8-kulmainen huvimaja, jossa on avoimet seinät - osa 1

Tämä kahdeksankulmainen puutarhapaviljonki on jokaisen pihanomistajan unelma, sillä se on paitsi koristeellinen myös mukava yhteinen oleskelutila. Vaikka hanketta ei ole tarkoitettu aivan aloittelijalle, selviät hyvin tämän upean paviljongin rakentamisesta, kun seuraat vaihe vaiheelta ohjeitamme.

Vaikeusaste
Vie aikaa
80 tuntia
Hinta
1300 euroa

Johdanto

Useimmat rakennustarvikeliikkeet ja verkkokaupat myyvät itse koottavia huvimajapaketteja. Näin rakennettuna huvimaja saattaa maksaa jopa 3 000–4 000 €, eikä kalliskaan hinta aina välttämättä ole laadun tae.

Tämän vuoksi näytämme, miten voit rakentaa paviljongin alusta loppuun itse niistä materiaaleista, jotka itse ostat. Mikä parasta, tämän rakennuksen hinnaksi tulee noin kolmannes rakennustarvikeliikkeiden valmispaviljongeista. Esimerkin perinteikkään näköisen pihapaviljongin kustannuksiksi tuli noin 1 300 €.

Lyijykynä, säätökulma ja kulmamittari käteen!

On turha pelätä, että kattovasojen kaltevuuskulmien selvittämiseen, katon yläosan kokoamiseen ja säässä kuin säässä vääntymättömien kulmatolppien muotoiluun tarvitaan matemaattista erityislahjakkuutta.

Ammattikirvesmiehen neuvojen turvin työ sujuu ilman laskukaavoja. Selviät suunnitteluurakasta lyijykynän, säätökulman ja kulmamittarin avulla. Rakentamisen iloa!

LUE LISÄÄ: Rakenna itse hieno huvimaja

Luja perustus. Näytämme, miten rakennat huvimajan perustan.

Moderni kattorakenne vaihto- ja vasikkapalkkeineen. Taitavaa kirvesmiestyötä. Näytämme, miten rakennat kaiken tämän itse.

Nerokas tolppa ratkaisu. Katso, miten kolmiomalliset tolpat ja ylävaakajuoksu kootaan.

Itsekiinnittyvä kattohuopa helpottaa upean katon viimeistelyä.

Autenttiset puuosat näyttävät samalta kuin ”ennen vanhaan”.

Ohjeet

01
Alustan rakenne 5 Vaihe

Alusta rakennetaan 8 vankasta (100 x 100 mm) painekyllästetystä puutavarasta, joka on sahattu päistään 22,5°:n kulmaan. Palkit ruuvataan yhteen naulauslevyillä ja sidotaan poikkisuunnassa lankuilla (lattiavasat).

Koko kehikko lepää kahdeksan betonilaatan päällä, ja se on kiinnitetty reikänauhalla, jotta paviljonki pysyisi paikoillaan myös tuiskeissa ja tuulissa.

1

Aseta ensin alajuoksut (A) maahan ja kiilaa ne rakenne mahdollisimman tasaiseksi, ennen kuin ruuvaat osat yhteen.

2

Purista jokainen liitos tiiviisti yhteen ja kiinnitä liitokset laudalla ja parilla ruuvipuristimella. Naulauslevyt kiinnitetään liitoksen keskelle naulaus-levyruuveilla (5 x 35 mm). Ruuvaa sivulta viistosti liitokseen 5 x 100 mm ruuveilla.

3

Tarkista, että rakenne on varmasti 8-kulmainen mittaamalla suoraan rakenteen yli ulkoreunasta ulkoreunaan. Mitan pitää olla 320 cm. Käännä kehikko (naulauslevyt alaspäin) ja merkitse neljän vasan (B, C) paikat noin 52 cm:n välein.

4

Kiinnitä ensin kaksi ulointa lattiavasaa (C) kehikkoon. Tee niiden päädyistä merkit kehikkoon ja sahaa vasat, ennen kuin kiinnität ne kehikkoon viistosti ruuvaten 5 x 100 mm ruostumattomilla ruuveilla.

5

Kaksi keskimmäistä lattiavasaa (B) kiinnitetään palkkikenkiin, jotka kiinnitetään 5 x 35 mm naulauslevyruuveilla. Tarkista, että vasat ovat linjassa kehikon yläreunan kanssa.

02
Lautalattia 7 Vaihe

Paviljongin pohja on vankka ja kestävä, ja se ankkuroidaan niin, että huvimaja selviää kovistakin tuulista. Pohja nostetaan irti maasta ja suojataan maakosteudelta bitumihuovalla. Näin terassilaudat voidaan asettaa kehikolle. Me valitsimme siperiankuusilaudat, mutta muutkin lajit käyvät. Halvin ratkaisu on käyttää painekyllästettyjä terassilautoja. Painekyllästys ei tosin ole välttämätöntä, sillä laudat eivät ole maakosketuksessa.

Betonikulmien paikkojen merkitsemiseksi kehikkoa nostetaan hieman ja maahan isketään kepit kaikkien kahdeksan kulman kohdalla. Tämän jälkeen kehikko voidaan poistaa ja perusta valaa.

1

Vala jokaisen liitoksen (kulmissa) tueksi betonia käyttämällä pari ämpärillistä betonia ja pieniä betonilaattoja, jotka oikaistaan vaateriin. Työnnä betoniin pätkä teräsnauhaa ankkurointia varten.

2

Nosta kehikko paikalleen, kun betoni on kovettunut vuorokauden kuluttua. Tarkista vesivaa’alla kehikon suoruus, ennen kuin sijoitat ja kiinnität pohjarakenteen lopullisesti.

3

Kiinnitä pohjakehikko teräsnauhalla ja naulauslevyruuveilla. Betonilaattoja on nostettu niin, että kehikko ei ole maakosketuksessa. Laita vaakajuoksun ja betonilaatan väliin bitumihuopapala, jotta kosteus ei nouse rakenteisiin.

4

Tue lattiavasoja keskeltä muutamalla vanhalla pihalaatalla ja terassilaudan (D) pätkällä. Aseta bitumihuopa laudan alle, ennen kuin kiinnität sen ruuveilla.

5

Asenna terassilaudat (D). Käytä 5 x 70 mm ruostumattomia ruuveja. Anna lautojen työntyä sivuilta hieman kehikon yli, mutta vain vähän, jotta puutavaraa ei mene paljon hukkaan.

6

Sahaa reunat lopuksi siisteiksi pyörösahalla. Upotussahaa ja ohjainkiskoa käyttämällä lattian saa helposti myötäilemään pohjakehikon ulkoreunoja.

7

Valmis. Tässä on kahdeksankulmainen terassin alusta. Nyt alkaa hankkeen hauskin vaihe eli alustan kattaminen.

03
Pystytolpat 2 Vaihe

Jotta paviljongin kattorakenne olisi turvallinen, se perustetaan vankkojen tolppien varaan. Pystytämme 8 tolp-paa 45 x 95 mm:n lankuista. Lankut asetetaan pareittain, jolloin syntyy V-rakenne, jonka terävä reuna on suunnattu terassin keskelle. Näin rakenteesta tulee riittävän jäykkä, ja se kestää yläjuoksun ja katon painon.

Pihan suuntaan näkyvä rako suljetaan myöhemmin peitelistalla, jonka sivut sahataan viistoon (22,5°), jotta lista istuu rakoon. Tämä tehdään sitten, kun paviljonki on maalattu.

1

Asenna kaksi tolpanpätkää (E) kulman viereen, suoraan kulmaan kehikon etureunan kanssa. Kulmatolppa on oikein sijoitettu kun tolpanpätkän takareuna osuu merkkiviivaan. Kiinnitä tolpan kiinnittävä naulauslevy.

2

Kiinnitä nyt kaikki tolpat (E) pareittain. 60 x 70 mm naulaus-levyillä ja 5 x 35 mm naulauslevyruuveilla. Ruuvaa tolpat viistosti yhteen takareu-noistaan, kulma kulmaa vasten, kolmella 5 x 70 mm ruuvilla.

04
Yläjuoksu 5 Vaihe

Kun tolpat on pystytetty, katon tueksi on rakennettava yläjuoksu. Se tehdään 45 x 95 mm lankuista, jotka ruuvataan yhteen pareittain.

