Miten suuren sadevesisäiliön tarvitset?

Pohditko sadevesisäiliön rakentamista sadeveden talteenottoa varten? Selvitä ensin, miten suuren säiliön tarvitset.

Sadevesisäiliön kaivaminen

Ennen sadevesisäiliön kaivamista sinun on selvitettävä, miten nopeasti vesi imeytyy pihaasi.

Sadevesisäiliöstä saat kesän aikana tuhansia litroja kasteluvettä ja säästät samalla euroja.

Ennen kuin ryhdyt töihin, tutki tonttisi maaperä ja selvitä, miten hyvin se imee vettä. Maaperän laatu ratkaisee, miten suuren säiliön tai montako sadevesisäiliötä tarvitset.

Tarkista myös oman kuntasi rakennusvalvonnasta, millaisia säädöksiä omakotitalojen sadevesijärjestelmistä on annettu.

Selvitä maaperän imukyky

Pinta-alan lisäksi sadevesisäiliötä suunniteltaessa pitää tietää, miten nopeasti vesi imeytyy maahan. Jos tontin maaperä on kovin savinen, tarvitaan yleensä isompi säiliö. Maaperän laadun voit selvittää itse imeytyskokeella.

LUE MYÖS: Näin rakennat sadevesisäiliön

Kaiva maahan kuoppa paikkaan, johon aiot rakentaa sadevesisäiliön. Kuopan syvyyden pitää vastata säiliön upotussyvyyttä. Täytä sitten kuoppa vedellä ja mittaa, montako senttimetriä veden pinta laskee minuutissa.

Mittaus pätee vasta, kun maa on kyllästynyt vedestä

Jotta saat oikean käsityksen siitä, paljonko maa pystyy imemään vettä rankkasateella, sinun on täytettävä kuoppaa niin pitkään, että kuoppaa ympäröivä maa on täysin kyllästynyt vedestä. Tämän voit tarkistaa mittaamalla useita kertoja ja täyttämällä kuoppaa välillä useiden minuuttien ajan. Vasta kun lukema täsmää testistä toiseen, tiedät, kuinka nopeasti vesi imeytyy maaperään.

Ota imeytyskokeen tulos mukaasi, kun lähdet hankkimaan säiliötä, sillä kauppiaat osaavat laskea riittävän tilavuuden tarvitsemallesi säiliölle imeytyskokeen perusteella.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha