Kasvojenkohotus autotallille

Jos autotallisi ovi on kovin kulunut, ei kannata epäröidä. Mikäli oven kehys on vielä kunnossa, on verhoilu helppo vaihtaa ilman koko oven purkamista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
250 euroa

Johdanto

Sen sijaan, että koko autotallin ovi purettaisiin ja sen jälkeen yritettäisiin koota takaisin paikoilleen, vaihdetaan tässä muutama lauta kerrallaan. Näin ovi myös pysyy koossa koko ajan.

Valitsimme tähän oveen limilaudoituksena tehtävän vaakalaudoituksen, johon käytimme lehtikuusilautoja. Lehtikuusi kestää oikein käsiteltynä niin tuulet kuin tuiskutkin.

Lautojen pituus on helppo mitata vertaamalla nykyiseen oveen, koska niiden pituus tulee olemaan sama. Lautojen määrä taas riippuu siitä, kuinka suuri alue yhden laudan tulee peittää. Jos se on tiedossa, ratkeaa ongelma laskemalla:

Lautojen määrä:

  • Oven korkeus 210 cm. Yhden laudan peittoleveys 13,0 cm
  • Lisätään kahden millimetrin ilmarako.

Toisin sanoen 210 cm: 13,2 cm = 15,9 lautaa, joka pyöristetään 16 lautaan.

Lautojen välillä on hyvä olla kaksi millimetriä tilaa laajeta ja supistua.

Ohjeet

01
Valmistelut 6 Vaihe

1

Laudat sahataan pituuteen. Mittaaminen on helppoa, koska uusien lautojen pituus on sama kuin entisten. Työ tehdään muutamaa päivää ennen verhoilun paikalleen asentamista, jotta puunsuojaöljyllä on aikaa kuivua.

2

Lehtikuusilaudat käsiteltiin kullankeltaisella öljyllä. Näin ne saavat enemmän kuultoa ja kestävät pitem-pään. Myös väritöntä öljyä voi käyttää. Lau-tojen annetaan kuivua muutaman päivän ajan. Muista öljytä myös lautojen päät.

3

Sisäkehyksen molemmilla puolilla oleva kulmarauta varmistaa kehyksen pysymisen paikallaan suorassa kulmassa, kun oven paino poistetaan ja nostomekanismi jää paikoilleen.

4

Jotta kehys ei vääntyisi, poistamme laudat vain puolen metrin alueelta kerrallaan. Kehyksen painoa on kevennettävä varovasti, koska nostomekanismi on yhä paikallaan. Ylimmät laudat saavat olla paikoillaan niin kauan kuin mahdollista.

5

Ensimmäinen lauta asennetaan suoraan kehykseen. Ensimmäistä lautaa voi sahata linjaan alustan kanssa, jos oven alla oleva kiveys on vino.

6

Lautojen jako merkitään kehykseen. Näin laudat sijoittuvat kauniin tasaisesti, vaikka ne olisivat hieman vinoja tai erikokoisia.

02
Uusi verhoilu 5 Vaihe

1

Alalautaan on tehtävä tippanokka ennen kehykseen asentamista. Eli reunus, jota pitkin sadevesi pääsee valumaan pois.

2

Asennetaan seuraavat laudat. Käytimme jokaiseen kehyspuuhun kaksi kappaletta 4,5 x 60 mm:n A4-merkinnällä varustettuja ruostumattomia ja haponkestäviä ruuveja.

3

Yhtä laudoista käytetään porausmallina, jotta ruuvit saadaan siististi paikoilleen. Porattaessa millimetrin verran ruuvia suuremmalla poralla on puulla tilaa laajeta ja supistua.

4

Lautoja pidetään koko ajan paikoillaan merkkiviivojen kohdalla ja ne kiinnitetään ruuvaamalla esiporattuihin reikiin.

5

Ylin lauta sahataan sopivaan korkeuteen joko pistosahalla, kuten tässä, tai käsisahalla. Laudat katkaistiin pituuteen katkaisusahalla, mutta ne voi hyvin sahata myös käsisahalla.

Materiaalit

28 x 145 mm:n lehtikuusta
• 16 lautaa á 270 cm
• Ruostumattomia A4-ruuveja, 4,5 x 60 mm
• Kullankeltaista puunsuojaöljyä

Vie aikaa

1 päivä + öljyn kuivumisaika

Hinta

Noin 250 €

Vaikeusaste

Jos oven kehys on edelleen kunnossa, on verhoilun uusiminen helppoa.

Vinkit & niksit

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Autotalli