Toinen kahdesta lankusta asennetaan tolppien päälle, ja toinen sovitetaan tolp-pien väliin. Tolppien päälle tulevat lan-kut sahataan 122 cm:n pituuteen ja 22,5 asteen kulmaan päistään aivan kuten alustaan käytetyt palkit.

Alemmat lankut (G) ovat 105,3 cm pitkiä, mutta ne on katkaistu suoraan 90 asteen kulmaan. Näytämme, miten selviät tästä tehtävästä.

1

Sahaa kahdeksan ylintä lankkua (F) ja viistä ne 22,5°:n kulmaan. Tee lankunpätkän mukaiset merkinnät molempiin päätyihin, jolloin saat tolppien väliin tulevan lyhyen lankun (G) pituuden. Tässä sen pituus on 105,3 cm. Sahaa myös nämä 8 kpl.

2

Kokoa kaksi lankkukappaletta vedenkestävällä puuliimalla ja 5 x 70 mm ruuveilla. Kiinnitä ensin pari ruuvia jokaiseen päätyyn ja käännä lankut sitten ympäri ja ruuvaa loput päältä päin. Näin ruuvit eivät jää näkyviin.

3

Asenna kahdeksan yläjuoksua ja kiinnitä ne tolppiin yläpuolelta. Kun yläjuoksut on sahattu tarkasti ja asennettu oikein, niistä muodostuu tasasivuinen 8-kulmainen rakenne, jonka pystytolpat seisovat tarkasti pystysuorassa.

4

Kiinnitä yläjuoksut kulmista toisiinsa. Liitokset painetaan tiivistii yhteen ja kiinnitetään kahdella 5 x 100 mm viistoon asennettavalla ruuvilla. Kummallekin puolelle tulee yksi ruuvi.

5

Sahaa kulmien kärjet. Jotta kattovasat voidaan myöhemmin asentaa tiiviisti yläjuoksuja vasten, yläjuoksujen ulkoreunojen kulmat pitää viistää tasaisiksi.

05
Kattorakenne 2 Vaihe

Kahdeksaa kattovasaa on lähes mahdotonta koota tasaiseksi kartioksi ellei ole ammatiltaan perinteinen kirkonrakentaja. Ratkaisimme haasteen tukevan kiekon ja 8-kulmaisen keskipölkyn avulla, jota vasten kaikki kattovasat tuetaan.

1

Sahaa pyöreä Ø 70 cm:n kiekko (N) 22 mm vanerista ja piirrä siihen kahdeksan yhtä suurta ”piirakansiivua”. Kattovasojen paikat merkitään keskeltä kiekon reunaan.

2

Sahaa kulmat 30 cm pitkästä 12 x 12 cm:n pölkystä (Q). Tee merkki 3,5 cm:n päähän jokaisesta kulmasta ja sahaa kulmat merkkien mukaan. Nyt pölkyssä on kahdeksan 5 cm:n pintaa kattovasoille.

06
Kattovasat 5 Vaihe

Katto rakentuu kattovasoista, jotka sijoittuvat kattopintojen yhtymäkohtiin. Tässä on kahdeksan lankkua, jotka asennetaan syrjälleen ja kootaan 8-kulmaista pölkkyä (Q) vasten. Jotta kattovasojen keskinäistä etäisyyttä olisi helpompi hallita, käytämme tekemäämme kiekkoa ja kiinnitämme kattovasat siihen. Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta kuvat selvittävät, mitä tarkoitamme.

Sen sijaan että sovittelisimme kattovasoja vuoroin vasemmalle ja oikealle, kiinnitämme aluksi neljä kattovasaa kiekkoon ja 8-kulmaisiin pystytolppiin. Kun ne on asennettu, rakenne nostetaan ylös. Tähän tarvitset apulaisia.

1

Valmista ensin malli lastulevystä. Mittaa 159 cm levyn yhdeltä sivulta sisään päin ja merkitse paviljongin keskikohta. Aseta laudanpätkä (P) alakulmaan osoittamaan kohti keskustaa 30°:n kulmassa. Lauta saa työntyä 30 cm levyn yli.

2

Siirrä pölkky (Q) ja kiekko (N) mallilevyyn. Merkitse, miten lauta (P) kohtaa pölkyn (Q). Tutki, miten lauta P sijoittuu suhteessa kiekkoon N.

3

Tee lautaan (P) merkki lovelle kohtaan, jossa lauta kohtaa kiekon (N). Katosten tukipalkeissa usein käytetty lovi on helppo sahata pistosahalla.

4

Merkitse lovi myös siihen kohtaan, missä kattovasa kohtaa yläjuoksun (F). Se sijoittuu lastulevyn yläkulmaan. Lovi saa olla korkeintaan 1/3 kat-tovasan leveydestä. Sahaa se pistosahalla.

5

Tarkista, sopiiko kattovasamalli (P), kun lovet on sahattu. Nyt voit tehdä mallin mukaiset merkinnät kaikkiin kahdeksaan kattovasaan ja sahata lovet.

07
Vasojen kokoaminen 5 Vaihe

Nyt voit koota kattovasarakenteen. Ensimmäiset neljä vasaa asennetaan harjan kiekkoon jo maassa. Aseta harjakiekko sellaiselle korkeudelle maasta, ettet joudu liiaksi kumartelemaan. Kun neljä kattovasaa on kiinnitetty, koko rakennelma nostetaan paikalleen ja loput osat asennetaan.

Kun kaikki kattovasat ovat paikoillaan ja kiinnitetty ruuvein ja naulauslevyin, rakenne on jo todella vankka ja kantava. Tästä huolimatta vahvistamme rakennetta vielä kiekon alle sijoitettavilla vasikkapalkeilla.

Tukipalkit (K) on tehty joulukuusen jalan tapaan ja koottu keskeltä lovin.

1

Kiilaa kiekko (N) ja pölkky (Q) hyvälle työskentelykorkeudelle niin, että saat kattovasat irti maasta. Pyydä apuvoimia paikalle tai kiilaa kattovasat siksi aikaa, kun kiinnität ne tolppiin ja kiekkoon.

2

Kiinnitä kattovasat (J) tarkasti pölkyn (Q) tasapinnan keskelle kahdella 5 x 120 mm ruuvilla. Nosta raken-ne paikallleen ja kiinnitä kaikki kattovasat yläjuoksuun (F ja G) naulauslevyillä molemmilta sivuilta.

3

Kiinnitä loput neljä kattovasaa kahdella ruuvilla harjalle ja kahdella naulauslevyllä yläjuoksuun (F ja G). Vasojen räystäälle tulevat päät ovat suorat eli ne on sahattu 30°:n kulmaan kuten ylhäälläkin.

4

Tee tukipalkeista (K) joulukuusen jalan mallinen ristikko. Ristikko on muotoiltu vasojen mukaan. Kiinnitä se jokaisesta liitoksesta kahdella 5 x 100 mm ruuvilla ja yhdellä ruuvilla pölkkyyn (Q) kiekon läpi.

5

Ristikko kootaan loviliitoksin. Palkkien keskelle tehdään identtiset lovet, joiden leveys on sama kuin lankun paksuus (4,5 cm) ja syvyys puolet niiden leveydestä (4,9 cm).

08
Vaihtopalkit 5 Vaihe

Ennen kuin päästään kattoverhoilun tekoon, rakennetta täydennetään ylimääräisillä tukirakenteilla, koska kattovasojen etäisyys toisistaan on melko suuri katon reunoilla. Tuet tehdään nk. vasikkapalkeilla, joilla kattovasojen väliset etäisyydet saadaan puolitettua. Ennen kuin vasikkapalkit voidaan kiinnittää, kahdeksan kattovasaa sidotaan poikittaissuunnassa ns. vaihtopalkkien avulla. Ne sijoitetaan 105 cm:n etäisyydelle pölkyn keskipisteestä. Emme käytä aikaa pituuksien ja kulmien laskemiseen, vaan merkitsemme vasikkapalkkien paikat suoraan rakenteeseen kuten ammattikirvesmieskin tekisi.

1

Mittaa 105 cm pölkyn (Q) keskipisteestä ja tee selvät merkit kaikkien kattovasojen yläpintaan. Kiinnitä vaihtopalkki puristimilla kattovasojen päälle tekemiesi merkkien linjaan.

2

Merkitse pieni kulmaero, joka kattovasassa on suhteessa vaihtopalkkiin. Tämä on helppo tehdä pitelemällä säätökulmainta kuten kuvassa ja piirtämällä timpurinkynällä merkkiviiva vaihtopalkin syrjään. Tee sama toiselle puolelle.

3

Merkitse nyt sahauslinja vaihtopalkin alapintaan molempiin päätyihin. Sahaa kahdeksan vaihtopalkkia (L) katkaisu-/jiirisahalla. Hienosäädä kulmia tarvittaessa hieman, jos vaihtopalkit eivät istu täydellisesti.

4

Paina vaihtopalkit (L) paikoilleen ja kiinnitä ne viistoon ruuvaten kahdella 5 x 100 mm ruuvilla molemmilta puolilta.

TÄRKEÄÄ! Vaihtopalkin yläreunan pitää olla linjassa kattovasan yläreunan kanssa.

5

Upea näky! Kaikki kahdeksan vaihtopalkkia on sovitettu ja kiinnitetty. Ne ovat tarkasti samassa linjassa yläjuoksujen kanssa. 70 cm pitkät vaihtopalkit puolittavat jokaisen kolmion mallisen kentän.

LUE LISÄÄ: Rakenna itse hieno huvimaja

Materiaalit

Pohjarakenne:

100 x 100 mm painekyll. puutavaraa:
• 8 alajuoksupalkkia (A) á 122 cm

50 x 100 mm painekyll. puutavaraa:
• 2 lattiavasaa (B) á 300 cm
• 2 lattiavasaa (C) á 210 cm

28 x 120 mm terassilautoja:
• 19 lattialautaa (D) á 300 cm

Lisäksi:
• 4 kpl 45 x 97 mm palkkikenkiä
• 8 naulauslevyä
• 250 cm galvanoitua reikänauhaa
• Kattohuopaa
• 5 x 35 mm naulauslevyruuveja
• 5 x 70 mm ja 5 x 100 mm ruostumatt.
• Ruuveja
• Betonia
• Laattoja

Tolpat ja yläjuoksut:

45 x 95 mm painekyll. puutavaraa:
• 16 pystytolppaa (E) á 215 cm
• 8 yläjuoksua (F) á 122 cm
• 8 yläjuoksua (G) á 105,3 cm

25 x 150 mm mäntylautaa:
• 8 peitelistaa (H) á 6 x 215 cm

Lisäksi:
• 16 kpl 60 x 70 mm kulmarautoja
• 5 x 35 mm naulauslevyruuveja
• Ruuveja: 5 x 70 mm ja 5 x 100 mm

Kattopalkkirakenne:

45 x 95 mm painekyllästettyjä lankkuja:
• 8 kattovasaa (J) á 210 cm
• 2 tukipalkkia (K) á 110 cm
• 8 vaihtopalkkia (L) á 70 cm
• 8 vasikkapalkkia (M) á 110 cm

22 mm vaneria:
• 1 pyöreä kiekko (N), halkaisija 70 cm

120 x 120 mm tolppia:
• 1 yläkappale (Q), 30 cm

Kattopalkkirakenteen malli:
• 21 x 95 mm lauta (P), 210 cm (ei kuvassa)
• 1 lastulevy, 122 x 244 x 2,2 cm (ei kuvassa)

Lisäksi:
• 16 kulmarautaa
• Ruuveja: 5 x 100 ja 5 x 120 mm
• 5 x 35 mm naulauslevyruuveja

Vie aikaa

Noin 80 tuntia

Hinta

Hieman alle 1 300 €

Vaikeusaste

Hanke on keskitasoa hiukan haastavampi, mutta jos seuraat ohjeita, onnistut kyllä.

Piirustus

Näin kokoat huvimajan

Vankka pihapaviljonki rakennetaan pääasiassa 45 x 95 mm puutavarasta. Lisäksi tarvitaan hiukan myös toisenkokoista puutavaraa (kts. tarvikeluettelo).

Näin kokoat huvimajan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Huvimaja