Tukeva ja tyylikäs autokatos

Tässä jutussa tehdään tyylikäs autokatos talon eteen vanhan parkkipaikan tilalle. Näytämme, miten teet kaiken alusta loppuun.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Noin 14 päivää
Hinta
Noin 7000 euroa

Johdanto

Pihakiveyksen tekemisessä ei kannata mennä siitä, mistä aita on matalin. Jos pohja tehdään huonosti, kiveys ei kestä autojen painoa, ja kaikki pitää tehdä uusiksi.

Näytämme tässä jutussa, miten teet pihatien oikein. Katso, miten kaivat pohjan, valat reunatuet, asennat autokatoksen tolppakengät, tiivistät murskeen ja ladot laatat.

Pihatien päälle rakennetaa autokatos, jonka rakenne on yksinkertainen mutta toimiva.
Avainsanat ovat suunnittelu, perusteellisuus ja yksityiskohtien ymmärrys. Tila käytetään hyväksi mahdollisimman hyvin eikä tärkeissä asioissa tehdä komporomisseja.

Jutussa näytetään ja kerrotaan perusteellisesti, miten rakennat autokatoksen vaihe vaiheelta. Saat myös piirustukset, 3D-mallin ja materiaalilistan.

Ohjeet

01
Pohja 4 Vaihe

Pihatiessä tärkeintä on pohja. Toistuva sisään ja ulos ajaminen ja renkaiden kääntäminen saa laatat liikkumaan, jos kiveyksen reunoja ei ole tuettu kunnolla.

Pehmeä pintamaa pitää poistaa, jotta kiveykselle saadaan hyvä pohja. Voit tehdä kallistuksen jo perusmaahan ja levittää sen päälle suodatinhiekkaa ja mursketta. Murskeen päälle levitetään muutaman sentin kerros asennushiekkaa ja laatat. Sopiva kallistus on noin 2,5 senttiä metriä kohti.

1

Poista pintamaa niin syvältä, että pihatien alle mahtuu vähintään 15 senttiä suodatinhiekkaa, 12 sentin kerros mursketta ja 3 senttiä asennushiekkaa.

2

Aloita levittämällä 15-30 sentin kerros suodatinhiekkaa ja tiivistä se tärylevyllä. Levitä kerroksen päälle 10-15 sentin kerros mursketta ja tiivistä myös se. Levitä lopuksi 2-4 sentin kerros asennushiekkaa.

3

Kaiva reunoille noin 25 senttiä syvä ja 35 senttiä leveä kouru. Kaada siihen betonia ja paina reunakivet märkään betoniin. Voit rapata harkot myöhemmin. Reunakivet pitävät maan ja laatat paikoillaan.

4

Tasoita asennushiekka upottamalla siihen rautaputket ja vetämällä pinta tasaiseksi niitä pitkin linjarilla.

02
Kiveys 6 Vaihe

Pihatien pinta tehdään yleensä betonilaatoista.

Kaupoissa on paljon erivärisiä ja erikokoisia betonilaattoja. Isoissa laatoissa on se hyvä puoli, että niiden väliin jää suhteellisen vähän saumoja. Toisaalta isot laatat ovat melko raskaita, ja niitä on vaikea käsitellä. Pihatien laattojen pitää olla vähintään 6 senttiä paksuja, jotta ne kestävät autojen painon.

Tässä käytetään suhteellisen pieniä laattoja. Ne ovat kevyempiä, ja ne on helppo asentaa siististi eri tasoille.

1

Maapohja kannattaa tutkia ennen kuopan kaivamista. Jos maa on hiekkainen ja läpäisee hyvin vettä, pintamaata pitää yleensä poistaa vain noin 35 sentin kerros. Jos pintamaa on multainen ja märkä, sitä pitää poistaa syvemmältä, ja tilalle pitää levittää tavallista paksumpi kerros suodatinhiekkaa ja mursketta.

2

Pihatien laattojen pitää olla paksumpia kuin esimerkiksi terassilla, jotta kivet kestävät autojen painon. Käytä vähintään 6 senttiä paksuja laattoja.

3

Kaiva kuopat tolppakengille katoksen tolppien kohdalle. Upota tolppakengät märkään betoniin. Yhdistä tolppakengät toisiinsa palkilla, jotta ne eivät liiku valamisen aikana.

4

Aloita uusien laattojen asentaminen vanhan kiveyksen vierestä, jotta et joudu leikkaamaan laattoja sopiviksi kiveyksen molemmilta reunoilta.

5

Lado kokonaiset laatat isoille pinnoille ja jätä leikkaaminen viimeiseksi. Siten saat pidettyä laatoituksen suorana ja leikattua kivet kerralla.

6

Kaada kiveykselle saumahiekkaa ja harjaa se saumoihin ristiin rastiin. Aja sen jälkeen kiveyksen yli tärylevyllä, jotta hiekka valuu saumojen pohjalle. Lisää hiekkaa ja täytä saumat kokonaan.

03
Tolpat ja palkit 4 Vaihe

Autokatoksen rakenne on yksinkertainen. Tolpat pystytetään maahan valettuhin tolppakenkiin ja sahataan oikean pituisiksi. Sen jälkeen niiden päälle asennetaan poikki- ja kattopalkit.

Katolle satava vesi johdetaan katoksen taakse sahaamalla takatolpat etutolppia lyhyemmiksi.

Katoksen kallistuskulma riippuu muun muassa pinnoitteesta. Noudata katemateriaalin valmistajan ohjeita ja tee katosta tarpeeksi jyrkkä.

1

Asenna tolpat (A) tolppakenkiin ja tue tolpat suoriksi parilla lankulla.

2

Takatolpan (A) pitää olla etutolppaa lyhyempi, jotta katto kallistuu taaksepäin. Viritä linjalanka etupalkista takapalkkiin (B). Tässä katto kallistuu 2,5 senttiä metriä kohti. Kallistuskulma riippuu muun muassa katemateriaalista. Tee lovi etutolppaan (A) ja nosta palkki sen päälle.

3

Asenna aluksi etupalkki, keskimmäinen palkki ja takapalkki (E), jotta rakenne jäykistyy. Sen jälkeen voit asentaa loput palkit niiden väliin. Pidä huoli, että palkit ovat vähintään 60 sentin välein.

4

Tässä tehdään lovet palkkeihin (E) palkin (B) kohdalle. Loveaminen jäykistää katoksen rakenteen ja tekee siitä tukevan. Älä tee lovista liian syviä, jotta rakenne ei heikkene liikaa.

Palkit kevyelle katokselle

04
Laudoitus ja katto 5 Vaihe

Tämä autokatos on päästä avoin, eikä sitä eristetä, joten laudoituksen alle ei tarvita tuulensuojalevyjä.

Vuorilaudat kiinnitetään lankkuihin, jotka ruuvataan kiinni tolppiin ja palkkeihin. Laudat voi asentaa ylipitkinä ja sahata poikki kerralla tolpan reunaa pitkin.

Suosittelemme kiinnittämään laudat 4,5x50 millin ruuveilla. Poraa lautojen päihin valmiit reiät, jotta ruuvit eivät halkaise lautoja.

1

Tee runko lankuista (C). Asenna lankut noin 3 senttiä tolppien (A) pintaa syvemmälle, jotta lautojen päät eivät jää näkyviin.

2

Asenna ruuvit vähintään 25 millin päähän laudan (G) päistä ja reunoista, jotta ne eivät halkea. Muista tarkistaa tasaisin väliajoin, että tolppien eri puolilla olevat laudat ovat samassa linjassa.

3

Halkaise ylimmät laudat siten, että ne tulevat tiiviisti yläpalkkia (B) vasten. Sahaa sivuille tulevat laudat katon kallistuskulman mukaan.

4

Asenna katelevyt siten, että niiden reuna on samassa linjassa palkkien (E) päiden kanssa, jotta voit asentaa otsalaudan (H) ja peitelaudan (J).

5

Välirimat (F) tukevat tässä valokatelevyjä. Yleensä palkkien päälle pitää asentaa ruoteet, jotta valokatelevyt eivät painu mutkalle.

Materiaalit

Puurakenne:

 • 10x10 cm kestopuutolppia (A)
 • 48x148 mm lankkua (B) palkeiksi
 • 48x98 mm lankkua runkotolpiksi (C) ja vinotuiksi (D)
 • 48x198 mm lankkua kattopalkeiksi (E)
 • 48x 98 mm lankkua kattopalkkien väliseksi tueksi (F)
 • 25x125 mm lautaa ulkovuoraukseen (G)
 • 25x125 mm kestopuulautaa otsalaudoiksi (H)
 • 20x100 mm kestopuulautaa peitelaudoiksi otsalautojen päälle (J)
 • Välikapuloita (K)

Lisäksi:

 • Valokatelevyjä (tässä lämpökatetta)
 • 4,5x50, 4,5x70, 4,5x90, 4,5x100 ja 4,5x120 mm ruuveja
 • Kuivabetonia
 • Kulmarautoja (80x80 mm)
 • Naulalevyruuveja
 • Kansiruuveja tolppakengille
 • Tolppakenkiä ja kiinnikkeitä
 • Maalia

Vie aikaa

Noin 14 päivää.

Hinta

Noin 7000 euroa.

Vaikeusaste

Tämän projektin avainsanat ovat perusteellisuus ja yksinkertaiset materiaalit. Hyvät suunnitelmat ja kokemus auttavat onnistumaan.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Räystäät

Päätyräystäitä on pidennetty lankunpätkillä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Otsalaudat

Katto viimeistellään joka puolelta painekyllästetyillä laudoilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pilarikengät

Kaikki tolpat pystytetään pilarikenkiin. Ne valetaan betoniin ennen laattojen latomista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Runko

Vuorilaudat jaetaan kenttiin ja ruuvataan kiinni lankuista tehtyyn runkoon.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vinovuorilaudat

Valmiiksi maalatut mustat laudat ovat melko halpoja, ja ne on helppo asentaa.

Avaa 3D-malli

Video

Kaato kiveykselle

Kaato on helppo mitata noppakoron avulla

Niksi linjalangalle

Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

Kivien ja laattojen saumaaminen

Oikea asennushiekka tekee kiveyksestä vahvan

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …