Vankka puutarhapöytä - juuri sopivan kokoisena

Tilavaa pöytää tarvitaan, kun sukulaiset, naapurit tai hyvät ystävät saapuvat puutarhajuhliin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
70 euroa

Johdanto

Tarvitset tilavaa pöytää, kun sukulaiset, naapurit tai hyvät ystävät saapuvat puutarhajuhliin. Rakentaessasi pöydän itse voit päättää, kuinka monelle sen ympärillä on tilaa. Lisäksi saat ostettavaa tuotetta edullisemman ja vahvemman pöydän.

Puutarhapöytä kerää ihmiset yhteen. Kestävät materiaalit tekevät pöydästä niin tukevan ja vakaan, että aurinkovarjokin pysyy siinä kunnolla pystyssä.

Näin pöydän koko määräytyy

Pöydän tulee olla vähintään 140 cm pitkä, jos pöydän pitkille sivuille varataan tilaa kahdelle henkilölle. Jos sivuilla tarvitaan tilaa kolmelle henkilölle, tulee pituuden olla 180200 cm. Jos henkilöitä on tätä enem-män, lasketaan jokaisen henkilön tarvitsevan 60-65 cm tilaa.

Pöydänpään reunojen alle täytyy jättää 50 cm:n etäisyys alustaan. Pöydän leveyden tulee olla vähintään 85 cm.

Ohjeet

01
Pukkijalat 5 Vaihe

1

Sahaa lankuista pöydän jalat (A), poikkipuut (B) ja poikkilaudat (C). (Katso piirros seuraavalla aukeamalla). Leikkaaminen suoraan kulmaan onnistuu katkaisu-ja jiirisahalla. Sahaaminen käsisahalla vaatii suurempaa huolellisuutta.

2

Vakauta jalka (A) ja poikkilauta (C) yhteen muutamalla listalla ja puristimella keskelle jalkaa. Poraa tapeille (D) 20 cm syvät reiät 16 mm:n puuporalla. Reikien etäisyys poikkilautojen ulkoreunoista pitää olla väh. 15 mm.

3

Sahaa 16 mm:n pyörökepistä 25 cm:n pituisia kappaleita. Teroita ne kevyesti puukolla. Reiän reunoihin ja pyörökeppien pintaan sivellään ohut kerros PU-liimaa ennen paikalleen asettamista.

4

Jalka (A) ja poikkipuu (B) kootaan samalla tavalla. Keppien päät katkaistaan liiman kuivuttua parissa tunnissa. Liiman kuivumista ei kuitenkaan tarvitse odottaa, vaan työtä voi jatkaa jo kymmenen minuutin jälkeen.

5

Poikkipuiden keskelle ruuvataan 8-10 cm:n pituinen pala lankkua (E). Palaan porataan kaksi reikää ja se kiinnitetään PU-liimalla ja pitkillä ruuveilla.

02
Alusta 6 Vaihe

1

Kaksi terassilautaa (F) sovitetaan niin, että ne ovat 55-60 cm pöytälevyä lyhyemmät. Ne sahataan vinosti alhaaltapäin, jolloin päädyt ja poikkipuu (B) ovat yhtä korkeat. Laudat kiinnitetään paloihin (E) niin, että ne ovat linjassa jalkojen yläreunan kanssa.

2

Lankuista halkaistaan vinotuet (G) pyörösahalla. Sahaa ohjataan joko ohjainkiskolla tai vaikka pelkästään suoran soiron avulla.

3

Vinotuki (G) asetetaan paikoilleen lautojen (F) väliin. Kulma merkitään poikkilaudan (C) kohdalle ja vinotuki sahataan.

4

Vinotukien (G) välillä pöydän alapuolella tulee olla 45 mm:n väli ylhäällä, jotta aurinkovarjon aukolle jää tilaa. Viimeinen pääty merkitään ja leikataan samassa kulmassa kuin vastakkainen pääty.

5

Vinotuki (G) asetetaan paikalleen ja kiinnitetään puristimella. Tuki kiinnitetään ruuvilla molemmilta puolilta.

6

Vinotuki (G) kiinnitetään pukkiin kahdella poikkilaudan (C) läpi menevällä ruuvilla.

03
Pöytälevy 4 Vaihe

1

Terassilaudat (H) asetetaan vierekkäin alapuoli ylöspäin. Lautojen väliin laitetaan 3-5 mm:n välikappaleet. Poikkilaudat (K) ruuvataan lautoihin kiinni siten, että ne ovat poikkipuiden ulkopuolella.

2

Keskimmäinen poikkilauta (J) katkaistaan keskeltä, jotta laudoille (F) saadaan tilaa pöydän alla. Välikappaleet poistetaan pihdeillä.

3

Pöytälevy ruuvataan alustaan neljällä ruuvilla poikkipuun (B) läpi poikkilautaan (K) saakka.

4

Terassilaudat katkaistaan pyörösahalla pöydän molemmista päistä. Pöytälevyn alla tulee olla 25-30 cm:n vapaa tila kummassakin päädyssä.

04
Aurinkovarjon paikka 2 Vaihe

1

Keskelle pöytää porataan aurinkovarjolle sopiva aukko. Ensin porataan reikä lautapalaan ja käytetään sitä ”poraohjaimena” ohjaamaan reikäsahaa ensimmäisen senttimetrin matkalla.

2

Aurinkovarjo kiinnitetään pöydän alle puuruuvilla, joka ruuvataan lautojen (F) ja varjon tangon läpi porattuun reikään.

Materiaalit

45 x 95 mm painekyllästettyä lankkua:
• 4 pöydänjalkaa (A) á 60 cm
• 2 poikkipuuta (B) á 0,5 cm
• 2 poikkilautaa (C) á 65 cm
• 2 puupalaa (E) á 10 cm
• 2 halkaistua vinotukea (G) á 80 cm

27 x 115 mm terassilautaa/lehtikuusta:
• 2 lautaa (F) á 134 cm (pöydän alle)
• 8 lautaa (H) á 200 cm (pöytälevyyn)
• 2 poikkilautaa (K) á 90,5 cm
• 2 poikkilautaa (J) á 40 cm

16 mm mäntyistä pyörökeppiä:
• 16 tappia (D) á 20 cm

Lisäksi:
• Ruostumattomia ruuveja 5 x 50 mm
• Ruostumattomia ruuveja 5 x 80 mm
• Ruostumattomia ruuveja 6 x 120 mm
• PU-liimaa

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 70 €

Vaikeusaste

Pöydän rakentaminen onnistuu ilman pidempää kokemusta. Sopii aloittelijalle.

Piirustus

Näin pöytä kootaan

Pöytä on helppo koota ja siihen tarvitaan ainoastaan muutamia puumittoja. Pöydän valmistukseen käytettiin 45 x 95 mm:n lankkuja ja 115 mm leveitä terassilautoja. Lisäksi tarvittiin 16 mm:n mäntypyörö-keppejä ja kourallinen ruuveja.

Pöydän keskelle voi porata aukon aurinkovarjoa varten, jos haluaa suojata pöydän ympärillä istujia tai pöydällä olevia ruokia ja kylmiä juomia auringolta. Aukon voi mainiosti myös jättää pois, jos aurinkovarjoa ei kaivata.

Piirroksesta käy ilmi pöydän rakenne. Mitat vastaavat meidän valmistamamme pöydän mittoja. Pöydän voi vallan mainiosti valmistaa lyhyempänä, pidempänä, kapeampana tai leveämpänä aina tarpeen mukaan.

Näin pöytä kootaan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet