Martinin vaimo loukkasi olkapäänsä. Joten Martin tarttui kahdeksankulmaiseen huvimajaansa rauhalliseen tahtiinsa – lehden ideoiden kera mutta omista ajatuksistaan kiinni pitäen.

Majasta tuli juuri sellainen kuin oli tarkoitus, vaikka perustan valu oli haaste. Martin halusi kerrankin selvitä hieman helpommalla ja tilasi betonin valmiina. Betoniyritys toi betonia liian vähän, joten Martin joutui lopulta lapion varteen.

12 kysymystä martinille

Jouduitko ostamaan joitakin välttämättömiä työkaluja?
Jouduin ja jouduin.... Ostin Festoolin upotussahan ja siihen ohjauskiskon. Se ei varmasti ollut täysin välttämätön väline, mutta se oli erittäin kätevä monessa työvaiheessa.

Mikä työssä oli hankalinta?
Perusta, sillä betonifirma toimitti liian vähän betonia. Loppujen lopuksi jouduin itse lapion varteen sekoittamaan hieman lisää betonia.

Mistä olet erityisen ylpeä?
Kattosaumoista. Luin Tee Itse -lehdestä vastaavasta projektista, jossa oli hyödynnetty metallirakenteita. Olen itse metallimies, mutta halusin tehdä rakenteet sahaamalla, sähköhöylällä jne.

Mikä on paras yksityiskohta?
Kattoliitos.

Kuinka paljon aikaa työ vaati?
Useita kuukausia. Työskentelen merenkulkualalla, joten olen töissä pitkiä jaksoja kerrallaan. Vastaavasti olen vapaalla useita päiviä peräkkäin. Tällöin työsken-telin majan parissa pitkiä pätkiä yhteen menoon.

Saitko joltakulta apua?
Rakensin valtaosan itse, mutta sain ystäviltäni apua palkkien, katon ja muiden vaativien rakenteiden nostossa ja paikoilleen asentamisessa.

Mitä mieltä vaimosi oli projektista?
Hän iloitsee siitä, kuten teinimmekin. Majassa on jo ehditty viettää juhlia ja illanistujaisia, kun me vanhemmat olemme olleet reissussa.

Tuliko projektista halvempi vai kalliimpi kuin olit ajatellut?
Hieman kalliimpi - ikkunat ja ovet ovat lämpölasia ja katto parempi ja kallimpi kuin olin ajatellut. Ikkunamyyjät vakuuttivat, että halvemmat ikkunat keräisivät majaan kosteutta.

Haluaisitko tehdä jotakin toisin, jos aloittaisit nyt kaiken alusta?
Varmistaisin, että saisin riittävästi betonia. Se nimittäin vetäytyy yllättävän paljon. Mitään muuta en oikeastaan tekisi toisin.

Mitä annat neuvoksi muille, jotka ryhtyvät vastaavaan työhön?
Ole tarkkana. Työhön sisältyy paljon mittaamista ja jiiriin sahaamista. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan.

Miten arvioit itseäsi asteikolla 1-10, jossa 10 on asiantuntija?
Remontoituani talomme läpikotaisin ja rakennettuani huvimajan ansaitsen kympin ei-ammattilaisena.

Mikä on seuraava projektisi?
Lähinnä ylläpitotöitä. Eiköhän meillä nyt ole piha-piirissämme jo kaikki, mitä kaipaamme.

Kaikki on koottu katon keskipisteeseen

Martin Summanen kutsuu paviljonkiaan pihan kruunuksi. Maja rakennettiin, kun päätalo oli ensin kunnostettu lattiasta kattoon. Majan hienoutena on ”tähtiliitos”, joka kokoaa kannattimet katolla toisiinsa. Tämä vaati nikkarointia.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Huvimaja