Rakenna itse uima-allas

Kukapa ei haluaisi pulahtaa viileään uima-altaaseen kuumana kesäpäivänä? Lidströmin perhe halusi takapihalleen altaan ja teki unelman eteen töitä neljä kuukautta. Altaan ympärillä on tyylikäs puuterassi ja lasikaiteet, joiden läpi kelpaa katsella maisemia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 kuukautta
Hinta
10 000 euroa

Johdanto

Tämä uima-allasprojekti sai alkunsa paljuhaaveesta.

Lidströmin perhe etsi pihalleen sopivaa kylpytynnyriä, mutta huomasi pian, että paljut ja uima-altaat maksavat melkein yhtä paljon.

Uima-altaaseen mahtuu enemmän väkeä ja sitä voi käyttää monipuolisemmin, joten perhe vaihtoi paljun altaaseen.

Uima-altaan kokoisen kuopan kaivaminen oli iso urakka. Lisäksi altaalle piti valaa perustukset ja rakentaa tukimuuri.

Projekti lähti vähän käsistä, sillä Kim ja Bettina päättivät rakentaa altaan ympärille ison puuterassin, aidan ja lasikaiteet, joiden läpi voi ihalla maisemia.

Perhe käytti kesäparatiisinsa rakentamiseen neljä kuukautta ja noin 10 000 euroa. Se oli kaiken vaivan ja rahan arvoista, sillä koko perhe nauttii sinisessä vedessä polskimisesta.

Voit lukea jutusta lisää luksusaltaan syntyprosessista ja siitä, mitä kaikkea rakentamisessa pitää ottaa huomioon. Tiedoista on hyötyä, jos päätät joskus rakentaa uima-altaan omalle taka pihallesi.

Ohjeet

01
Mieti valmiiksi nämä asiat 6 Vaihe

Uima-altaan rakentamisessa pitää ottaa kantaa moniin asioihin kuten materiaaleihin ja veden käyttöön. Kim ja Bettina kertovat omista kokemuksistaan.

Vesiliittymä

Vesihanan ja viemärin pitää olla aivan altaan vieressä, jotta allas on helppo täyttää ja tyhjentää. Altaaseen pitää lisätä vettä säännöllisesti, sillä vesi haihtuu auringon paisteessa. Syksyllä allas pitää tyhjentää, kun lämpötila laskee noin seitsemään asteeseen, jotta putket tai altaan muut osat eivät halkea ensimmäisten pakkasten tullen. Allas otetaan uudelleen käyttöön keväällä, kun lämpötila pysyy selvästi nollan yläpuolella. Tähän altaaseen mahtuu 48 kuutiometriä vettä.

Altaan materiaali

Markkinoilla on eri materiaaleista tehtyjä uima-altaita. Yleisimmät materiaalit ovat teräs, lasikuitu ja styroksi. Kim ja Bettina päätyivät teräsaltaaseen, koska se oli melko halpa ja teräsallas on suhteellisen helppo asentaa itse. Tämän soikean altaan seinät on tehty galvanoidusta ja pinnoitetusta teräksestä, ja altaan sisäpinta on paksua PVC-muovia. Sisäpinnan paksuus on 0,6 milliä, ja sen värin voi valita itse. Värivaihtoehtoja on useita.

Yhtenäinen vai koottava

Altaan valmistusmateriaali vaikuttaa siihen, onko se yhtenäinen vai osista koottava. Asennuspaikalla koottavat teräsaltaat ovat yleensä melko edullisia. Lasikuitualtaat on valettu valmiiksi muotissa, ja ne toimitetaan tontille kokonaisina. Ison altaan kuljettaminen voi tulla kalliiksi, ja sen asentamiseen tarvitaan kaivinkone tai nosturi, jolla pääsee kuopan viereen. Se ei olisi ollut mahdollista Lidströmien pihalla.

Huolto ja puhdistus

Altaan puhdistaminen ja huoltotyöt vaativat aikaa ja vaivaa. Kim ja Bettina käyttävät altaasta huolehtimiseen noin tunnin päivässä. Allas puhdistetaan roskista joka päivä uimakauden aikana Myös pH-arvo ja kloorin määrä tarkistetaan päivittäin, jotta vesi pysyy hyvänä. Altaan myyjä järjesti huoltamisesta päivän pituisen koulutuksen.

Altaan ympäristö

Altaan reunoilla olevien pintojen pitää kestää vettä, joten allasalue kannattaa suunnitella huolellisesti alusta asti. Altaan ympäristö tehdään yleensä kivestä tai puusta. Kim ja Bettina päättivät rakentaa puu terassin, joka yltää altaan reunalle asti, koska puuterassi oli helppo rakentaa, ja se tuntuu hyvältä paljaiden jalkojen alla. Lopuksi he päättivät käsitellä terassin ruskealla puuöljyllä, joka hylkii vettä ja pidentää puun käyttöikää.

Kaiteet

Allasalueen ympärille kannattaa rakentaa kaiteet, jotka suojaavat terassia tuulelta ja antavat näkösuojaa. Lidströmien terassin yhteen reunaan asennettiin lasikaiteet, joiden läpi voi ihailla maisemia ja katsella aitauksessa olevia hevosia. Aitauksen puoleisessa reunassa on lasikaide ja muilla reunoilla tuulelta suojaavat puukaiteet.

02
Valmistelut 3 Vaihe

Kaivaminen voi alkaa, kun altaan paikka on päätetty ja mahdolliset esteet on raivattu pois tieltä. Tähän kuoppaan pitää mahtua 4,2x8,5 metrin kokoinen ja 1,5 metriä syvä allas.

1

Merkitse altaan paikka ja kaiva sille kuoppa. Tästä kuopasta tehdään 1,7 metriä syvä, jotta sen alle jää tarpeeksi tilaa murskeelle ja betoniperustukselle. Altaan molemmille puolille kaivetaan 50 senttiä syvät kourut tukimuuria varten. Perustus ja muurit tukevat allasta ja estävät sitä liikku­ masta. Kuoppa ja kourut kannattaa kaivaa minikaivurilla tai isolla kaivinkoneella.

2

Kuoppa on kaivettu, ja perustusharkot ovat valmiina tukimuurien muuraamista varten.

3

Vala kouruihin betoniperustukset. Kourujen ulkoreunassa on muottilaudoitus, joka estää betonia leviämästä koko kourun leveydelle. Betoniperustuksen pitää olla suunnilleen harkkojen levyinen. Kun betoni on kuivunut, se muodostaa tukevan pohjan lecasoraharkoista muurattaville tuki muureille.

03
Tukimuuri ja altaan rakentaminen 5 Vaihe

Soikean uima-altaan pitkille sivuille tehdään kaksi tukimuuria, jotka vahvistetaan harjateräksillä. Muurien välille valetaan altaan pohjaa tukeva betoniperustus.

1

Tukimuurit tehdään ontoista perustusharkoista. Kourun pohjalle asennetaan aluksi rivi lecasorahark-koja, joiden päälle asennetaan ontot harkot. Onttoihin kohtiin asennetaan harja teräkset noin 20 sentin välein, minkä jälkeen muurit valetaan täyteen betonia.

2

Asenna harkkoihin vaaka­ suuntaiset harja teräkset, jotta tukimuurista tulee mahdollisimman vahva. Sen jälkeen voit täyttää harkot betonilla.

3

Vala tukimuurien väliin betoniperustus allasta varten. Levitä kuopan pohjalle aluksi 10 sentin kerros mursketta, tasoita pinta ja tiivistä murske tärylevyllä. Asenna murskeen päälle harjateräkset ja vala altaan kohdalle 20 sentin paksuinen betoniperustus. Perustus kovettuu parissa päivässä niin paljon, että voit tasoittaa pinnan ja asentaa altaan.

4

Kokoa teräsallas perustuksen päälle. Paina altaan reunat tukimuureja vasten ja harjaa perustus puhtaaksi roskista.

5

Asenna altaan sisukset. Sisäpinta on tehty paksusta PVC-muovista, joka tuntuu mukavalta ja tiivistää altaan luotettavasti. Kun sisäpinta on asennettu, siihen tehdään reiät suuttimia ja putkia varten. Lisäksi altaaseen asennetaan pumppu, jotta altaan voi tyhjentää helposti.

04
Altaan täyttö ja terassin rakennus 5 Vaihe

Nyt ollaan viimein siinä vaiheessa, että altaan voi täyttää vedellä. Altaan ulkopuolelle valetaan samaan aikaan betonia, jotta paine pysyy koko ajan yhtä korkeana altaan sisä- ja ulkopuolella. Muuten allas voi painua kokoon tai pullistua ulospäin. Täyttämisen jälkeen altaan ympärille rakennetaan tyylikäs puuterassi ja aita.

1

Täytä uima-allas vedellä. Vettä pitää lisätä samaan tahtiin, kun altaan päätyjen ulkopuolelle lisätään betonia. Silloin paine pysyy samanlaisena altaan sisä- ja ulkopuolella, eikä sen muoto muutu. Sen jälkeen altaan ympärille voi rakentaa terassin.

2

Rakenna terassin runko. Terassi rakennetaan tolppien ja niihin kiinnitettävien palkkien varaan. Palkkien päälle asennetaan runkolankut noin 60 sentin välein.

3

Asenna terassilaudat. Tämä terassi on niin iso, etteivät laudat yllä päästä päähän. Lautojen saumakohdat kannattaa limittää eri runkolankkujen kohdalle, jotta terassista tulee siistin näköinen ja rakenteeltaan vahva. Muista jättää lautojen päihin noin 5 millin raot, jotta laudat mahtuvat laajenemaan.

4

Altaan toiseen päähän asennetaan lasikaide, jonka läpi voi ihailla maisemia. Altaan kaarevien päiden viereen tulevat laudat sahataan vasta lopuksi.

5

Allasalue on valmis. Altaan reunoille on tehty aita, joka rajaa alueen muusta pihasta. Ulos näkee vain karkaistun lasin läpi. Kim ja Bettina ovat tyytyväisiä siihen, että hankkivat altaaseen valot, jotka loistavat tyylikkäästi pimeässä.

"Allas puhdistetaan joka päivä. Tarkistamme myös pH-arvon ja kloorin määrän. Käytämme joka päivä yhteensä noin tunnin altaasta huolehtimiseen. Kloorin ostamiseen menee noin 400 euroa vuodessa." — Bettina Lidström

Materiaalit

ALLAS

  • Soikea teräsallas, jossa on sisäpinta. Altaan koko on 4,2x8,2 metriä, ja se on 1,5 metriä syvä. Altaassa on myös valot.
  • Hinta noin 5500 euroa.

PERUSTUS

  • Perustusharkkoja, 20x23x50 cm altaan viereisiin seiniin
  • Suodatinhiekkaa, 0-8 mm
  • Betonia, muun muassa perustus-ten valamiseen ja altaan päädyn tukemiseen.
  • Harjaterästä, 12 mm, altaan reunojen vahvistamiseen.
  • Hinta noin 1700 euroa.

PUUTERASSI

  • Tolppia, 100x100 mm
  • Lankkua, 48x98 mm
  • Painekyllästettyjä terassilautoja, esim. 28x120 mm
  • Ruuveja ja kulmarautoja
  • Puuöljyä
  • Hinta noin 1300 euroa

KAITEET

  • Tolppia, 100x100 mm
  • Aitalautoja
  • Kaidelaseja, kiinnikkeitä ja ruuveja
  • Hinta noin 1500 euroa.

Erikoistyökalut

  • Minikaivuri

Vie aikaa

Noin 4 kuukautta.

Hinta

Kaiken kaikkiaan noin 10 000 euroa.

Vaikeusaste

Uima-altaan rakentaminen on isotöinen projekti, jossa tarvitaan rakennuskokemusta ja kykyä hallita isoja kokonaisuuksia. Selvitä, kuinka paljon altaan valmistaja voi tarjota käytännän neuvoja ja turvaudu tarvittaessa ammattilaisten apuun.

Piirustus

Näin altaan reunat on tehty

Uima-allas upotetaan maahan tukevan betonialustan päälle. Altaan pitkille sivuille valetaan betoniperustukset, joiden päälle tehdään tukimuurit perustusharkoista. Perustukset raudoitetaan harjateräksillä, ja altaan päätyjen ulko puolelle valetaan betonivahvikkeet.

Näin altaan reunat on tehty

Video

Terassilautojen asentaminen

Asenna laudat pienissä erissä, jotta voit jakaa raot tasaisesti

Video

Terassilautojen katkaiseminen

Upotussahalla ja ohjainkiskolla reunasta tulee suora

Video

Tulpilla peitetyt terassiruuvit

Tulppateräsarjalla saat täydellisen tuloksen

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Uima-allas