Tyylikäs kahvipöytä betonista

Jos olet kyllästynyt heiluviin kahvipöytiin, tämä projekti on juuri sinua varten. Voit rakentaa kahdella paljulla, putkenpätkällä ja parilla säkillä betonia tukevan kahvipöydän, joka kestää säässä kuin säässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 tuntia
Hinta
60 euroa
Vala kahvipöytä betonista.

Katso täältä, miten valat tukevan kahvipöydän betonista.

Johdanto

Valaminen on helppoa. Jalan putken pystyttäminen on työn vaikein osuus.

Rakennusohjeissa näytetään vaike vaiheelta, miten saavutat hyvän lopputulokset. Katso muun muassa miten:

 • käsittelet valumuotit siten, ettei betoni tartu kiinni
 • valat pöydän valmisbetonista
 • kokoat pöydän ja viimeistelet sen siististi

Ohjeet

01
Valmistelut 7 Vaihe

Pöydän valamiseen tarvitaan kaksi muottia: yksi jalkaa ja toinen pöytä­ levyä varten. Öljyä muotit kunnolla, jotta betoni ei tartu kiinni muotin reunoihin. Muottien öljyämiseen voi käyttää eri öljyjä. Myös tavallinen ruokaöljy sopii tarkoitukseen hyvin.

Seuraavaksi paljun pohjaan porataan reikä pöydän jalalle. Lisäksi tarvitaan teline, joka pitää paljun eli pöydän jalustan vaakatasossa sen aikaa, kun pöydän jalka on pystyssä levyn päällä hiekalla täytetyssä paljussa. Levyn pitää olla vaakatasossa, ettei pöydän jalasta tule vino.

1

Poraa reikä paljun keskelle. Kuppiterän pitää olla pari milliä pienempi kuin ilmastointi putken, joka työnnetään reikään.

2

Poraa tai sahaa puulevyyn reikä. Nosta levy parin pukin varaan. Reiän pitää olla hieman putkea isompi.

3

Lyhennä putki sopivan mittaiseksi. 70 senttiä korkea pöytä sopii useimmille, mutta korkeus on makuasia. Muista, että pöytä levyä vasten tulevan putken pään pitää olla aivan suora.

4

Työnnä putki paljun pohjan läpi. Putken pitää yltää noin 9-10 senttiä paljun puolelle, jotta betoni tarttuu kunnolla kiinni putkeen.

5

Vedä putkea hieman taaksepäin, jotta paljun pohja pullistuu ulospäin. Siten pöydän jalasta tulee pyöreäreunainen ja vesi valuu helposti alas.

6

Työnnä putki levyn läpi hiekalla täytettyyn paljuun. Täytä suurin osa ilmastointiputkesta hiekalla. Tue ylempi palju paikalleen laudanpätkillä ja varmista, että putki on pystysuorassa.

7

Pöytälevyn paljun pitää olla suorassa. Aseta palju levylle, jonka voi kiilata myöhemmin suoraan.

02
Valaminen 7 Vaihe

Betonin tekemiseen tarvittava sementti pölyää, joten käytä hengityssuojainta, kunnes pöly laskeutuu.

Aloita betonin sekoittaminen kaa-tamalla paljuun vettä ja lisää sementti vasta sen jälkeen. Jätä varalle sekä hieman sementtiä että vettä, jotta voit säätää betonin koostumusta.

Kuivat osat (sementti ja hiekka tai valmisbetoni, kuidut ja värijauhe) kannattaa sekoittaa aluksi keskenään. Se varmistaa, että kuivat aineet sekoittuvat kunnolla toisiinsa.

1

Kaada paljuun noin 13 kiloa kuivabetonia, 25 grammaa kuituja ja 1 dl värijauhetta ja sekoita aineet keskenään. Kaada sekoitus paljuun, jossa on noin kaksi litraa vettä.

2

Sekoita betonia vähintään kolmen minuutin ajan porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Kaavi välillä paljun pohjalle juuttunut jauhe muun betonin sekaan laasti kauhalla.

3

Betonin pitää olla suhteellisen vetelää. Pinnan pitää tasoittua, kun paljun kylkeä koputetaan. Ellei niin käy, säädä betonin koostumusta kuivabetonilla tai vedellä.

4

Levitä märkää betonia putken ympärille noin sentin verran putken yläpuolelle. Osa betonista valuu alas putkea pitkin, mutta hiekka hidastaa sen vauhtia.

5

Koputa paljua varovasti, jotta betoni leviää tasaisesti. Tasoita pinta lopuksi lastalla.

6

Pura muotti 2-3 vuorokauden kuluttua, kun betoni on tarpeeksi kovaa. Ujuta betoni irti paljusta ja paina varovasti putken päältä.

7

Varmista, että palju on vaakatasossa ja kaada pohjalle noin 30 milliä betonia. Ravista ja kääntele paljua, kunnes betonin pinta tasoittuu. Anna betonin kovettua kahdesta kolmeen vuorokautta.

03
Kokoa ja viimeistele 3 Vaihe

Pöytä kootaan painamalla putken ympärille metallikaulus ja liimaamalla pöytälevy kiinni kaulukseen. Kaulukset löytyvät yleensä samasta rautakaupan hyllystä kuin ilmastointiputket.

Pöydän voi viimeistellä monella eri tavalla. Tämän pöytälevyn reunat pyöristettiin ja levyn pintaan levitettiin paksu kerros mehiläisvahaa. Pöytälevy värjättiin mustaksi.

1

Paina kaulus putken ympärille. Jos putki on suorassa, kaulusta ei tarvitse kiinnittää sen kummemmin.

2

Purista kaulukseen asennusliimaa. Liima pitää pöytälevyn paikallaan myös siinä tapauksessa, että pöytään kohdistuu voimakas isku.

3

Pyöristä halutessasi pöytälevyn reunat, jos ne tuntuvat liian teräviltä. Voit hioa reunat mukavan tuntuisiksi karkealla hiomapaperilla tai hiomakivellä.

Materiaalit

 • Palju, pohja noin 53 senttiä
 • Palju, pohja noin 22 senttiä
 • Ilmastointiputkea, 100 mm
 • Ilmastointiputken kaulus 100 mm
 • Asennusliimaa
 • Ruokaöljyä
 • Valmisbetonia 0-4 mm
 • Puhdasta vettä
 • Vahvistekuituja
 • Värijauhetta

Vie aikaa

3-5 työtuntia + 2-3 päivän kuivumisajat.

Hinta

Noin 60 euroa.

Vaikeusaste

Valaminen on helppoa. Jalan putken pystyttäminen on työn vaikein osuus.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet