Siivilöi istutuksillesi hienojakoisin kompostiaines

Jos aiot kompostoida puutarhajätteitäsi, rakenna kätevä siivilä. Sen avulla voit lajitella valtaosan aineksista ja kompostoida vain kaikista hienojakoisimman aineksen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
30 euroa

Johdanto

Rakenna siivilä

Siivilän rakentaminen on helppoa. Se koostuu 800 x 1300 mm:n kokoisesta puukehyksestä. Tämä on sopiva koko, jotta siivilän saa asetettua kottikärryn päälle vapaasti seisomaan.

Kehykseen kiristetään hienosilmäinen kanaverkko. Kompostiaines lapioidaan verkolle, jonka läpi hienoin aines valuu kottikärryihin ja karkeampi aines jää verkolle. Siivilöitynyt aines soveltuu hyvin ravinteeksi puutarhan istutuksille. Kanaverkon voi joutua vaihtamaan, kun se on kulunut, mikäli siivilää käytetään usein.

Tämän vuoksi verkko on asennettu kierretangoille, jotka on pujotettu muttereilla varustettuihin silmukkaruuveihin. Ruuveja on helppo kiristää ja löysätä, kun verkko halutaan vaihtaa.

LUE LISÄÄ: Oksasilppuri

Ohjeet

01
Rakenna siivilä 5 Vaihe

Siivilän rakentaminen on helppoa. Se koostuu 800 x 1300 mm:n kokoisesta puukehyksestä. Tämä on sopiva koko, jotta siivilän saa asetettua kottikärryn päälle vapaasti seisomaan. Kehykseen kiristetään hienosilmäinen kanaverkko. Kompostiaines lapioidaan verkolle, jonka läpi hienoin aines valuu kotti-kärryihin ja karkeampi aines jää ver-kolle. Siivilöitynyt aines soveltuu hyvin ravinteeksi puutarhan istutuksille.

Kanaverkon voi joutua vaihtamaan, kun se on kulunut, mikäli siivilää käyte-tään usein. Tämän vuoksi verkko on asennettu kierretangoille, jotka on pujo-tettu muttereilla varustettuihin silmuk-karuuveihin. Ruuveja on helppo kiristää ja löysätä, kun verkko halutaan vaihtaa.

1

Sahaa kehyksen puulistat. Käytimme 25 x 45 mm:n listoja, jotka on sahattu päistään jiiriin, jotta liitoksista tulee siistit. Liimaa neljä osaa yhteen puuliimalla ja kiinnitä jokainen liitos ruuvilla.

2

Vahvista liitoksia ulkopuolelta kulmaraudoilla ja päällipinnalta naulauskulmilla, kun kehys makaa maassa. Näin saat kehyksestä erittäin kestävän. Käytä lyhyitä ruuveja, jotta puu ei halkea.

3

Kiinnitä verkko. Katkaise kaksi kierre-tankoa kehyksen pitkiin sivuihin sopiviksi, ja pujota tankoihin kolme silmukkaruuvia. Kierrä verkko tangoille, ja kiinnitä silmukka-ruuvit esiporattuihin reikiin. Lukitse ruuvit ulkopuolelta muttereilla.

4

Ruuvaa kaksi kulmarautaa kehyksen alareunaan, jotta kehys voidaan sovittaa kottikärryjen päälle. Taivuta hieman toista rautaa kärryjen reunaan sopivaksi. Kulmaraudat varmista-vat, että siivilä pysyy tukevasti kärryillä.

5

Aseta kehyksen jalat niin, että kehys seisoo viistossa - joko kärryillä tai nurmikolla. Jalat kiinnitetään saranoilla, jotta ne voi taittaa sisään, kun siivilää ei käytetä. Iske jalkojen päihin nau-lat, niin siivilä pysyy pystyssä nurmikolla.

Materiaalit

  • Puulistoja, 25 x 45 mm, 7 metriä
  • Kanaverkkoa
  • Kulmarautoja ja naulauskulmia Saranoita
  • Ruuveja, 4 x 30 mm Kierretankoja
  • Silmukkaruuveja ja muttereita

Vie aikaa

Pari tuntia

Hinta

Noin 30 €

Vaikeusaste

Kompostisiivilä on helppo rakentaa, joten projekti sopii aloittelijoille.

Piirustus

Kehys verkosta ja jaloista

Kompostisiivilä koostuu kahdesta jalasta ja kehyksestä. Kehys on koottu yhteen ruuveilla ja kulmista kulmaraudoilla. Verkko on pujotettu kierretankoihin, jotka on kiinnitetty silmukka-ruuveihin. Jalat on saranoitu paikoilleen.

Verkko on pujotettu reunoista kierretankoihin, jotka on kiinnitetty silmukkaruuvein ja mutterein kehyksen sisäreunaan. Verkko on helppo kiristää ja helppo vaihtaa.

Kehys verkosta ja jaloista

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha